Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
UNIVERSITETSØKONOMI - Meningerne er delte, efter at pressemeddelelser om Folketingets forlig om midler til Globaliseringspuljen er begyndt at strømme ud i medieæteren. Nogle er glade, andre fyrer bredsider af.
Forskningspolitisk chef Jannik Schack Linnemann i Dansk Erhverv (DE) siger i en pressemeddelelse, at forligets tilførsel af flere basismidler, der betyder en forøgelse på 30 procent i forhold til sidste år, er i overensstemmelse med DE’s ønsker.
Til gengæld havde han gerne set flere øremærkede midler til uddannelsestaxametrene, så universiteterne fik et reelt økonomisk incitament til at indfri det massive politiske krav om at optage flere studerende.
DE ønsker også at holde fokus på at få optaget flere unge. Ifølge organisationens egne beregninger risikerer samfundet at gå glip af fire milliarder kroner ved at afvise 8.000 unge til universiteterne ligesom i sommeren, hvor rekordmange unge fik afslag på at læse videre.
Det er dog positivt, ifølge Dansk Erhverv, at der ikke er skåret mere i innovation og vidensspredning end tilfældet er, i en tid hvor landets økonomiske tilstand er presset af lavkonjunktur.
Hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF) glæder man sig over flere penge til uddannelsesforsikring i forliget. Der »er fine tangenter i aftalen« skriver DSF i deres pressemeddelelse.
Til gengæld er DSF utilfreds med, at de sikre penge til undervisning, taxameterpengene, ikke er hævet.
»Der er alt for lidt undervisning på mange uddannelser, og så sidder vi lårene af hinanden,« skriver DSF.
De er dog, som Dansk Erhverv, også tilfredse med, at der er afsat flere penge til basismidler, så universiteterne får bedre rammer for uddannelser og forskning. Det hindrer dog ikke DSF i at affyre følgende bredside i deres pressemeddelelse:
»…og vi håber, at forskningssatsningen kan være med til at gøre op med 500 års sløj undervisningstradition.«
En anderledes tilfredshed er at finde i pressemeddelelsen fra Danske Universiteter.
Danske Universiteter mener, at årets udmøntning af globaliseringsmidlerne til forskning viser, at der hos politikerne er blevet lyttet til de mange aktører, der har foreslået at øge universiteternes basismidler.
»Vi er meget glade for det foreliggende resultat. Vi ser beslutningen om i 2011 at tilføre universiteterne 300 millioner kroner ekstra i egentlige basismidler som en tillidserklæring fra politikerne til universiteterne og til deres forskere og ledere,« siger Jens Oddershede, talsmand for Danske Universiteter.
LÆS MERE: Forskningsministeriet om forliget
anfj@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.