Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
SU-reform — Studerende, der har troet, at de havde seks års SU, ender nu med at komme i klemme i systemet. Det kan regeringen ikke tillade sig.
I december sidste år vedtog regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti en ny SU-aftale, som vil afskaffe det fleksible SU-år, som de studerende hidtil har haft ret til.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Fordi jeg er sådan en type, der ved noget om studenterpolitik, har mange af mine medstuderende spurgt mig, om den nye SU-reform kommer til at ramme dem selv. Indtil nu har svaret på dette spørgsmål været, at det vidste jeg simpelthen ikke. Jeg har savnet klart svar fra uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, på, hvornår den nye SU-reform ville træde i kraft og for hvem.
Af den grund har studerende i flere måneder gået rundt i uvished om, hvorvidt de lige om lidt får fjernet deres levegrundlag på de sidste dele af uddannelsen. Nu står det imidlertid klart, at det bliver tilfældet. Uddannelsesministeren vil fjerne SU’en med tilbagevirkende kraft, så studerende, der i god tro har læst på deltid i løbet af deres bachelor, ikke har ret til de seks års SU, som de ellers havde ret til, da de startede deres uddannelse. Det er enormt bekymrende, at studerende ender med at mangle et halvt eller et helt års SU, fordi SU-reglerne bliver ændret undervejs i deres uddannelse.
Jeg har selv læst på deltid noget af mit studie, fordi jeg var ved at gå ned med stress over et travlt liv med mange timer på mit studiejob kombineret med et fuldtidsstudie. Derfor vurderede jeg, at det ville være fornuftigt at skrue ned for studiet for at få det bedre. Jeg kunne gå ned i tid i løbet af min bachelor og dermed blive et halvt år forsinket, fordi jeg havde et ekstra års SU ud over den normerede tid på fem år.
Nu er problemet bare, at det nye SU-forlig kommer til at virke med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at de studerende, som troede, at de havde seks års SU, pludselig ender med at løbe tør, inden deres kandidatuddannelser er afsluttet.
LÆS OGSÅ: Det er ikke synd for de studerende, der mister det sjette SU-år
Det kommer ikke til at ramme mig, men det kommer i den grad til at ramme de studerende, der er en eller to årgange under mig – med et ordentligt brag. Studerende, der har læst noget andet tidligere, eller har været på deltid i løbet af uddannelsen, kommer også i klemme.
Et eksempel på en, der kommer i bekneb, kunne være en studerende på en akademisk uddannelse, som typisk tager fem år på normeret tid. Hun er startet på sin bachelor i 2023 og har inden da læst et halvt år på et andet studie.
Denne studerende ender med at løbe tør for SU med den nye SU-reform. Dette til trods for at den studerende troede, at hun havde ret til seks års SU, da hun påbegyndte sin bacheloruddannelse. Men fordi loven kommer til at virke bagudrettet, kommer den studerende nu til at mangle de seks måneders SU, hun egentlig havde, da hun startede.
Undskyld mig, men man kan da ikke fjerne folks levegrundlag med tilbagevirkende kraft
Undskyld mig, men man kan da ikke fjerne folks levegrundlag med tilbagevirkende kraft. I min optik burde man slet ikke skære i SU’en, fordi det presser unge mennesker mere, end de allerede er. Men når uddannelses- og forskningsministeren absolut vil skære i SU’en, bliver hun simpelthen nødt til at vente, indtil de studerende ved, hvilket levegrundlag det er, de går ind til. Ellers er der nogle studerende som bliver mast helt vildt i systemet, hvis de mister hele deres indtægt i seks til tolv måneder.
En SU er på 6.820 kroner om måneden før skat. Det er et lille beløb i et statsbudget, men et livsgrundlag for en studerende. Og nej, det er ikke en undskyldning, at de kommer ud til en løn på den anden side af studierne, for man kan ikke købe rugbrød nu for de penge, man kommer til at tjene i fremtiden.
Så kære uddannelsesminister: Det er simpelthen ikke i orden at fjerne det sjette SU-år med tilbagevirkende kraft.