Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
Folkemødet — Uddannelsespolitikken var et af de mest debatterede emner på årets folkemøde. Vi har håndplukket 16 af de skarpeste citater med relevans for Københavns Universitet.
1. »Vi får færre og færre midler, og det er endnu ikke blevet bedre med Tommy (Ahlers, red.) Men vi håber jo stadig.«
KU’s rektor Henrik C. Wegener i debat med blandt andre uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers
2. »Det ville være meget bedre at trække lod om pladserne på de danske universiteter end at basere optagelsen på karakterer … Grisen bliver ikke tungere af at blive vejet. Man lærer intet af at gå til eksamen.«
Jens Dolin, professor emeritus ved Institut for Naturfagenes Didaktik
3. »Vi kan ikke længere tillade os den luksus at vælge uddannelse efter hvad vi har lyst til.«
André Rogaczewski, adm. direktør og medstifter, Netcompany
4. »Jeg står op hver morgen og græder. Det er ikke, fordi jeg er stresset over karaktererne, men jeg ved ikke, hvad der forventes af mig. Uddannelsessystemet har ikke tillid til de studerende. Det producerer lig, som dagpengesystemet og arbejdsmarkedet kan samle op.«
KU-studerende under debat om karakterpres
5. »Tvivlerne er de eneste rene demokrater, vi har tilbage.«
Kasper Møller Hansen, professor, Institut for Statskundskab, KU – om faktaresistens
6. »Vi får talt os op i et hjørne, hvor vi gør karakterer til et kæmpe problem. Karakterer er et ret godt udtryk for, hvad man kan. Vi er nødt til at have en eller anden form for objektivitet. Jeg vil meget hellere tale karakterne ned.«
Direktør i Danmarks Evalueringsinstitut Mikkel Haarder
7. »Det er utroligt, at vi har bildt os ind, at det er okay, at man ikke kan komme ind på et studie, fordi man har 10,3 og ikke 10,4. Det er ikke retfærdigt, og derfor bliver man nødt til at se på andet end bare karaktererne.«
Hanne Leth Andersen, rektor, RUC
8. »Der er en internaliseret frygt på universiteterne. Er der er en plads til mig, er jeg god nok? Og når jeg siger mig, er det fordi, det er blevet så indvidualiseret. Går du ned med stress, er det din egen skyld. Det har bund i et forfejlet robusthedsbegreb.«
Sana Mahin Doost, forkvinde, DSF
9. »Jeg blev interviewet i forbindelse med et forfærdeligt mord, og undervejs understregede jeg, at det var vigtigt, at vi ikke reagerede på enkeltsager, men så det i et mere samlet billede. Snart blev jeg udsat for en bunke trusselsmails fra folk, der troede, jeg mente, at mordet ikke var slemt. Når man formidler, kan det man siger hurtigt blive forvrænget, hvis man ikke passer på. Det kræver mod at formidle kontroversielle emner, og ofte er det hverken sjovt eller behageligt. Men det er forskernes forpligtelse, fordi vi modsat så mange andre i den offentlige debat ikke har politiske interesser og nøgternt kan formidle, hvordan verden er skruet sammen.«
Jens Ryberg, professor i etik og retsfilosofi
10. »I skaber selv offerrollen. Jeg ville bytte min sportsvogn, elbil og villa for at være der, hvor de studerende er. I har det fantastisk.«
Per Kirchner, adm. direktør, Novicell
11. »Universitetet er blevet et serviceorgan.«
Lars Tønder, professor, Institut for Statskundskab
12. »Det er, som om de unge føler, at de skal til eksamen hver eneste dag … Der er uddannelser, hvor man skal have over 12 for at komme ind. Det er da absurd. Lad os afskaffe karakterbonussen.«
Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet i sin tale på Cirkuspladsen
13. »Da min datter sagde til mig, at hun gerne ville tage et par sabbatår, var jeg som politiker nødt til at sige til hende, at jeg syntes, det var en dårlig ide. Men som far sagde jeg, at hun bare skulle gøre det.«
Henrik Dahl, uddannelses- og forskningsordfører, Liberal Alliance
14. »Hvad f…. skal vi med dannelse? Vi skal sikre respekt for viden, for den står på skuldrene af dannelse! Og så skal vi erkende, at unge i dag er meget bedre, end vi tror.«
Anders Bjarklev, rektor DTU
15. »Vi har altid ment, at 2 procents-bidraget skal væk – for hele uddannelses- og forskningsområdet inklusiv gymnasieområdet. Det er en del af vores valggrundlag.«
Mette Reismann, uddannelses- og forskningsordfører, Socialdemokratiet
16. Spørgsmål fra moderator: »Hvis du blev uddannelses- og forskningsminister og måtte gøre én ting, hvad ville du så gøre?«
Brian Bech Nielsen, rektor, Aarhus Universitet: »Afskaffe detailstyringen!«