Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Jurastuderende protesterer mod timelange ventetider til eksamen

Eksamensregler — Studerende har startet en underskriftindsamling i protest mod kravet om at skulle møde op fra morgenstunden til mundtlige eksaminer.

I 2016 indførte Det Juridiske Fakultet en regel om, at de studerende skal møde op til mundtlige eksaminer fra morgenstunden før den første eksamination.

Det, uanset hvornår på dagen deres egen eksamen skal foregå, og det betyder, at mange studerende venter i timevis, inden det bliver deres tur.

Jurastuderende Christian Gjelstrup mener, at morgenmødetiderne kompromitterer muligheden for at klare sig godt til eksamen og straffer de studerende, der møder op, frem for dem, som ikke gør.

Han har derfor startet en underskriftsindsamling, der skal få fakultetet til at afskaffe kravet.

En studerende klarer sig markant dårligere efter 4 eller 5 timers ventetid, end efter en halv times ventetid

Christian Gjelstrup, jurastuderende

»Morgenmødetiderne er problematiske. Eksamensangsten og muligheden for at møde frisk og veloplagt udfordres, når man skal sidde og vente i flere timer. En studerende klarer sig markant dårligere efter 4 eller 5 timers ventetid, end efter en halv times ventetid,« mener Christian Gjelstrup.

Flere af de studerende, der har støttet underskriftsindsamlingen har knyttet kommentarer til deres underskrifter. Blandt andet skriver Victoria Sobocki, der for nyligt selv var initiativtager bag en anden underskriftsindsamling på Jura:

»Det er et irriterende krav. Der har været mange gange, hvor jeg har siddet (på universitetet) siden 8.30, men hvor jeg først skulle op ved 13-14-tiden. Jeg kan godt forstå, hvorfor KU har lavet det sådan, men det må kunne klares på en anden, nemmere og mere fair måde. For eksempel ved brug af SMS’er eller e-mails.«

Hver femte studerende blanker

Stine Jørgensen, Prodekan for uddannelse på Det Juridiske Fakultet, fortæller, at reglen blev indført, fordi 20 % af de studerende udebliver ved hver eksamen. Det store antal studerende, der ikke møder op til eksamen, koster fakultetet dyrt.

 I stedet for at bruge fakultetets midler på dobbeltlønninger, kan vi bruge pengene til at forbedre uddannelsen og undervisningen

Stine Jørgensen, Prodekan for undervisning

»Reglen betyder, at vi kan udnytte eksaminatorerne- og censorernes tid bedst muligt, og i stedet for at bruge fakultetets midler på dobbeltlønninger, kan vi bruge pengene til at forbedre uddannelsen og undervisningen,« skriver Stine Jørgensen i en mail til Uniavisen.

Når de studerende møder til eksamen om morgenen, er det meningen, at de kan tage bestik af, hvor mange og hvem, der er mødt op, og så selv regne sig frem til, hvornår på dagen de står for tur, alt efter hvor de står på eksamenlisten. I tiden mellem den første eksamination og deres egen, er de studerende frit stillet til at bruge tiden, som de vil.

Christian Gjelstrups underskriftindsamling bliver debatteret livligt på facebookgruppen for de jurastuderende, “JURA – Københavns Universitet”. Flere studerende støtter underskriftsindsamlingen, mens andre mener, at fakultetet har prioriteret midlerne helt rigtigt.

Der er i øjeblikket indsamlet 135 underskrifter.

Seneste