Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
VALGKAMP – Protest fra socialdemokratisk medicinstuderende får uddannelsesministeren til at rydde ud i universiteternes uklare regler for uddeling af valgkampsmateriale og åbne KU for valget i hovedstaden.
Medicinstuderende på KU Maja Holt Højgaard er blevet bedt om at forlade sit studie to gange inden for den seneste uge. Årsagen er, at hun har uddelt valgmateriale til sine medstuderende.
Maja Holt Højgaard genopstiller som regionsmedlem i Region Hovedstaden for Socialdemokraterne, og har i den forbindelse delt reklamevisitkort ud og brugt fakultetets opslagstavler til at invitere sine medstuderende til dialog.
Men det måtte hun i første omgang ikke, for KU tillader ikke politisk, kommerciel eller religiøs propaganda. Linjen fra KU’s vicedirektør for kommunikation Jasper Steen Winkel var klar, da han udtalte sig om sagen til Danmarks Radio tirsdag:
»Vi udlåner ikke lokaler eller andre kvadratmeter til kommercielle, religiøse eller politiske arrangementer. Hvis vi gør det, så skal det være enten studenterorganisationerne eller noget tværpolitisk, hvor alle får lige mulighed for at ytre sig. Vi har ikke plads til, at alle kandidater kan stille sig op og begynde at dele valgpjecer ud. Det må de gøre ude i det offentlige rum. Det er helt fint,« sagde Jasper Steen Winkel.
Hidtil har Københavns Universitet dog ikke haft ensartede regler for, hvor politiske kandidater må uddele valgmateriale. Det har været op til de enkelte fakulteter at fastlægge retningslinjer. Derfor var Maja Holt Højgaard ikke klar over, at hun overtrådte universitetets regler. I et indlæg i Politiken skrev hun:
»Et opkald fra det tekniske personale tirsdag morgen forklarede mig, at Københavns Universitet er apolitisk, og at hverken partier eller religioner var velkomne uden for paneldebatter.«
Til DR tilføjede Maja Holt Højgaard, at hun modtog trusler om en disciplinærsamtale med dekanen og efterfølgende ikke agtede at vise sig på sit studie før efter valget.
Sagen om Maja Holt Højgaard fik uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til at reagere. Tirsdag eftermiddag mødtes han med rektorerne for landets universiteter. Efter mødet med ministeren, var budskabet fra KU lavet om: nu er alle kandidater til kommunal- og regionsrådsvalg velkomne til at føre valgkamp på universiteterne tre uger op til valget.
Studenterrådet støtter kovendingen. De byder ligesom uddannelsesministeren politisk aktivitet velkommen på universiteterne og kalder sagen om Maja Holt Højgaards bortvisning fra Panum for ’ærgerlig’.
Uddannelsesminister Morten Østergaard håber, at politisk debat på studierne kan være med til at øge valgdeltagelsen blandt de studerende.
»Netop de studerende kan være svære at lokke til valgurnerne, og derfor synes jeg, det er væsentligt, at de også får lov at møde politikerne,« sagde Morten Østergaard til DR.
Mens undervisningsministeren bekymrer sig om de unges lave deltagelse til kommunalvalget, vil andre måske bekymre sig om den endnu lavere valgdeltagelse ved Københavns Universitets eget valg til bestyrelse, ph.d-udvalg m.m.
Disse valg finder sted samtidig med kommunalvalget, og det er let at få den tanke, at KU måske har ønsket at beskytte sit eget valg mod det landsdækkende valg, der trods alt får en vis opmærksomhed i den øvrige del af samfundet. Kan kommunalvalget måske ende med helt at tage fokus fra KU’s eget valg, hvis de politiske partiers kandidater får frit slag?
»Jeg spurgte formanden for Studenterrådet, om det samme,« siger vicedirektør for kommunikation Jasper Steen Winkel, »men hun kunne ikke se, at det ville være et problem.«
Det bekræfter studenterrådsformand Mie Sofie Andersen.
»Vi synes selvfølgelig, at det er i orden, at den politiske debat også foregår på universitetet,« siger hun.
Sidste år var valgdeltagelsen på KU-valget 14,8 procent blandt de studerende, mens de 19-29-åriges valgdeltagelse ved sidste kommunalvalg lå på 47,1 procent.
Den socialdemokratiske regionrådskandidat og medicinstuderende Maja Holt Højgaard tror ikke, at kommunal- og regionsrådskandidaterne tilstedeværelse på universitetet kommer til at overskygge KU-valget.
»Jeg tror godt folk kan skelne mellem de to ting. De ved jo godt, at Venstre og Socialdemokratiet hører til kommunalpolitik, og at Frit Forum, Konservative Studerende, Progressiv Agenda og Studenterrådet hører til KU,« siger hun.
Hun tilføjer, at hun selv stemmer til KU-valget – og har gjort det alle årene.
uni-avis@adm.ku.dk