Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Krølhjernede statskundskabere tæller til 2020 i årets revy

INTERVIEW - Der er garanti for gakkede sketches, politiske sanglege og fængende pointer, når de studerende på statskundskab inviterer til årets revy den 19.-21. april. Og du behøver ikke læse statskundskab for at følge med, lover revyens instruktør Anne Kathrine M. Nyborg.

»Politik er et taknemmeligt område at beskæftige sig humoristisk med. Der er så mange helt igennem absurde ting at hive fat i – både inden for dansk politik og internationalt.«

Sådan siger instruktør på Statskundskabsrevyen Anne Kathrine M. Nyborg, da Universitetsavisen møder hende en aftenstund i april på det gamle Kommunehospital på Øster Farimagsgade.

Hun har sammen med 80 medstuderende og »krøllede hjerner« skabt en revy med sketches og sange om politik og samfundsforhold og alt derimellem. Og med kun en uge til tæppefald er præmierenerverne begyndt at melde sig.

Det må ikke blive for internt

Selv om revyen er skrevet og instrueret af de studerende selv, er revyen ikke kun for statskundskabsstuderende.

»Revyen handler primært om politik og samfundsforhold, og det er jo noget, som de fleste i befolkningen har en mening om eller kan nikke genkendende til,« forklarer Anne Kathrine.

»På den måde gør vi materialet genkendeligt. Der er meget få sketches og sange, der handler om en specifik professor eller en nedlæggelse af institutbiblioteket, og det er en kæmpe kvalitet.«

Pointer og overraskelser i centrum

En revy må nødvendigvis være sjov. Det er simpelthen en del af revyens genrebetegnelse. Men hvordan gør man noget sjovt? Det har Anne Kathrine M. Nyborg en enkel opskrift på:

»En revy skal være velskrevet. Det skal være kort og præcist. En sketch skal ikke nødvendigvis vare syv minutter, for derefter at skære pointen ud i pap. Tit kan en god pointe stå klarest og stærkest, hvis man leverer den én gang i stedet for tre,« fortæller hun.

En stor del af forberedelsen går på at skrive numrene ind i et uventet univers. For en god revy skal ifølge Anne Kathrine overraske sit publikum:

»Det er for forudsigeligt at karikere en person, der i forvejen er helt vildt kikset. Det er langt sjovere at sætte en velkendt person eller situation ind i en absurd eller helt uventet ramme, for på den måde at komme frem til en eller anden højere konklusion eller politisk pointe.«

’Det bliver bedre i 2020’

Titlen på årets revy tager afsæt i, at politikerne for tiden leverer 2020-planer for en række politikområder som eksempelvis økonomi, uddannelse og klima. Rationalet synes at være, at det vigtigste er 2020, mens ingen tænker på 2021 eller for den sags skyld 2013.

Men revyen handler langt fra kun om 2020-planer. Der bliver spundet bredt og de tager blandt andet fat på Nordkoreas nye leder Kim Yung-Un, Grækenlands gældskrise, crossfit og hvorfor Villy og Helle har så svært ved at få noget gennemført. Det bliver »amatørteater på højeste niveau,« og så er Statskundskabsrevyen faktisk kendt for at være lidt af et spåkoneselskab.

»Vi har igennem flere år haft held med at forudsige en række politiske sager og valgresultater,« siger Anne Kathrine. »Så hvis man kommer ind og ser Statskundskabsrevyen, så skulle der være gode chancer for, at man er lige dét klogere end sin nabo. I hvert fald frem til 2020 – og måske også efter.«

Seneste