Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Kan Knuden løsne op for frirum på KUA?

CAMPUS - En grøn container, nogle bænke, lidt planter og en tagterrasse med skæve vinkler. Sammenlignet med de imposante bygninger der omkredser den, ser installationen 'Knuden' ved det Humanistiske Fakultet måske ikke ud af så meget. Men håbet er, at man netop nu er i gang med at bygge fremtidens kulturelle samlingspunkt ved KUA

Selv om der for tiden er dømt byggerod ved det kommende Søndre Campus på Amager, så skulle der ikke være tvivl om, at de nye universitetsbygninger – der skal afløse 70’er-provins-gymnasiet ‘gamle KUA’ – vil blive mindst ligeså pæne, praktiske og kvadratiske (well, rettere rektangulære) som resten af ‘nye KUA’.

Men midt imellem byggepladsen og det nye (kubeformede!) fakultetsbibliotek KUBIS, finder man et projekt, der hverken abonnerer på rette vinkler, glas eller stål. En håndfuld ildsjæle fra blandt andet givrum.nu – med speciale i »ibrugstagelse af tomme bygninger til sociale og kunstneriske formål« – og kunstnerkollektivet Bureau Detours, er med udgangspunkt i en grøn container gået i gang med at udarbejde installationen Knuden:

»Vi vil bidrage til området med noget andet end glas og stål,« fortæller Christian Fumz fra givrum.nu, mens han viser rundt på Knudens krone – en tagterrasse lavet af genbrugstræ just nedtaget fra det snart nedrevne Gamle KUA.

»Sammenlignet med de omkringliggende bygninger er det her et intimt byggeri, der kan minde én om, at der er andre måder at gøre tingene på.«

Vandskrække læseheste

Etableringen af Knuden er da også tænkt som alt andet end et traditionelt byggeri. Siden den 20. maj har projektets bagmænd nemlig inviteret de studerende og områdets beboere til byggeworkshop, hvor de har kunnet sætte deres personlige præg på Knuden. Fx i form af den farvestrålende bænk, der pryder containerens forplads og som er kreeret af en far og to sønner.

Christian Fumz erkender dog, at deltagelsen fra områdets brugere ikke har været overvældende – slet ikke fra de studerende.

»Men vi har også haft et par vægtige modstandere – eksamensperioden og det dårlige vejr,« griner han og peger på det mennesketomme, men regnfulde område omkring containeren, mens der bag KUBISs vinduer er godt fyldt med sidetærskende humanister.

Christian Fumz lægger dog vægt på de mange positive tilkendegivelser han har fået. For Knuden er netop tænkt som et længerevarende projekt, der i første omgang vil løbe helt frem til sommeren 2012.

Langsigtet øjeguf til studiemiljøet

Den langsigtede vision er at gøre Knuden til områdets sociale knudepunkt. »Det er ikke planen, at det er os initiativtagere, der skal være her hele tiden,« siger Kristian Fumz. »Knuden er netop tænkt som et medskabende projekt. Vores håb er, at der efterhånden bliver skabt en stærk lokal forankring, sådan at Knuden kan skabe rammer for nye tiltag og nye funktioner.«

Tanken er, at Knuden skal blive en kreativ legeplads, hvor man vil kunne udfolde projekter og have mulighed for at afholde events og arrangementer. Der er allerede nu mulighed for at låne musikanlæg, fortæller Kristian Fumz, der fx ser fakultetets fredagsbarer som oplagte brugere af Knudens muligheder.

Generelt er Kristian Fumz også overbevist om, at Knuden vil være en gevinst for studiemiljøet. »Jeg tror på, at de skæve vinkler og øjeguffet kan gøre en inspireret og i sidste ende mere modtagelig ved at skabe en kunstnerisk og social dimension,« fortæller han og påpeger, at der allerede er indkøbt solsejl, sådan at pladsen vil kunne bruges til fx gruppearbejde om sommeren.

»Det er federe rent socialt, at der er det her menneskelige element, som giver et pusterum fra de helt hvide glasomgivelser.«

Har KUA lyst?

Christian Fumz frygter på heller ingen måde Knudens ‘konkurrence’ med det resterende KUA-byggeri.
»Jeg synes ikke de har så meget at tilbyde. De er bare store. Byggestilen herude mangler ånd og sjæl,« slår han fast, »derfor er det let at komme med noget nyt og friskt.

Men om det så vil virke, erkender Christian Fumz, er et helt andet spørgsmål. Det essentielle ved Knuden er således, at det er et mulighedsrum hvor nye, spontane og uplanlagte initiativer kan opstå. Det afhænger af om stedet har brug for projektet – om stedet har lyst til det?

Mens selve byggeworkshoppen har sået tvivl om det spørgsmål, så pegede Knudens første egentlige arrangement – projektets velkomstreception den 4, maj – i en mere positiv retning. Om det var solen, den gratis grillmad eller ganske enkelt weekendens komme, der gjorde udslaget, er uvist.

Men på de før så regnvåde og lettere mennesketomme kvadratiske(!) fliser, var der pludselig en snigende festivalstemning med tæpper, pavilloner og fyraftensøl mens storytellere, bossanovabands og Knudens lysinstallation fik de fremmødtes opmærksomhed væk fra eksamenslæsningen – for en stund i det mindste.

Arrangementet bekræftede i hvert fald bagmændenes tro på, at KUA er klar til knuder og skæve vinkler. Christian Fumz understreger da også, at han ser frem til samarbejdet med de studerende og deres nye, spændende ideer. Og har man sådanne samt lysten til at bringe dem ud i livet – ja, så kunne man jo lige slå et smut forbi Knuden. Det skulle være til at finde …

Seneste