Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
SPAREKRAV - Tandlægeskolen skal spare ti millioner kroner over de næste to år, og det betyder afskedigelser. Seneste fyringsrunde var i 2008, så nu kan de ansatte snart ikke holde til mere dårligt nyt
Stemningen er på lavpunktet blandt de ansatte på Tandlægeskolen på Det sundhedsvidenskabelige Fakultet.
Utilfredsheden kulminerede onsdag inden efterårsferien, hvor klinikassistenterne nedlagde arbejdet i protest mod manglen på personale.
De var hårdt ramt af barsel, personale var fratrådt og stillingerne var ikke blevet genbesat, og mange var sygemeldt. Institutledelsen sagde alligevel, at de ikke skulle regne med at få bevilget vikardækning.
»Vi ville diskutere de frustrationer, der er på vores arbejdsplads, fordi vi simpelthen ikke kan få vagtplanerne til at hænge sammen.«
»Stemningen var virkelig ophedet, og folk sagde ‘nok er nok’, men vi fik efterhånden talt gemytterne til ro,« siger Jette Dejeal-Thaarup, klinikassistent og tillidsrepræsentant.
De ansatte gik i arbejde igen et par timer efter, da institutledelsen lovede at se på bemandingssituationen igen. Der er nu indtil 1. februar 2011 blevet bevilget en del af de vikartimer, som de ansatte havde søgt om.
Men mandag den 1. november var den gal igen. Her orienterede institutledelsen Samarbejdsudvalget om, at der skal spares fem millioner kroner i 2011 og yderligere fem millioner i 2012. Det kommer efter, at der blev gennemført en stor sparerunde i 2008, hvor der blev høvlet 4,3 millioner kroner af budgettet.
Jette Dejeal-Thaarup og kollegaen Helen Langstrup Larsen, der blev ansat på den daværende Tandlægehøjskole i henholdsvis 1981 og 1982, kan ikke se, hvordan det kan lade sig gøre at spare et så stort et beløb, så de frygter nu for arbejdspladsens fremtid.
»Jeg har gud været lovet ikke ret mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg ved godt, at det er forfærdeligt at tænke sådan, men jeg er virkelig bange for, hvad det her skal ende med,« siger Jette Dejeal-Thaarup.
Institutledelsen informerede fredag den 5. november medarbejderne om, hvordan besparelserne skal gennemføres. Det er meningen, at tandklinikkerne så vidt muligt skal friholdes, da det var her man skar i 2008. Planen er, at det videnskabelige personale, laboratorieområdet og kontorpersonalet skal holde for denne gang.
Selvom klinikassistenterne således sandsynligvis går fri, mener Helen Langstrup Larsen ikke at nedskæringerne kan undgå at påvirke dem og undervisningen med.
»Det er ikke kun os, der har problemer med at nå vores arbejde. Det er fra top til tå i organisationen. Tandlægerne er også pressede, så vi har langsomt overtaget flere og flere af deres opgaver. Det vil nok fortsætte, så vi kommer sikkert også til at løbe endnu stærkere,« siger hun.
De to klinikassistenter har gennem årene oplevet en langsom, men sikker tilbagegang i bemandingen og servicen over for de studerende.
Således husker de stadig svagt, at der engang var én klinikassistent til at assistere seks studerende, når de havde patienter. I dag er der ofte kun én til 18 studerende.
Det betyder, at klinikassistenterne stort ikke har mulighed for at hjælpe til med patienterne længere, men er fuldt optaget af at sterilisere udstyr, gøre materialer klar og rydde op efter hver behandling.
De studerende må i stedet hjælpe hinanden med at assistere, når de har patienter i stolen, og det påvirker læringsudbyttet, fordi det tager tid fra selve behandlingen.
»Det rammer vores studerende utrolig hårdt, når der ikke er personale nok til at assistere dem, så vi kan mærke, at de også bliver frustrerede,« siger Helen Langstrup Larsen.
Klinikassistenterne bliver trukket i løn, fordi der var tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, men Helen Langstrup Larsen og resten af klinikpersonalet fortryder ikke, at de valgte at protestere.
De har nemlig efterfølgende fået støtte fra mange af tandlægerne på instituttet, der også er utilfredse med forholdene, og de er ikke de eneste
Også Joan Sonne Lykkeaa, tillidsrepræsentant for HK-laboranterne, næstformand i Tandlægeskolens samarbejdsudvalg og medlem af Hovedsamarbejdsudvalget og Ingrid Kryhlmand, tillidsrepræsentant for de administrativt ansatte og HK-fællestillidsrepræsentant, frygter for konsekvenserne af besparelserne på Tandlægeskolen.
Joan Lykkeaa mener, at et beløb af den udmeldte størrelsesorden kun kan findes ved at skære i lønbudgettet, så hun forudser »et blodbad«.
Derudover frygter hun også for odontologernes faglige niveau, da så store nedskæringer kun kan betyde, at stor ekspertise inden for alle personalekategorier bliver sat på gaden.
Ingrid Kryhlmand udtrykker dyb bekymring for sine kolleger og Tandlægeskolens fremtid med en besparelse af den størrelsesorden.
clba@adm.ku.dk