Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Karismatiske kiselalger dansede som små julestjerner for øjnene af hende

Et juleeventyr — Et speciale har udviklet sig til en lille gåde. Camilla Elisabeth Hansen har opdaget en hidtil ukendt algeform under stereoluppen, som er så sjælden, at forskere fra USA higer efter at få fat i den.

Studerende Camilla Elisabeth Hansen har fået nogle yderst jolly kiselalger under mikroskopet. Da hun undersøgte koralrevsand fra akvariet Den Blå Planet, begyndte små julestjerner at danse for øjnene af hende.

Undersøgelserne er en del af Hansens speciale ved Biologisk Institut på KU’s marinbiologiske afdeling, som handler om interaktionen mellem små fisk og dyr, der lever i sandkorn på havbunden.

»Jeg undersøger små sandspisende kutlingers (tropiske fisk, der findes på koralrev, red.) effekt på bundlevende meiofauna-dyr. Meiofauna er små dyr, der er under 1 mm store. Der er en hel verden af sådan nogle små snegle, orme, vandlopper og bjørnedyr,« siger Camilla Elisabeth Hansen.

Julestjerner i sigte

Camilla Elisabeth Hansen har brugt de sidste to uger på at undersøge sedimentprøver. En dag kom hendes vejleder, ph.d.-stipendiat Ole Brodnicke, ind og sagde, at han havde set stjerner.

»Der poppede rigtig mange små stjerneformede ting frem, som vi overhovedet ikke vidste, hvad var,« siger Camilla Elisabeth Hansen. »De har en meget karakteristisk stjerneform, som man ikke lige forventer at se. Jeg har i hvert fald aldrig set noget lignende.«

Et vaskeægte og lidt nørdet julemysterium greb Camilla Elisabeth Hansen og vejleder Ole Brodnicke:

»I starten var stjernerne gennemsigtige, men så begyndte vi også at finde nogle gullige, som vidner om affarvning fra algers grønkorn, og at der derfor er liv i dem. Vi spurgte nogle af algeeksperterne til råds her på afdelingen, men de havde heller ikke set de her stjerner før,« siger Camilla Elisabeth Hansen.

Så hun tog sandprøven i egen hånd.

»Jeg tog nogle stjerner ud en dag og undersøgte dem i mikroskop, og så var vi helt sikre på, at det var kiselalger. Det kan man se på skallerne. Kiselalger er nærmest formet som små æsker, hvor der er en underdel og et låg, som ligger ovenpå. Man kan også se strukturen i overfladen, hvor de har nogle små huller.«

International stjernestatus

De små enigmatiske julestjerner er nu bestemt til at være kiselalger af slægten Trigonium formosum.

»Man skal tage noget dna for at være helt sikker på, hvilken slags, det er,« siger Camilla Elisabeth Hansen.

Da stjerneformen er et nyt fænomen, har Ole Brodnicke søgt svar ved at grave i gammel litteratur og ty til internationale kontakter. En forsker i USA er interesseret i at få fingre i alge-stjernerne, hvis det lykkes at få dem i kultur.

»Forskeren fra USA siger, at det nemme svar er, at det er en Trigonium formosum. Men der er helt vildt meget variation, og der er noget taksonomisk historie, der ikke er helt fastlagt for de her kiselalger,« siger Camilla Elisabeth Hansen.

Så har vi at gøre med en Trigonium formosum? Højst sandsynligt, men for julehyggens skyld, sætter vi det lige på spidsen. Det vil først kunne konstateres, når universitetets marinbiologiske sektion kan få den til at gå i kultur, og der bliver taget en dna-prøve. Mon det lykkes inden den 24. december?

Seneste