Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
STUDIEJOB - 59 procent af hovedstadens unge har job ved siden af studierne. Gode jobmuligheder og høje leveudgifter sender københavnske unge ud på arbejdsmarkedet, siger ekspert.
De københavnske studerende er bedre end unge i resten af landet til at lande et studiejob. Det viser dugfriske tal fra en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Nordea.
59 procent af de studerende i København har et job, mens de læser, og det er langt flere end i de øvrige dele af Danmark, hvor man i højere grad klarer sig gennem studierne ved hjælp af SU’en.
Region Sjælland har den laveste erhvervsfrekvens blandt studerende – her er kun 36 procent i arbejde under studietiden, mens tallet i Region Nordjylland er på 40 procent.
Det er ikke en tilfældighed, at markant flere vælger at kombinere studierne i København med at tage et deltidsjob. Det siger Wenche Marit Quist, der er uddannelsespolitisk chef for DJØF.
»Først og fremmest er leveomkostningerne jo markant højere i København, så det er ikke kun af lyst, men også af nød, når hovedstadens studerende får sig et job. Udgifterne skal dækkes, og hvis SU’en ikke rækker, må man finde et deltidsjob,« siger Wenche Marit Quist.
Derudover er mulighederne for et godt og relevant deltidsjob ofte langt større i København, og det giver incitament til at lægge bøgerne på hylden et par dage om ugen.
»De fleste vil jo gerne arbejde lidt ved siden af. Dels for pengene, men også fordi det er rart at være på arbejde og få en kobling mellem teori og praksis. Og der er København en god by at læse i, for både den private sektor tilbyder jobs, ligesom der er mange studiejobs i det offentlige, hvis man er bosat i København,« siger uddannelseschefen for DJØF.
»Studerende med studiejob får bedre karakterer end dem, der slet ikke har et job, mens de læser,« Wenche Marit Quist, uddannelseschef hos DJØF
Og så lægger studiekulturen på Københavns Universitet også op til, at man får sig et arbejde, siger Wenche Marit Quist:
»Det er svært at skære alle uddannelser over en kam, men på KU går der relativt mange timer med selvstudier, og hvis man kan strukturere sin kalender, er der tid til overs – og det kan jo passende udfyldes med et job,« siger hun.
At det er en god idé at få et arbejde i studietiden, er de fleste enige om. Flere undersøgelser, blandt andet fra DJØF, viser at relevant erhvervserfaring er et af de vigtigste kriterier, som arbejdspladser vurderer nyuddannede kandidater ud fra.
»Studiejob i beherskede mængder kan hjælpe unge til at gennemføre deres uddannelse, og jobbet er ikke kun pynt på CV’et, det kan bane vejen til drømmejobbet,« siger Ann Lehmann Ericsen, forbrugerøkonom i Nordea, der sammen med Gallup står bag den nye undersøgelse.
Faktisk er et studiejob i moderate mængder med til at gøre de studerende dygtigere på skolebænken, lyder det fra DJØF-eksperten Wenche Marit Quist.
»Hvis man arbejder under 15 timer om ugen og ikke drukner i arbejde, ved vi, at dem med studiejob får bedre karakterer end studerende, der slet ikke har et job, mens de læser,« siger hun.
Selvom studerende i København topper jobranglisten, er det også den selvsamme gruppe, hvor flest tørster efter endnu flere arbejdstimer.
19 procent – eller næsten hver femte studerende i København – vil gerne have endnu flere ugentlige timer på arbejdspladsen.
Men for både karaktererne og psykens skyld skal man være påpasselig med at arbejde alt for meget, siger Wenche Marie Quist fra DJØF.
»Studierne skal være det primære ’arbejde’ i ens studietid, og derfor anbefaler vi omkring 15 timers arbejde om ugen. At arbejde mere kan måske være ok for pengepungen, men vi ved også, at mange af vores medlemmer er stressede på grund af arbejde – og så viser tidligere undersøgelser også, at karaktererne kan lide under for meget arbejde,« siger uddannelseschefen hos DJØF.
I faktaboksen i højre hjørne kan du se tallene fra undersøgelsen, der viser at hovedstadens studerende arbejder mere end i resten af landets regioner.