Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Kemiforsker vinder fornem pris – og 1,2 millioner kroner

Navne — Gemma Clare Solomon Larsen har ifølge en minister udviklet sig til »en forsker i verdensklasse«, efter hun rejste fra Australien til Københavns Universitet. Nu hædres hun med en EliteForsk-pris.

Hvem er hun?

Egentlig ville Gemma Clare Solomon Larsen være advokat, men som studerende på en tværfaglig bachelor i Australien var hun tvunget til at supplere jurauddannelsen med et andet fag. Hun valgte naturvidenskaben, lod sig betage af molekyler, og snart havde hun betrådt en ny livsbane.

Hun mødte sin danske mand på University of Sydney, og i 2010 rejste hun til Danmark og Københavns Universitet, hvor hun siden har været ansat på Kemisk Institut og Nano-Science Center.

Det er en beslutning, hun ikke fortryder.

»Jeg har været glad for arbejdsmiljøet på universitetet, men også for ligheden i samfundet, børnepasningen og så mange andre ting. Vi har et dejligt liv i Danmark.«

»Men,« tilføjer hun, »det er ikke på grund af vejret, at jeg flyttede hertil.«

Vi arbejder ikke målrettet på at løse de problemer, vi kender, men snarere de problemer, vi endnu ikke ved, at vi har.
*

Som professor på Københavns Universitet forsker hun i kvanteinterferens. Et fænomen, som få med garanti har hørt om, og endnu færre forstår.

I sin essens jagter Gemma Clare Solomon Larsen og hendes forskningsgruppe en dyb forståelse af den elektriske ledningsevne i molekyler. De undersøger, om man kan slukke og tænde for strøm ved hjælp af molekyler, sådan som man normalt gør ved at trykke på en stikkontakt. Og de forsøger at finde frem til molekyler, der kan lede strøm uden at skabe varme.

Måske kan opdagelserne bane vejen for mobiler og computere, der ikke overopheder, og køleskabe, der omdanner overskydende varme til strøm – til gavn for klimaet. Men det er, siger Gemma Clare Solomon Larsen, alt sammen noget, der ligger langt ude i en uvis fremtid.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Gemma Clare Solomon Larsen er en af fem unge forskere, der modtager en EliteForsk-pris torsdag den 6. maj.

Med prisen, som uddannelses- og forskningsministeren uddeler på baggrund af indstillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond, følger 1,2 millioner kroner, hvor 200.000 kroner går direkte til prismodtageren. Den resterende million skal bruges på forskningen.

»Det betyder utrolig meget for mig at modtage prisen. Specielt fordi det har været en stor ting at starte en forskningskarriere som et ungt menneske og samtidig indlede et nyt liv i et andet land,« siger Gemma Clare Solomon Larsen.

»Det er frie penge, og det betyder, at vi kan overveje, om vi skal ansætte nye medarbejdere, købe nyt udstyr eller holde en stor konference. Nu behøver vi ikke at søge midler med en lille succesrate og vente længe på at komme i gang. Vi kan handle med det samme.«

Hun tøver, når hun skal uddybe, hvad hendes forskning præcis kan bruges til. Jo, man kan håbe, at den kan føre til mere energieffektive materialer og bidrage positivt til den grønne omstilling.

»Men jeg kan godt lide den helt grundlæggende forskning, hvor vi klatrer mod ukendte mål. Vi arbejder ikke målrettet på at løse de problemer, vi kender, men snarere de problemer, vi endnu ikke ved, at vi har. Måske vil vores forskning føre til noget fantastisk inden for den grønne omstilling. Måske vil den slet ikke føre til noget,« siger hun.

»Men vi ønsker at få vores resultater så bredt ud som muligt, så andre forskere og virksomheder kan få gavn af den her nye måde at tænke på molekyler.«

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Det er ikke første gang, Gemma Clare Solomon Larsen hædres for sin forskning. I 2019 vandt hun Videnskabernes Selskabs sølvmedalje og et legat på 100.000 kroner.

På Københavns Universitet underviser hun ikke kun i molekyler, hun lærer også naturvidenskabelige studerende at skrive forskningsansøgninger og videnskabelige artikler på engelsk.

Skal jeg gøre noget?

Du kan se de øvrige vindere af EliteForsk-prisen på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.

Her overstrør uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen også Gemma Clare Solomon Larsen med lovord:

»Gemma Clare Solomon Larsen er en forsker i verdensklasse. Hun er drevet af en nysgerrighed og imponerende vilje til at finde løsninger, som jeg synes er meget inspirerende. Gennem sin forskning i kvanteinterferens har hun gjort banebrydende opdagelser, der kan få stor betydning for den grønne omstilling, som er så vigtig for vores samfund.«

Seneste