Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
VALGKAMP - Billige studieboliger – masser af billige studieboliger – var budskabet fra et enigt panel af kandidater til Borgerrepræsentationen i paneldebat på CSS.
I anledning af kommunalvalget havde Danske Studerendes Fællesråd (DSF) og Studenterrådet inviteret til paneldebat for at sætte fokus på studerendes boligmangel i København. Debatten udviklede sig til en regulær overbudsrunde udi hvor mange kollegier, der skal bygges i København i de næste år.
Arrangementet var en del af DSF’s boligkampagne, der sætter fokus på den stigende mangel på ungdomsboliger i København og alle de partier, der er repræsenteret i Borgerrepræsentationen (BR) var mødt op for at gøre sig til for de fremmødte studerende.
Panelet var linet op efter den traditionelle højre-venstre skala, men der var i dagens anledning ikke den store forskel på repræsentanterne – i hvert fald ikke når det handlede om den københavnske boligsituation.
Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti (DF) åbnede ballet med et bud om, at fremtidens studieboliger kommer, når der stilles krav til bygherrerne i de nye bydele om, at de skal bygge ungdomsboliger og kollegier, hvis de også vil bygge ejerboliger.
Dette lidt vage bud på hovedstadens boligudfordringer blev meget effektivt slået af Hans Peter Jensen fra De Konservative (K). Han vil have 6.000-8.000 nye ungdomsboliger over de næste 5-8 år. Hvor mange boliger, der bør bygges, kom kandidaten fra Venstre, Lars Berg Dueholm, ikke ind på. Han vil til gengæld have 10 nye kollegier i København inden for den kommende valgperiode.
Efter Venstres repræsentant kom runden til oppositionens kandidater og også her, var der flere boliger på programmet. Katrina Feilberg fra Det Radikale Venstre (R) tilsluttede sig målet om 10 kollegier på 10 år, hvorimod Socialdemokraternes (S) Anne Vang mere generelt ønsker sig flere billige boliger.
Hos Socialistisk Folkeparti (SF) mente Sisse Marie Welling, at det er 300 nye studieboliger om året de næste 10 år, der er brug for. I modsætning til resten af panelet ønskede Enhedslistens (Ø) kandidat Allan Ahmed, at der bliver taget fat ved, hvad han mener er, problemets rod, og for det første stifte et kommunalt boligselskab, der kan stå for de billige boliger til københavnerne og for det andet nedsætte en jurudisk task-force, der skal tjekke privatudlejningen for snyd og bedrag.
Undervejs i debatten føg der en del beskyldninger frem og tilbage i panelet om, hvis skyld det nu er, at der ikke er bygget flere billige boliger, end der er, i København. Anne Vang (S) skød skylden på regeringen og dens manglende vilje til at ændre loven, så kommunen kan sælge grunde billigere til byggeri. Hun kunne i øvrigt afsløre, at der bor studerende i otte ud af de 12 billige boliger, der er bygget i den indeværende valgperiode.
Lars Berg Dueholm (V) afviste kritikken og opfordrede i stedet til, at der bliver bygget i de omegne af København, der stadig udvikles. Han nævnte Ørestaden som et glimrende sted – her bor han selv og der ligger både en sushirestaurant, et Emmerysbageri og en Døgnnetto. Den kommentar udløste dagens største fnis fra tilhørerne, der bestemt ikke syntes at mene, det var særlig studentervenligt.
Dagens største hovedrysten udløste til gengæld Carl Christian Ebbesen (DF), da han nævnte, at der ligger en stor grund tæt på KUA, hvor lokalplanen siger, at der skal være en moske. Den, mente han, skulle man sløjfe og til gengæld bygge nogle kollegier, når grunden nu ligger så tæt på universitetet.
Debatten sluttede i god ro og orden og så er spørgsmålet jo bare om de studerendes våde drømme om flere og bedre studieboliger bliver valgflæsk eller virkelighed – valget er tirsdag den 17. november.
PS: Hvis du har fået lyst til at lokke mere valgflæsk ud af kandidaterne er der to debatter mere: På KUA, i dag, tirsdag den 10. november klokken 16.00 og på CBS torsdag den 12. november også kl. 16.00.
uni-avis@adm.ku.dk