Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
UDEN RØRÆG - Sensationelt fik to øresundsfiskere en 23 kilo tung havål i nettet. Nu er den flyttet ind i Øresundsakvariet, Københavns Universitet, hvor den har fået en kæreste.
Garnfisker Max Christensen gjorde mandag store øjne, da han og en kollega røgtede deres stenbidergarn nord for Saltholm.
I nettet sad en enorm fisk, som Max aldrig før havde set i Øresund, nemlig en kæmpe havål, Conger conger. Med møje og besvær fik fiskerne den store fisk ombord, og selv om den tilsyneladende havde siddet i garnet et stykke tid, havde den stadig kræfter til at snappe ud efter hænder og fødder.
Havål er kendt af fiskere for at være særdeles farlige ved landingen, idet havålens tænder er spidse og skarpe, og den bider og slår om sig og sætter bisserne i alt, hvad den kan nå.
Vel i land på Vedbæk Havn stod Øresundsakvariets og Zoologisk Museums havbiologer parat til at tage imod den store fisk til yderligere undersøgelser, og snart blev det konstateret, at den kæmpe fangst var intet mindre end en sensation, idet havål meget sjældent fanges i de indre danske farvande.
Havålen, som var en hun på gydevandring, blev målt på kajen til 165 cm og hele 23 kg blev straks kørt til Øresundsakvariet i Helsingør, hvor den foreløbig skal opholde sig sammen med akvariets flotte hanhavål.
Havålen ligner til forveksling den almindelige ål, men kan kendes på at rygfinnen begynder helt fremme over brystfinnernes spidser. Hannerne bliver noget mindre end hunnerne, der kan være op til tre meter lange og veje omkring 100 kilo.
Væksten er meget hurtig og en et kilo vægtig havål kan tage 40 kilo på i løbet af små fem år.
Som hos den almindelige ål begynder da også hos havålen en forandring af legemsfunktionerne, når kønsprodukterne begynder at modnes. Fiskene indstiller
fødeoptagelsen, tænderne falder ud, deres skelet bliver skørt, og fordøjelseskanalen skrumper ind. Jo mere de normale kropsfunktioner trænges tilbage, desto kraftigere svulmer kønsprodukterne; kort før gydningen kan de udgøre en tredjedel af hele kropsvægten.
Havålen forlader nu sit tilholdssted og vandrer til områder med meget dybt vand, måske ned til 1000 meter eller mere. Aflægningen af æggene sker tilsyneladende frit i vandet, men i hvilken dybde vides ikke. En hunfisk lægger cirka otte millioner æg, og ret hurtigt efter gydningen dør havålen.
Den store havålhun fra Øresund er sandsynligvis kommet som gæst eller strejfer, måske på jagt efter egnede gydeområder, dvs. områder med dybt vand, men er så blevet fanget i de danske sydlige vandes lave dybder. Det er også sandsynligt at havålen er blevet ”skubbet” herind fra Skagerrak, efter stormens Bodils hærgen i december.
Havålen har det efter omstændighederne godt og har fundet sig godt til rette i Øresundsakvariets store panoramaakvarium, hvor den vil svømme rundt indtil videre. Utroligt nok har akvariets enlige havålhan taget så godt imod den rogntunge havålhun, at de tilsyneladende er blevet kærester.
De kæler i hvert fald meget, og hannen viger ikke fra hunnens side.
KU’s nye ål kan besøges i Helsingør, se faktaboksen
chz@adm.ku.dk