Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

KU-bryggere udsat for øltyveri

DUSØR UDLOVES - Studerende har fået stjålet og ødelagt 60 liter håndbrygget øl fra et kælderrum på Studentergården. Hjælp bryggerne og Universitetsavisen med at opklare forbrydelsen

Natten til lørdag den 27. februar gik ukendte gerningsmænd ind i et kælderrum på Studentergården og stjal 60 liter håndbrygget øl, hvoraf 10 liter blev spildt på gulvet under flugten.

De stjålne øl kommer fra cirka 15 forskellige bryg og har alle mærkater med navnet Phar Kan på flaskerne. Tyveknægtene stjal desuden en cykelanhænger, som de brugte til at transportere tyvekosterne samt bryggeudstyr for flere tusinde kroner.

Forbrydelsen har fundet sted imellem kl. 01.30 og 9.00 lørdag morgen, og der er på nuværende tidspunkt ingen opklarende spor i sagen. Universitetsavisen har derfor sat sig for at indsamle oplysninger, som kan bringe øllet tilbage til dets retmæssige ejere.

»Jeg troede ikke, at der fandtes så onde mennesker«

Øl og udstyr tilhører de to KU-studerende Klaus Bruun Pedersen og Mattias Salling Dahllöf, der siden 2007 har brygget øl under navnet Phar Kan, som efterhånden er blevet Studentergårdens husbryggeri, der blandt andet leverer øl til kollegiets fester og oplærer interesserede beboere i ølbrygningens kunst.

Bryggeriet er foruden det velsmagende øl kendt for dets forkærlighed for navnet John, som indgår i størstedelen af sortimentets ølnavne. Kælderrummet, hvor øl og brygudstyr befinder sig, var i gerningsøjeblikket ulåst og har været det i al den tid, de to studerende har brygget øl på Studentergården.

»Jeg troede ikke, at der fandtes så onde mennesker,« begrunder Klaus Bruun Pedersen, at bryggerne hidtil har valgt ikke at sætte lås på døren til brygrummet, og han forklarer, at ingen tidligere har stjålet noget fra kælderrummet.

Et panikfremkaldende fund

Klokken er cirka halv elleve lørdag formiddag, da Klaus Bruun Pedersen bevæger sig ned i Studentergårdens kælder til en kummefryser for at hente boller til sin morgenmad. Her opdager han, at noget er galt.

»Idet jeg kommer ned i kælderen, kan jeg fornemme en stærk lugt af øl. Til højre ser jeg en kasse med bunden i vejret, og jeg kan genkende min egen skrift på de smadrede flasker. Der panikker jeg. Jeg løber ned til brygrummet, hvor døren står åben, og det første, jeg lægger mærke til, er lageret, som der er en sørgelig rest tilbage af,« forklarer han. Tyvene har taget seks kasser øl med etiketter og har derudover stjålet bryggeudstyr for cirka 2.500 kroner.

»Jeg er helt omtumlet. Jeg er jo lige stået op og har været ude og drikke øl dagen inden. Så jeg løber igen ud og følger sporene. Der ligger flere smadrede flasker foran cykelkælderen, og omkring kassen er der bundet et blåt reb på en ret speciel måde, så de har kunnet trække mange kasser af gangen.«

Ingen ved noget om tyveriet

Klaus Bruun Pedersen løber herefter rundt i kvarteret omkring Studentergården og leder efter spor fra tyveriet.

»Jeg håbede lidt, at de havde opgivet, så de bare havde stillet øllet fra sig. Men jeg finder intet derude. Så kontakter jeg folk på Studentergården, men der er ingen, der ved noget. Først herefter finder jeg ud af, at der også mangler en cykelanhænger.«

Klaus beslutter sig derfor for at cykle rundt i kvarteret for at lede efter cykelanhængeren. Men det er lørdag, og der er mange vogne på gaden, som er fyldt med aviser.

»Jeg er så sur og kan slet ikke kapere det. Jeg kan ikke overskue at snakke om det, høre om det og blive mindet om det,« forklarer Klaus, der herefter går op på sit værelse og først har lyst til at tale om hændelsen igen flere dage senere.

»Jeg har brugt så meget tid og kærlighed på det«

Bryggerne er ikke forsikrede og får derfor ikke penge for det stjålne brygudstyr. De har desuden fravalgt at politianmelde tyveriet på grund af tidligere erfaringer med politiets arbejde.

»Vi havde nogle tyverier på Studentergården sidste år, som vi meldte til politiet. Vi skulle udfylde nogle skemaer på nettet, og der var helvedes meget bøvl med det, men vi fik ingen respons. De forsøgte ikke at opklare det, og det virkede som om, at vi bare havde kastet anmeldelsen ud i ingenting,« forklarer Klaus, der desuden ikke havde lyst til at tage stilling til tyveriet i dagene efter og stadigvæk har svært ved at forholde sig til det.

»Det er så ondt. Jeg har brugt så meget tid og kærlighed på det, og så er det forfærdeligt at se, at det bare bliver taget og kastet rundt med. De har desuden taget mange øl, som har stået og lagret, og som jeg længe har glædet mig til. Og nu da de endelig er ved at blive gode, så bliver de bare taget.«

Tabet er større end udbyttet

Klaus Bruun Pedersen mener desuden, at det er frækt, at tyvene har smadret en kasse øl undervejs for derefter blot at fortsætte deres forbrydelse.

»Jeg kan ikke lide at se det som drengestreger, fordi det er så fucked op. Så har jeg det bedre med, at det bare er nogle onde mennesker, der har gjort det.« Han mener derudover, at tabet er betydeligt større end tyvenes udbytte og undrer sig i det hele taget over motivet.

»Det har jo ikke nogen særlig stor værdi for dem, der har stjålet det. De er jo ikke kommet af sted med noget, de kan sælge videre, og der står kontaktoplysninger på alle øllene.«

Dusør udloves

Hvis du ligger inde med oplysninger, der kan hjælpe til opklaringen af øltyveriet, kan du ringe til Universitetsavisen på tlf. 35 32 27 92 eller sende en e-mail til peri@adm.ku.dk.

Bryggeriet Phar Kan udlover en dusør på 25 liter håndbrygget øl for oplysninger, der fører til opklaring af sagen. Modtageren bestemmer selv, hvilken øl Phar Kan skal brygge som dusør, og har desuden mulighed for at være til stede under brygningen.

Læs mere om bryggeriet på www.pharkan.dk

Seneste