Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

KU Derude: Studiemiljøet på CSS

Svært at finde studiemiljøet

Marie Ildvedsen og Signe Schilling sidder foran en bærbar computer i et af de hyggelige kælderlokaler i Delikantinen på CSS.

Som studerende på tiende semester på Statskundskab har de ikke gjort det helt store for at sætte sig ind i hvad der foregår på deres nye studiested, men generelt er de glade, især for den nye kantine.

I Statskundskabs gamle kantine bestod menuen primært af boller og kiks. Til gengæld havde de et fast samlingssted for alle studerende på studiet i cafeen Jacques D.

»Man skal nok gøre lidt mere for at blive en del af studiemiljøet her, og personligt er jeg blevet for doven,« siger Marie Ildvedsen.

Signe synes det er rart at kunne møde venner der læser på andre fag på fakultetet. Men de undrer sig begge over at der ikke er flere fælles aktiviteter.

»Hvorfor skal der være fire-fem forskellige små institutbiblioteker der lukker kl. 15 i stedet for et stort bibliotek der så kunne holde længere åbent? Så ville det virke meget mere som et fælles sted.«

Fredagsbaren på CSS har endnu ikke haft besøg af Marie og Signe, men en fest har de dog været til.

»Den var bare ikke særlig sjov. Vi er vant til at kende alle og at der er langt flere fyre til festerne. Her var der 80 procent kvinder og 20 procent mænd,« fortæller de to piger grinende.

Fransk picnic

I Sociologis bygning på CSS har de studerende fået en hel søjlesal til studenterområdet Katedralen.

Denne torsdag eftermiddag ligger Katedralen øde hen bortset fra Claire Madon fra Bretagne i Frankrig der her har fundet en smutvej udenom om den fælles kopikælder i hovedbygningen.

De sidste syv måneder har hun fulgt de engelske kurser i mediesociologi på KU. Hun er glad for CSS selv om her virker meget øde om vinteren.

»At det er et gammelt hospital kan godt føles lidt underligt når man går igennem de lange gange her og tænker på hvad der er foregået før i tiden,« siger hun.

Claire Madon hører til gruppen af internationale studerende der udgør op imod ti procent af samtlige studerende på Samfundsvidenskab.

Studiemiljøet for internationale studerende er godt, men hun savner nyheder om universitetet på engelsk. Og så glæder hun sig til at det bliver lidt varmere.

»De udendørs faciliteter er gode. Jeg tror det bliver helt anderledes at være studerende her om to måneder, så kan vi gå udenfor og spise picnic på græsplænerne,« siger hun.

Kommunalt fællesskab

I den fælles bar på CSS ? kaldet Kommunen ? er Morten Kallehauge ved at gøre klar til psykologernes månedlige torsdagsbar.

Som psykologistuderende på sjette semester lever han en omtumlet tilværelse med forelæsninger forskellige steder i byen.

»Jeg er meget lidt på CSS, for jeg har undervisning andre steder i byen, så jeg er her faktisk kun i forbindelse med fester eller barer,« siger han.

Han synes det er et problem at der ikke rigtigt er plads til at holde fester for hele fakultetet, men torsdagsbaren er kommet godt i gang.

»Der kommer flere mennesker end nogensinde før både fra Psykologi og andre fag, så det er fedt. Det fælles cafelokale har været en god start for at skabe nogle fælles rammer for studerende på tværs af institutter,« siger han.

Han tror ikke at ledelsen på CSS kan gøre så meget andet for studiemiljøet end at levere rammerne.

»Det er op til de studerende selv at skabe det studiemiljø de gerne vil have ved at møde op når der sker noget. I virkeligheden er faciliteterne jo ikke så vigtige, det er jo først når der kommer mennesker at det bliver sjovt,« mener Morten Kallehauge.

Glade førsteårsstudiner

I den nyindrettede lounge med udsigt til Øster Farimagsgade har Randi Hansen og Susan Hansen slået sig ned i en sofa.

De læser begge antropologi på første år. Randi startede oprindeligt mens Antropologi stadig lå på Vandkunsten i Indre By.

»Studentercafeen Kilden var mere et samlingspunkt. Her er mødestederne spredt ud over stort areal, og der kommer mange andre end antropologistuderende,« siger hun.

Alligevel synes hun at antropologerne har fået langt bedre forhold end før. Susan er også glad for det nye campusområde på det gamle hospital.

»Omgivelserne er skønne, og lokalerne er flotte og lyse,« siger hun. I forhold til faciliteterne har de ikke noget at klage over.

»Det sværeste for os nye har nok været at orientere sig om hvem der ellers læser antropologi, men jeg tror det bliver nemmere til sommer når vi kan sidde udenfor,« mener Susan.

Fredagsbaren har ikke været det store mødested endnu fordi antropologernes sidste time fredag slutter kl. 12, og baren først åbner kl. 14, men Susan der nyt medlem af festudvalget, oplyser at baren snart vil åbne tidligere.

Dårligt forberedt flytning

Temperaturen nærmer sig 25 grader i et lille kælderlokale der ligger ud mod Øster Farimagsgade. Varmen skyldes tre kopimaskiner der kører på fuldt drøn.

De tre kopimaskiner går for at være det eneste sted hvor studerende på CSS kan kopiere.

Søren Frederik Bregenov der læser på sjette semester på Statskundskab har ventet i 20 minutter.

»Normalt har jeg ikke tålmodighed til det her, så jeg går på Vester Kopi i stedet, men i dag holder jeg ud fordi jeg skal aflevere en bog på biblioteket,« forklarer han.

På spørgsmålet om hvad han synes om studiemiljøet på CSS, lyder svaret: »Det er jo ikke kommet som en overraskelse for nogen at vi skulle flytte, så jeg synes sagtens man kunne have forberedt sig bedre på at nye fysiske rammer let kommer til at sprænge sammenholdet på studierne.

Alle traditioner og aktiviteter på Statskundskab gik nærmest i stå hele sidste semester,« fortæller Søren.

Til gengæld synes han at der er blevet holdt gode fester og barer på tværs af studieretningerne.

»For nylig er der blevet arrangeret fælles vinterferie på tværs af fagene, og det ville jo aldrig være sket før i tiden,« siger han.

Seneste