Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Gulvet stod for fadølsdunsten, politikerne for den varme luft, da Elev- og Studenterbevægelsen varmede op til demo med et uddannelsestopmøde i natklubben Vega den 29. september
Hvorfor gider tusind elever og studerende bruge en formiddag på at lægge ører til fem politikere, som de på forhånd ved, hvad vil sige? For ved de ikke godt det?
Måske er det for selv at kunne formulere indignationen ansigt til ansigt med landets folkevalgte, eller for selv at se de politiske stikpiller blive stukket. Måske er det for at heppe, eller muligvis er det blot for at brygge videre på den galde, der måtte skvulpe rundt i én.
For selv om Elev- og Studenterbevægelsens uddannelsestopmøde i Vega den 29. september var både velment og velplanlagt, så var luften stadig varm af retorisk flagren, som hverken den fade dunst af ølslatter fra gulvet, eller de pyntende friske appelsiner kunne camouflere.
Konstellationen af politikere var ellers potentielt eksplosiv, med den eneste fremmødte repræsentant for regeringen, den konservative Charlotte Dyremose, utaknemmeligt, som lusen mellem fire oppositionspolitikere.
Og salen, ej at forglemme. Som studenterorganisationernes foreløbige meldinger på regeringens finanslovsudspil indikerer, så var der heller ikke meget støtte at hente her for Dyremose.
Krydsilden blev dirigeret og fordelt af en veloplagt Clement Kjersgaard i baggy pants og blazer, men spørgsmålene var så mange, at politikerne selv kunne sortere i dem. Og så er det svært at blive fanget på det forkerte ben eller falske løfte.
Dagens giftigste indspark var således utilsigtet og kom fra Mette Frederiksen (S), da en studerende fra salen spurgte, hvordan politikerne vil bekæmpe det frafald, som på hans studie var 65 procent.
»Hvad læser du?« spurgte Frederiksen.
»Teologi,« svarede han, hvorefter den socialdemokratiske ordfører udstødte en mellemting mellem et sprut og en rakt tunge. Salen grinede, den stakkels teolog grinede vist med, og det blev op til Villy Søvndal (SF) at give svar på tiltale.
»Hvis man hetzer folk igennem deres uddannelser, som man gør i dag, er der fare for at mange falder fra, og det er måske grunden til det høje frafald,« sagde han.
Og lad os for god ordens skyld lade nogle flere af politikerne komme til orde en enkelt gang.
Marianne Jelved (R): »Vi vil gerne løfte taxametrene med 500 millioner kroner over en årrække. Det skal blandt andet gå til at ansætte flere lærere.«
Mette Frederiksen (S): »Kan grunden til at færre tager en ungdomsuddannelse være, at toiletterne er så klamme og bygningerne er ved at falde sammen? Der er brug for en vækstpakke, til at renovere ungdomsuddannelser og folkeskoler.«
Charlotte Dyremose (K): »Da jeg gik i skole, var der også mange engagerede unge, der gik på gaden og demonstrerede mod politikerne. Men vi (regeringen, red.) har postet så mange penge i uddannelser, og det bliver vi ved med.«
Mere interessant end politikernes faktiske sætninger, var deres krops ordløse optræden fra scenen i Store Vega.
Mens Dyremose konsekvent henvendte sig til debatten ordstyrer, rettede Johanne Schmidt Nielsen (Enhedslisten) ufravigeligt sine kommentarer til salens studenter og studiner, som modtog hende som en af deres egne. Hvilket hun jo også næsten de facto er.
Og mens debatmødets overordnede problemstilling om, hvordan uddannelser skal få Danmark ud af krisen og ind i fremtiden, fortabte sig en smule, så var det op til Johanne Schmidt Nielsen at blafre med den liberale fane, og her – det sidste ord:
»Jeg har meget lidt lyst til at bo i et samfund, hvor selv de 15-årige har planlagt hele deres liv. Det handler ikke kun om, hvordan de studerende bliver gode læger eller jurister, men også hvordan de bliver gode borgere.«
ser@adm.ku.dk
Mere: Læs Handelshøjskolens version af topmødet i CBS Observer her.