Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Jurastuderende rådgiver klimademonstranter

STUDENTERJURA - Syv jurastuderende fra Københavns Universitet står bag den frivillige Retshjælp RUSK, som rådgiver om strafferet til alle - lige fra drengene fra Blågårds Plads til klimademonstranter

I et par kælderlokaler på Indre Nørrebro følger en håndfuld frivillige retshjælpere dagens klima-aktiviteter tæt. Klokken 10.00 startede en demonstration under sloganet ‘Dont Buy the Lie’ fra Nytorv. Demonstranterne nærmer sig nu Forum, hvor en række danske virksomheder gør reklame for, hvor grønne de er. Det synes aktivisterne ikke om.

Jurastuderende Marc Jørgensen briefer de andre i kælderen:

»30-40 er anholdte lige nu, og er ført til detentionscenteret i Valby. Ifølge vores oplysninger er det præventive anholdelser, som er foretaget over hele byen.«

Her i kælderen kører Ekstra Bladets live-tv konstant på to computere, og telefonerne kimer med nye informationer om visitationer og anholdelser. Vi er på besøg hos Retshjælpen RUSK, som rådgiver alle, der kommer i clinch med ordensmagten. Og i disse klimatopmødedage yder de især vejledning og service til de mange klimaaktivister, som er strømmet til København.

Fra Blågårds Plads til Bella Centeret

Syv jurastuderende fra Københavns Universitet har startet Retshjælpen. Tilbuddet gælder alle lige fra klimaanarkister til drengene på Blågårds Plads.

Ane-Katrine Zink Sørensen, som også læser jura, forklarer:

»Vi er det første tilbud i København, som yder gratis rådgivning om strafferet og straffeproces. Ofte er det jo mennesker, som ikke har råd til advokathjælp, der kommer i kontakt med politiet. Vi hjælper med at oplyse om rettigheder og udfærdige klager, når politiet begår fejl eller uregelmæssigheder.«

De frivillige i retshjælpen besøger en gang om måneden ungdomsklubben Gadepulsen, som ligger tæt ved Blågårds Plads, og giver råd om visitationer. Og samarbejdet har allerede ledt til, at Retshjælpen har sendt et par klager af sted i samarbejde med nogle af drengene fra Blågårds Plads.

Tyskere og svenskere hjælper til

I de to uger under klimatopmødet har RUSK døgnbemanding på kontoret. Også et par svenske og tyske retshjælpere har fået et skrivebord, hvorfra de holder øje med politiets arbejde ved de danske grænser.

En af svenskerne, Kalle, forklarer:

»De fleste svenskere kommer i aften, så de kan deltage i den store demonstration i morgen. Vi ser på, hvordan det danske politi tager imod dem, og fortæller hvilke regler, som gælder i Danmark.«

De tyske frivillige fortæller, at de får meddelelser om, at den tysk-danske grænse i Sønderjylland er lukket og alle biler stoppes og gennemsøges. Han laver en hurtig opdatering på en hjemmeside, hvor alle nyheder om grænserne registreres.

Tæller anholdelser og deportationer

En pige fra England stikker hovedet ind ad døren. Hun vil gerne høre om risikoen for at blive deporteret, hvis hun deltager i nogle af de aktioner, som bruger civil ulydighed. Marc Jørgensen viser hende ind i et lille rum, hvor de kan snakke i fred og ro.

»Som EU-borger, der har opholdt sig mindre end tre måneder i Danmark, kan du blive sendt ud, hvis du udgør ’en risiko for den offentlige ro og orden’,« forklarer Marc.

Han vurderer, at en anholdelse på det officielle område ved Bella Centeret kan udløse en deportation til England.

Pigen bider sig i læben, men siger tak for oplysningerne. Hun vil vende tilbage i morgen, når RUSK ved mere om, hvordan det går dagens anholdte udlændinge.

Ane-Katrine Zink Sørensen fortæller:

»Under klimatopmødet er vores primære opgaver at holde øje med anholdelserne og afvisningerne ved grænsen. Derudover udgiver vi foldere med information om det danske retssystem og hvilke rettigheder, som skal overholdes ved anholdelser.«

Neutral retshjælp

Der er allerede kommet omkring tyve anholdte til, siden jeg trådte ned i kælderen for en time siden. RUSK beslutter at sende et par stykker af sted til detentionscenteret for at uddele information, så snart demonstranterne bliver løsladt.

»Vi er ikke en del af de demonstrationer, som foregår her i forbindelse med klimatopmødet. Vores arbejde er et neutralt tilbud til alle, som kommer i kontakt med politiet og føler sig uretfærdigt behandlet.«

»Selvfølgelig begår politiet også fejl indimellem, og så skal det påtales, så det kan blive korrigeret. Vi har masser at lave, men vi vil gerne have mere,« slutter Marc Jørgensen.

Læs mere om Retshjælpen RUSK på www.rusklaw.org

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste