Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
FORSLAG - Dansk Folkeparti vil have flere studerende på de videregående uddannelser til at springe kandidaten over og gå direkte ud på arbejdsmarkedet efter endt bachelor, Danske Studerendes Fællesråd kalder DF desperate.
Dansk Folkeparti (DF) vil bevare efterlønnen. Til gengæld foreslår partiet at reformere uddannelsessystemet.
»I dag er de studerende i gennemsnit 29,5 år, når de forlader universitetet. Det giver dem for få år på arbejdsmarkedet, og det går ikke, når vi lige om lidt kommer til at mangle arbejdskraft,« siger DF’s gruppeformand Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten i dag og fortsætter:
»Det er bestemt ikke for at forklejne, hvad der foregår på universitetet, men noget af det, som man lærer på en kandidatuddannelse, er næppe voldsomt relevant for det job, man havner i. Ja, nogle kandidater er vel ret beset overuddannede, når de er færdige.«
Danske Studerendes Fællesråd (DSF) hilser ikke forslaget velkomment og kalder i en pressemeddelelse Dansk Folkeparti for desperate.
»Danske studerende kan allerede i dag stoppe deres uddannelse efter bacheloren, men der er bare ikke nogen virksomheder, som gider ansætte bachelorer fra universiteterne, fordi kandidater er meget dygtigere. Dansk Folkeparti må være desperate over, hvad de skal mene om efterlønnen, siden de kommer med det her forslag,« siger formand for DSF Mikkel Zeuthen. Han fortsætter:
»Det er selvmodsigende at kræve kortere uddannelser i en diskussion, der handler om, hvordan vi fremtidssikrer dansk økonomi. Hvis vi skærer ned på uddannelserne, kan vi være sikre på at få problemer i fremtiden.«
DF’s forslag begejstrer heller ikke videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).
»Danmark skal leve af viden i fremtiden, og i den kontekst virker mindre uddannelse ikke som det rigtige. Og så kan man jo i øvrigt spørge, om man mon har lyst til at blive opereret af en læge, som kun er bachelor,« siger hun til Jyllands-Posten.