Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Statskundskab — Klage angående dekanatet og institutledelsen på statskundskabs manglende samarbejde med fakultetets studenterforeninger herunder deres ageren i forløbet med udformningen af et alternativ til landenavne i forbindelse med introfoløbet 2021.
3. juni 2021
Til rektor Henrik Wegener og prorektor for uddannelse Bente Merete Stallknecht
På vegne af klagens forfattere samt klagens medunderskrivere fremsendes hermed en formel klage angående ledelsen på Institut for Statskundskab og Det Samfundsvidenskabelige Fakultets samarbejde med fakultetets studenterforeninger samt deres håndtering og manglende samarbejdsvillighed i forløbet om udformningen af et alternativ til lande-navne i forbindelse med det kommende introforløb i 2021.
Vi har været meget i tvivl om, hvorvidt vi skulle sende denne klage, da det fra dekanatets side er blevet insinueret at en klage kunne medføre konsekvenser i form af eksempelvis yderligere regulering. Klagen er også udelukkende en reaktion på, at det gennem en lang periode har været utrolig svært at få kontakt til dekanen, hvorfor vi ikke har kunnet udtrykke vores bekymringer direkte. Dette er til trods for, at dekanen flere gange er blevet opfordret til at møde op til dialog med de frivillige foreninger og set i lyset af, at dekanen heller ikke møder op til sit eget dialogforum.
På Københavns Universitets hjemmeside står følgende om universitetets værdier: ”Københavns Universitet har et internationalt arbejds- og studiemiljø forankret i værdier som demokrati, åbenhed og ligestilling”. Disse værdier genkendes på ingen måde af klagens forfattere og medunderskrivere, og samarbejdet mellem de studerende og fakultetet samt instituttet kan i højere grad beskrives som værende præget af en kultur, hvor manglende tillid til de studerende har udviklet sig til en ledelsesstil, der er mere præget af micromanagement end studenterinddragelse. Dette understreges bl.a. af forløbet om udformningen af et alternativ til lande-navne i introforløbet 2021:
Den 1. marts 2021 annoncerede institutleder Nina Græger og viceinstitutleder Anders Berg-Sørensen, at tildelingen af lande-navne til de nye hold af studenter fra og med 2021 ville blive afskaffet. I den forbindelse udtalte Nina Græger d. 11. marts 2021 følgende i Uniavisen angående det videre forløb:
”Vi har en helt klar tidsplan, og vi startede i mandags med et møde med kommende tutorer og har møde med blandt andre studienævnets studierepræsentanter og Fagrådets repræsentanter nu på fredag […] Vi har skabt et forløb med inddragelse og dialog. Og jeg tror, at det vil give et rigtig godt udgangspunkt for at i fællesskab lave et nyt koncept for introforløbet”.
I forbindelse med at der skulle udarbejdes et alternativ til lande-navne nedsatte Tutorgruppen på Statskundskab og Samfundsfag derfor i god tro et ”gentænkningsudvalg”, der havde til opgave at bidrage med nye idéer til, hvordan lande-navnene kunne erstattes.
Gentænkningsudvalget har på den baggrund afholdt fire møder internt og to møder med viceinstitutleder Anders Berg-Sørensen. Disse møder oplevede medlemmerne af tutorgruppen og gentænkningsudvalget som positive og konstruktive, hvorfor det var genstand for stor ærgrelse og overraskelse, da Tutorgruppen 2021 blev informeret om at navne til stamhold helt ville blive afskaffet. Dette skrider direkte imod de udtalelser, som institutledelsen har bragt i diverse medier, samt indholdet af den dialog, som der har været mellem institutledelsen og tutorgruppen.
Derudover finder klagens forfattere, at det er dybt problematisk, at institutledelsen på Institut for Statskundskab åbenlyst bryder den kontrakt, der indgås mellem tutorerne og instituttet. I kontrakten står blandt andet følgende på side 5:
”Tutorgruppen skal i samarbejde med institutledelsen udforme et alternativ til lande-navne og lande-legen på en måde, så alle nye bachelorstuderende har rammerne for at skabe et tilhørsforhold og en fællesskabsfølelse og blive integreret fagligt og socialt i deres nye studieliv på Institut for Statskundskab”.
Som tutor og forening påtager man sig et frivilligt ansvar, der kræver, at man repræsenterer Københavns Universitet på en måde, der stemmer overens med universitets værdier og retningslinjer, og som samtidig både kræver meget tid og i nogle tilfælde penge. Vi finder det dybt bekymrende at opleve, at dekanatet og institutledelsens fuldstændig går imod Københavns Universitets værdier, bryder den indgåede kontrakt, og træffer beslutninger, der går stik imod al indhold i diverse udtalelser i medierne og den interne dialog. Når man bliver mødt med denne manglende respekt, som dekanatet og instituttet retter mod dets repræsentanter og samarbejdspartnere, føler vi os nødsaget til at råbe op og gøre opmærksom på denne negative udvikling i forholdet mellem dekanatet og de frivillige studerende.
