Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU: Et halvt år hurtigere færdig er uambitiøst

GODT PÅ VEJ - Hanne Harmsen, vicedirektør for uddannelse på Københavns Universitet, tør godt love, at de studerende i gennemsnit er et halvt år hurtigere færdige med deres uddannelse om fire år i forhold til i dag

Uambitiøs eller bare realistisk? Socialdemokraterne og SF lægger i deres plan »En fair løsning« op til, at de studerende skal gennemføre deres kompetencegivende uddannelse et halvt år tidligere end i dag.

Det er en uambitiøs målsætning, mener Hanne Harmsen, vicedirektør for uddannelse på Københavns Universitet (KU).

»Du kan selvfølgelig også kalde den realistisk, men det er dybest set en fuldstændig omkostningsfri politisk melding at komme med. Jeg tør i hvert fald godt love Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal, at det er en målsætning, vi når inden for inden for de kommende fire år uden yderligere tiltag,« siger hun.

Godt på vej

Hanne Harmsen peger på, at universitetet allerede har gjort meget for at forbedre de studerendes muligheder for at blive færdige med studierne til tiden. KU har blandt andet optimeret skemastrukturen, indført undervisning i blokke, forbedret vejledningen og forbedret studiemiljøet.

Regeringen har desuden allerede lavet regler, der belønner universiteterne for at få de studerende hurtigt igennem.

Den væsentligste er den såkaldte færdiggørelsesbonus som universitetet kun får udbetalt, hvis den studerende har bachelor- eller kandidatgraden i hus på normeret tid plus et år. Der er også indført en deadline på seks måneder til at skrive speciale med henblik på at få universiteterne til at forbedre vejledningen og specialeprocessen.

»Uanset om man kan lide den nuværende regering eller ej, så er der allerede sat en række initiativer på sporet, som vi ikke til fulde har set effekterne af. Du skal huske på, at alt er frivilligt for de studerende på et universitet, og vi har allerede rullet den røde løber ud,« siger Hanne Harmsen og fortsætter.

»Hvis vi skal nå videre med gennemførelsestiden, må politikerne påvirke de studerendes incitamenter på det individuelle plan, men så er man ude i grimme ting, som for eksempel at begrænse antallet af år, de studerende kan få SU, hvis de starter senere på deres uddannelse.«

Studerende har forandret sig

Hun nævner den økonomiske krise som en anden faktor, der vil få de unge til at komme hurtigere i gang med en videregående uddannelse. I krisetider vælger de nemlig i højere grad uddannelse ud fra nyttebetragtninger som jobmuligheder og holder kortere pause inden de går i gang efter gymnasiet.

Desuden er de unge i dag også generelt mere målrettede end tidligere.

Hanne Harmsen mener derfor, at et ambitiøst mål ville være at få de studerende igennem et år hurtigere.

Nej tak til tre semestre

Til gengæld tror hun ikke meget på ideen om at indføre et tredje årligt semester i den lange sommerperiode, som det foreslås i planen fra S og SF.

Hun påpeger, at studerende, der er kommet bagud eller vil være færdige hurtigere, allerede kan tilmelde sig en af de mange sommerskoler på KU.

Mange studerende bruger også sommerferien på at tjene penge til resten af året, og ansatte på universitetet og de studerende selv skal også have mulighed for at holde ferie som alle andre.

clba@adm.ku.dk

Seneste