Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
FEM SKARPE - Ingolf Thuesen, institutleder ved ToRS, sagde i oktober til Universitetsavisen, at han var glad for at få opgaven med at tælle burkaer for regeringen. Men hvad synes institutlederen nu, hvor rapporten og instituttets forskere har været en tur gennem vridemaskinen?
Er du stadig glad for at I tog opgaven?
»Vi har lavet et godt stykke arbejde, hvor vi har stillet vores kompetencer til rådighed for samfundet. At nogen så ikke kan lide de konklusioner, som vores forskere er kommet frem til, kan vi jo ikke gøre noget ved.«
Hvordan er stemningen på Instituttet?
»Flere af vores medarbejdere er belastet af de angreb, som har været i pressen. Vi prøver at samle op på folk nu. Men de anklager, som for eksempel Pia Kjærsgaard er kommet med, er uberettigede. I øvrigt er det ikke noget nyt – vi har før været udsat for skarp beskydning, når vi har lavet forskning omkring Islam.«
Det var en del af aftalen, at forskerne ikke måtte udtale sig før ministeriet besluttede sig for at offentliggøre rapporten. Er det ikke problematisk, at forskerne er udelukket fra debatten?
»Regeringens udvalg havde brug for at have ro omkring arbejdet, og derfor var den hemmelig til at starte med. Men i aftalen havde vi også en sikkerhed for, at rapporten skulle publiceres senest tre måneder efter, at den blev afleveret.«
Da BT offentliggjorde rapporten, kunne forskerne ikke deltage i den offentlige debat. Hvordan var det?
»Ja, der gik tre-fire dage, før ministeren besluttede at offentliggøre rapporten. Det var meget ubehageligt for vores ansatte. Men det er også derfor, vi er meget glade for, at man besluttede at fremrykke offentliggørelsen, så alle kunne tage del i diskussionen.«
Flere har kritiseret, at KU overhovedet påtog sig opgaven fra regeringens burkaudvalg, fordi I uundgåeligt ville blive rodet ind i en politisk sag. Hvad siger du til den kritik?
»Vi er ikke blevet bedt om at producere argumentation for en bestemt politik. Vores opgave er at lave en vidensudredning, hvor vi selv har været med til at formulere de spørgsmål, som rapporten skulle besvare. Vores arbejde er ikke blevet censureret eller ændret. Det er vigtigt, at vi står til rådighed for samfundet med den viden, som vi har, så politikerne kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag.«