Særligt i en tid præget af COVID-19 er det kommet til udtryk, hvordan de sociale fællesskaber er afgørende for de studerendes trivsel, og universitetets ledelse bidrager med deres ageren på ingen måde til, at de mennesker, der arbejder for et godt studieliv på Københavns Universitet, føler, at deres arbejde bliver værdsat. Derfor skal denne klage ses i forlængelse af et langt forløb, hvor samarbejdet mellem de studerende og fakultetet samt instituttet er blevet opfattet negativt. Vi har accepteret ledelsens opførsel indtil videre, men vi føler, at det nu er nødvendigt, at nogen siger fra.
Dette er ikke et enkeltstående eksempel, og der har gennem de senere år været problemer med samarbejdet. Dette understreges af, at tidligere kontakt- og koordinationsudvalg for introugen, tidligere og nuværende tutorer på statskundskab og studenterforeninger står som medunderskrivere på denne klage.
Det skal understreges, at denne klage ikke har til hensigt at udfordre dekanatets beslutningskompetence i forbindelse med introforløbet. Formålet med denne klage er, at dekanatet anerkender den indsats, der hvert år udføres af 120 engagerede tutorer, samt de mange frivillige i fakultetets studenterforeninger, og at ”samarbejdet” rent faktisk bliver et samarbejde. Det mindste man kan forvente, når man udfører et frivilligt hverv med stor betydning for de studerendes trivsel og fællesskabet på fakultetet, er at blive mødt med respekt og medbestemmelse.
Vi håber på, at dekanatet og institutledelsen fremover vil tilgå samarbejdet åbent og konstruktivt. Vi opfordrer til, at klagen bliver behandlet med den fornødne respekt, og derudover vil vi gerne invitere dekan Mikkel Vedby til et fælles møde med foreningerne på Fakultetet. Hvis rektor eller prorektor ønsker yderligere uddybelse af de omtalte synspunkter, står klagens forfattere klar til at blive kontaktet.
Med venlig hilsen
Niels Storgaard (shr206), Alberte Friis Hansen (pxd223), Lærke Bennekou Jessen (mbd963) og Lasse Lukas Bay (kjl432)
Niels, Alberte og Lærke er tutorer på statskundskab og samfundsfag 2021, mens Lasse er tidligere tutor og en del af kontaktudvalget 2020. Klagens forfattere er ikke repræsentanter for Tutorgruppen 2021.
Medunderskrivere:
Kontaktudvalget for Statskundskab og Samfundsfag 2020
Lasse Bay – KJL432, Andreas Thorkildsen – fth592, Asta Jakobsen – Clm222, Emma Bjergegaard – ZSQ682
Fie Bruun Brockhoff – tws912
Sofie Bruun-Jensen – gnt611
Svante Dall-Hansen – nvr293
Line Andreasen – fhx385
Gertrud Blinkenberg – cjb351
Sarah Vega Møller – jbv655
Kristine Sloth – cwm238
Freja Marie Krog – vmj864
Nicklas Johannes Suszkiewiecz – jqb114
Christoffer Garm Spindler – cmh348
Emilie Støvring Studt – qtl726
Adam B. Kirkeby – wsd678
Kasper Frederik Larsen – zvp329
Simone Thorsen – btm887
Jesper Leisner – brd293
Nanna Vagnby Allen – dhx225
Alfrida Finne – qkf710
Frederik Filtenborg – cfd529
Annesofie Tarp Skovsgaard – wgl147
Marie Louise Frostholm – mwb620
Helena Fribo – szh275
Elvis Madsen – vxp593
Annahita Nik – blw187
Markus Mürer Nielsen – skv520
Johanne Jensen – xfw634
Sophia Helene Krag Borke – njx464
Carl Andersen vbt125
Clara Rydahl Torp – pbs925
Simon August Søndergaard – spr849
Ida Kok Rasmussen – gfp149
Frederik Svinning Valeur – qsv645
Christian Roel Messerschmidt xdc322
Karoline Jacobsen – xqf761
Mads Adam Wegener, zmw189
Jakob Brahe Jespersen – xpb976
Thorstein Birch – lkb545
Ida Kriegbaum Sandberg – pwr706
Sebastian Stone – cdz667
Christoffer Sødring Jensen – mrt509
Adam Møller Kretz – cgb830
Lucca Harbo Pedersen-Ulrich – nlq553
