Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU for sløv til at ansætte Nobelpris-vinder

ÆRGERLIGT - Hvis KU havde været hurtigere i optrækket, kunne en af dette års nobelprismodtagere i fysik muligvis have været dansk, skriver Ingeniøren i dag.

Efter at Ingeniøren.dk i går skrev, at den ene af årets to vindere af nobelprisen i fysik, den russiskfødte Andre Geim, arbejdede for Københavns Universitet (KU) i begyndelsen af 1990’erne, før han stak videre til et lektorat i Holland, så går Ingeniøren i dag lidt hårdere til KU.

LÆS ARTIKEL: Københavns Universitet var for sløv til at ansætte Nobelprismodtager.

»Hvis Københavns Universitet havde handlet lidt hurtigere, end det var tilfældet, kunne en af dette års nobelprismodtagere muligvis have været dansk,« skriver Ingeniøren.dk.

Det var KU´s Poul Erik Lindelof, nu professor emeritus ved Niels Bohr Institutet, der spottede den talentfulde, unge russiske forsker og opfordrede ham til at søge en stilling som lektor på KU.

Holland kaprede Andre Geim fra KU

»Men ansættelsesproceduren tog op mod halvandet år. I den periode blev Geim tilbudt og tog imod en fast stilling i Nijmegen i Holland og var dermed tabt for dansk forskning,« fortæller Poul Erik Lindelof.

Han fortæller også, at Andre Geim klart husker sit ophold i København, og at kontakten til det danske miljø er bevaret. Blandt andet svarede Geim prompte på Poul Erik Lindelofs lykønskning med Nobelprisen og var inviteret som foredragsholder til årsmødet i Dansk Fysisk Selskab i 2008.

Siden er det ansættelsesmæssigt også gået rigtig godt for Andre Geim, der i dag er Langworthy Professor of Physics ved Manchester University, som er et meget anerkendt professorat. Tre tidligere Langworthy-professorer har ligeledes modtaget Nobelprisen: Ernest Rutherford, Lawrence Bragg og Patrick Blackett.

anfj@adm.ku.dk

Seneste