Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Københavns Universitet forbereder sig på influenza-epidemi

Beredskabsplaner skal sikre at universitetet kan fungere, selv hvis cirka en fjerdedel af medarbejderne bliver syge

De studerende skal kunne melde sig til eksamen, computerne skal fungere, og dyrene skal passes.
Københavns Universitet (KU) er en stor og mangfoldig forretning, der ikke bare kan lukke og slukke, fordi en stor del af medarbejderne er syge med Influenza A.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at mellem en tredjedel og en fjerdedel af befolkningen kan få sygdommen i løbet af et par måneder. Op til 15 procent kan være sengeliggende, samtidig når epidemien topper.
Ifølge Niels Balslev Wendelboe, vicedirektør for HR- og Organisationsudvikling, er det nødvendigt at KU som en stor, offentlig virksomhed medvirker til at begrænse smittespredningen og forbereder sig på, hvad man skal gøre hvis sygefraværet bliver højt.

Alle fakulteter er derfor blevet bedt om at ophænge plakater med gode råd fra Sundhedsstyrelsen, og rengøringspersonalet er opfordret til at opprioritere rengøring af dørhåndtag.

Et af rådene er at blive hjemme, hvis man har symptomer på influenza.

»Vi har mange superansvarlige medarbejdere, der brænder for at gå på arbejde, men beskeden er, at du tjener både dine egne og KU´s interesser bedst ved at blive hjemme,« siger Niels Balslev Wendelboe.

Hvem skal passe dyrene?

Fakulteterne skal også udarbejde hver deres beredskabsplan, der skal kortlægge de kritiske funktioner, som skal passes uanset hvad. Det kan for eksempel være driften af it-systemerne, eksamensplanlægning eller pasningen af dyrene i staldene på Det Biovidenskabelige Fakultet (Life).

Det skal også fremgå, hvem der kan tage over og passe arbejdet, hvis de, der normalt udfører opgaverne, ligger hjemme under dynen.

Ifølge Niels Balslev Wendelboe er fakulteterne blevet bedt om at overveje, om der skal tages særlige forholdsregler i forbindelse med studiestart, og så bliver der lavet en særlig influenza A-hjemmeside med gode råd og relevante links.

Erfaring med SARS

Kirsten Refsing, dekan på Det Humanistiske Fakultet (Hum), gik straks i gang med at planlægge beredskabet på baggrund af Sundhedsstyrelsens vejledninger efter sommerferien.

Hum har prioriteret modtagelsen af de nye studerende, eksamen, ledelse, økonomi, it samt pasningen af skrankerne som funktioner, der ikke må lukke ned.

Kirsten Refsing var professor i japansk på University of Hong Kong under udbruddet af SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Der blev registreret over 8.000 tilfælde af SARS og knap 800 patienter døde mellem november 2002 og juli 2003. Sygdommen spredte sig på få uger fra Guangdong-provinsen i Kina til 37 lande.

Udbruddet gjorde, at de studerende fik besked på at blive hjemme, og universitetet måtte lukke ned i tre uger. De ansatte skulle derimod møde på arbejde og måtte kommunikere med de studerende elektronisk.

Kirsten Refsing understreger, at Influenza A er en meget mildere sygdom end SARS, men hun har gjort brug af sine erfaringer med at oprette et beredskab fra tiden i Hongkong og opfordrer til at tage vejledningerne alvorligt.

clba@adm.ku.dk

Seneste