Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
108 I MORGEN - Universitets grå eminece, kardinal Salmonello, har fødselsdag
Kardinal Salmonello har kun sagt undskyld én gang. Det skete i marts måned 2010 ved et hastigt indkaldt pressemøde i Københavns Universitets Alexandersal ved Bispetorvet.
»Undskyld,« sagde kardinalen. Hvorefter en assistent informerede de 200 fremmødte journalister om, at de kunne stille spørgsmål i 15 minutter.
»Siger du undskyld på grund af pædofilien?« ville TV2 vide.
»Nej, det var nu ikke den, jeg tænkte på,« svarede kardinalen. »Det er bibliometrien.«
Og så lo han; og sikkerhedsfolkene indsamlede og ødelagde alle kameraer. Pressemødet var en practical joke. En vits, fra et gådefuldt menneske.
Om kardinalens opvækst vides ikke meget. Han blev født i Søborg eller i Vangede i 1902. Og her tørrer sporet stort set ud. I den officielle tekst på KU’s hjemmeside, hedder det blot kortfattet at »kardinal Salmonello som grå eminence siden begyndelsen af 1940’erne [har] bistået og kontrolleret bestyrelsen (tidligere Konsistorium)s arbejde.«
Folk er ikke meget for at tale om kardinal Salmonello, men her er et sjældent vidnesbyrd:
»Ja, han er tynd og asketisk at se til, men tag nu ikke fejl af vores Sal[monello]! I hans lange, senede kirkefyrstelige skikkelse pibler blodet sejt og hedt som lava, og øjnene … se på ham, mand, hvis du kan udholde det blik! De øjne rent ud sagt brænder af vildskab, ja, af feber – og det er en magtens og en nattens og en kaffens feber.«
Rigtigt gættet, det er Anker Jørgensen som i sin dagbog beskriver sidekammeraten i niende klasse. Da var Salmonello allerede kardinal på andet år.
Det er unødvendigt at tilføje, at karakteristikken var træffende. Drevet frem af sin umættelige, stedse høfligt maskerede, ambition kan kardinalen allerede fra midten af 1960’erne betragtes som en ledende semi-offentlig figur i dansk politik og samfundsliv.
Mange ældre læsere vil huske, hvordan kardinal Salmonello bragte Den Færøske Tobakskrise, som havde lammet regeringen Hartling og truede med at splitte Rigsfællesskabet, til sin sensationelle afslutning i februar 1974.
I universitetssektoren er Kardinal Salmonello blevet kendt som en stor reformist. Det var kardinalen, der fik afskaffet praksis med at dukke nyindskrevne studerende i et kar med iskoldt mudder, kaste dem ud fra fjerde sal og injicere dem med finsprit, som det var kutyme på rusture langt op i 1990’erne.
Forbuddet mod øl, kys, non-faglig samtale, aggressive brætspil og fedende mad på Københavns Universitets rusture indbragte ham i 2005 Danske Studerendes Fællesråds ærespris.
Og det er kardinalens fortjeneste, at undervisningen på Humaniora i 2008 blev reduceret til bare fire timer om ugen. »Hvor lang tid kan det egentlig tage?« spurgte han dengang polemisk i Humanist. Ingen kunne svare.
Senest er kardinal Salmonello, efter at kommunikationsafdelingen på KU fremlagde tre upassende navneforslag til et nyt intranet på universitetet (’KUsso’, KUnni-link-us’ og ’Røwie’) også blevet en stærk fortaler for udfasningen af det danske sprog på universitetet til fordel for en form for engelsk managementsprog i kortform.
Indtil videre er Det Biovidenskabelige og Det Naturvidenskabelige Fakultet blevet til henholdsvis ’Life’ og ’Science’, og fra og med 2011 vil de øvrige fakulteter skifte, så Humaniora bliver ’Truth’, Teologi ’Christ’, Farma ’Drugs’ og Jura ’Justice’. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet bevarer sit danske navn, ’Samf’.
I 2009 udgav kardinalen sine læderindbundne, men blot fire sider lange, erindringer. Bogen blev postomdelt i Danmark, Norge og Sverige. I erindringsbogen påstår kardinalen at være ankommet til København »i et godstog med en ustemt guitar og sjælen stemt for forandring.«
Kardinalen fejrer sin fødselsdag på Café Mandela med et potpourri af sjællandske fortolkninger af Steffen Brandt-sange, som han opfører i samarbejde med Søren Pind.
Hvad er din holdning til kødklister, lort på dåse, fuldkornspasta, Paradise Hotel, naborøg, X-Factor, elevationssenge og eksterne penge?
»Mindre, mere, mindre, aldrig boet, ligeglad, hvad?, mindre, yes, please.«
Hvad slags sovedyr har du i din seng?
»En abe, Joakim.«
Hvorfor spillede Kenneth Plummer båndet, der afslørede lækagen om jægersoldaterne i Irak, for dig?
»Kenneth spurgte om vi skulle vælte forsvarsministeren, og jeg sagde okay, men ikke i dag.«
Hvorfor er universitetets 885 millioner kroner til et nyt center fra Novo Nordisk Fonden gået ind på din egen private NemKonto?
»Det har aldrig handlet om pengene.«
Vil du svare på flere spørgsmål?
»Nej, det var fem.«
chz@adm.ku.dk