Cecilie Højmark – jzt912
Lea Krusell – cwx168
Andreas Esbjørnsen – scm929
Markus Gulmann – Cvk602
Johannes Flink Bergqvist – gms522
Eskil Andreas Holm Joensen – kjl578
Markus Holm Viuf – gxm189
Lærke Bjorholm – rth959
Liva Hartvig Hansen – sfz118
Caroline Dörner Carlsen – csw375
Mynte Højriis Hansen – xrk293
Henrik Frands Brockenhuus-Schack – rpm735
Frederikke Foss Kjeldsen – gwk517
Emma Sofie Hammerstrøm Kraft – stj627
Daniel Falster Windelin – bst191
Clara Teglhus Sørensen – gjt356
Bjørg Rom-Jensen – ltp694
Ida Feline Lohmann – cxk355
Maya Voetmann Hass – bwv616
Frederik Bertil Næsby – jwh866
Mentorgruppen på Statskundskabs bestyrelse for foråret 2021
Luis Forchhammer – Mwt433, Peter Alexander Pedersen – dpg632
Frederik Hilmer Christiansen – jnm561
Josephine Skadegaard Kiær – brx151
Rasmus Dela – xps33
Peter Martin Kappel wzm763
Frederik Kaae Mårtensson – qxk934
Asta Hedvig Hagelskjær – rnx439
Ditte Harmsen – lxm295
Alfred Turner -whs136
Kontaktudvalget for Statskundskab og Samfundsfag 2019. Signe Albers – vsh632, Martin Riber – tgk195, Valdemar Rosenberg – jqx370 og Ida Holm Sørensen – fwr267
Julius Rodh Bilgrav – wbn932
Marie Holm Møller – jzn466
Hans Rudbeck Schmidt – tmd541
Emilie Frost – vgp799
Katarina Steenfeldt Boese – gjq939
Emma R. Brøndum – dzw283
Mathilde Skov Lundager – dqc673
Tanne Hornshøj Bendix Larsen – nhm896
Laura Nordahl Thomsen – hns340
Cindy Shummontien Green – phn775
Pernille Jørgensen – vxq352
Anna Hansson – dms906
Laura Kamille Køhler-Johansen – ntx616
Pauline Volstrup Sønderlund – zwm911
Kontaktudvalget for Statskundskab og Samfundsfag 2018. Anders Toft Christensen – xgw264, Emma Øyehaug Wæge – vhj427, Niels Kriegbaum Sandberg – tml930, Sarah Hannah – dqt793
Olivia H. Zangger – hvf182
Karen Olrik – jdx266
Ulrikke Cathrine Lindby Rønler – grj889
Emil Juel Stephens – sdv351
Megan Emma Lewis – jcp610
Cecilie Marie Navndrup Rise – ksg155
Rebecca Kjar-levin – rvd381
Rikke Ryberg – vng175
Bodil Bartroff – dqx885
Peter Witfelt Larsen – qvf507
Mathilde Dyreborg Skovgaard – znw126
Anna Tu Uyen Pham – bgp754
Lea Holmbom Hallerup – mzc224
Kirstine Grevy – dfp311
Simon Enevold Hansen – wvl356
Anne-Mette Hougaard Rasmussen – rtf422
Sille Amalie Andersen – gdk645
Lau Utoft Madsen – prt745
Frederik Nilsson – tfl282
Frederik Berg Brink Jensen – jtg415
Jonatan Balle Svendsen – fsw997
Niels Lauesen Otto – sqc453
Konservative Studerende på Københavns Universitet. Mads Strange Vaarby – xst864. Cille Hald Egholm wjp442
Edith Marie Todorovic – fcg248
Cecilia Sodemann Hemmingsen – jqk369
Marcus Kunøe – vxk451
Jonas Vangskjær – vmp591
Viktor Myglegård Andersen – rlc296
Taya Victoria Rasmussen – zbk201
Frederik Hageltorn Andersen – mch995
Jan Høegh Jensen – srk769
Rosa Bisgaard – dlm506
August Rosenbaum – sng685
Josephine Fronth Reiche – xjr307
Pelle Christian Hedekær Larsen – tfv976
Marie Wewer Thamdrup – zqd480
Max Reuter – jfc677
Morten Hybschmann – gmf985
Emilie Bang Nielsen – cht174
Tobias Solgaard Agertoft – kjp267
Agnete Sebbelov rcz657
Mads Kammersgaard – gdw768
Marie Deigaard – fnm363
Malthe Hvid Lund – gbd119
Statskundskabs Fagråd. Tyra Møll-Holst – fkc848, Emma Emilie Nobert – qrc393, Jonas Heidari – scb188.
Cecilia Alejandra Ramón Larrosa – jxl249
SAMF-Rådet
Esben Bjørn Salmonsen – rhm312
Kevin Hangaard Olesen – kbs459
Julie Andersen – pwj739
Statskundskabsrevyen 2021 – Bestyrelsen: Barbara Lundgaard, Camilla Nordberg, Caroline Hegedüs,
Iben Falk, Jesper Knudsen, Julian Petar, Marie Beier Pedersen, Mikkel Merrild, Thea Skjærbæk Pedersen, Annika Hassenkram.