Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU-forskere slår igennem med banebrydende kræftforskning

GENNEMBRUD - Det anerkendte tidskrift CELL hylder KU-forskning i spritny publikation. Resultaterne kan ændre måden vi undersøger og behandler kræftpatienter på, siger laboratorieleder.

En BRIC-ledet forskergruppe kan med deres nye forskning ende med at vende om på den måde, vi tænker og behandler kræft på.

Resultaterne er så banebrydende, at det indflydelsesrige naturvidenskabelige tidsskrift CELL i den nyeste udgave dedikerer hele to videnskabelige artikler til den KU-ledede forskning.

»Målet er, at vores forskning på sigt bliver et vigtigt værktøj til at lave præcise og effektive kræftbehandlinger,« siger Professor Rune Linding fra KU’s biomedicinske forskningscenter BRIC.

Kræftforskningens Rosettesten

Den nye forskning viser i hidtil uset grad, hvordan kræftsyge celler muterer, angriber og skader andre cellers proteinnetværk. Opdagelsen har fået BRIC-forskerne til at udvikle software, der på systematisk vis giver kræftbehandlere mulighed for at ‘oversætte’ cellemutationernes effekt på den enkelte patients proteinnetværk.

»Det giver genlyd, at en dansk-ledet forskergruppe har to publikationer i CELL, der er et af de mest anerkendte tidsskrifter i forskningsverdenen« Rune Linding, forskningsleder.

Det får forskningsholdet til at sammenligne resultaterne med den sagnomspundne Rosettesten, der med indgraveringer på egyptisk og oldgræsk muliggjorde, at opdagelsesrejsende kunne knække koden på de indtil da ulæselige hieroglyffer.

»Vores publikationer giver grobund for en mere fornuftsmæssig og individuel behandling. Indsigten i mutationernes effekt på proteinnetværket giver et bedre grundlagt at træffe beslutninger og udvikle medicin på,« siger Rune Linding, der er forskningsleder og medforfatter på de nye artikler, der publiceres 17. september 2015.

Et »gearskift« i kampen mod kræft

Hos BRIC er man overbeviste om, at den nye forskning relativt hurtigt vil sætte sit præg på den virkelige verden. Den systematiske kortlægning af mutationer kan i løbet af få år gøre kræftbehandlinger mere individuelt orienterede. DNA-screeninger vil gøre det muligt at lave skræddersyede behandlinger, der tager hensyn til kræfttumorers forskelligartede adfærd.

»Den nye forskning viser, at vi må acceptere sygdommens kompleksitet,« siger Rune Linding.

Og han bakkes op af cancerbiolog og medforfatter Janine Erler, lektor på BRIC:

»Med denne dobbeltpublikation har vi skiftet gear i kampen mod kræft og andre komplekse sygdomme,« skriver hun i en pressemeddelelse.

CELL-publikationer gavner KU

Den nye forskning får ikke kun betydning for kræftforskningens fremtid. Dobbeltpublikationen i CELL kan nemlig spille en afgørende rolle, når naturvidenskabelige KU-forskere fremover skal søge bevillinger.

»De her artikler giver et meget positivt fokus på KU. De er arbejder fra vores laboratorie, ikke et stort konsortium. Forskningen kommer direkte ud af KU. Det giver genlyd, at en dansk-ledet forskergruppe har to publikationer i CELL, der er et af de mest anerkendte tidsskrifter i forskningsverdenen,« siger Rune Linding.

»Forskning er drevet af individer, og det giver man plads til på KU.« Rune Linding, forskningsleder.

En artikel i CELL er en drøm for mange naturvidenskabelige forskere. Sammen med Science og Nature udgør tidskriftet en akse af kvalitetsstemplet og indflydelsesrig forskning, og tidsskriftet har flere gange toppet i ’impact ranking’ på grund af de mange citeringer, som artiklerne opnår.

»En dobbeltpublikation giver bedre muligheder for at søge bevillinger til kommende projekter. Og fordi den her forskning er direkte ud af et KU-center, kan det have indflydelse på KU’s ranking på internationale lister,« siger Rune Linding.

Kodning og oversættelse af cellemutationer sammenlignes med Rosettestenen, der ses i baggrunden

Fra London til København

Rune Linding og hans gruppe har siden 2009 forsket i kræftcellers mutationer. Det hele startede, da han i 2007 dannede en forskergruppe på det verdensførende kræftforskningsinstitut Institute of Cancer Research (ICR) i London. En kerne på flere personer rykkede siden videre til DTU og herfra til Københavns Universitet, hvor et blomstrende forskningsmiljø ifølge Rune Linding har haft en afgørende betydning.

»Man bliver lidt som en familie til sidst« Rune Linding, forskningsleder.

»Forskning er drevet af individer, og det giver man plads til på KU. Her er frihed og ro til at koncentrere sig og udføre langvarige ambitiøse projekter som disse uden indblanding fra andre. Vi havde desværre, på daværende tidspunkt, ikke samme muligheder på DTU, og derfor rykkede vi til KU.«

Gruppen er sammensat af forskellige nationaliteter i forskellige aldre, og mange års tæt samarbejde har givet et stærkt sammenhold forskerne imellem, fortæller Rune Linding.

»Man bliver lidt som en familie til sidst,« siger Rune Linding og roser i særlig grad Pau Creixell – den catalanske forsker, der er førsteforfatter på de to banebrydende artikler. Han var en del af gruppen allerede i London og drog med til Danmark for at færdiggøre sin ph.d.

»Pau er virkelig dygtig, og hans forskning kommer til at have stor betydning. Når man har så stor succes i sin ph.d. og får to artikler i samme udgave af CELL handler det om at holde hovedet koldt. For der kommer mange jobtilbud fra nu af,« siger Rune Linding om Pau Creixell, der nu er draget til det verdenskende Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA for at lave postdoc.

Familiær forskergruppe

Der er ikke noget at sige til, at Rune Linding drager paralleller mellem forskningskolleger og familie. Han er nemlig gift med føromtalte biolog Janine Erler, der leder sin egen forskningsgruppe på BRIC og har samarbejdet med Lindings gruppe i udarbejdelsen af de to artikler. De to blev gift i år 2011 og har to piger sammen.

»Vores laboratorium er en del af familien. Vi elsker begge vores arbejde og holder egentlig aldrig fri. Derhjemme er der også ofte forskningsdiskussioner på programmet, selv om vi også prøver at holde låg på det og nyde tiden med vores dejlige piger Amber og Aven,« siger Rune Linding.

Efter begge at have tilbragt mange år i forskellige lande (USA, Tyskland, Canada, England, Frankrig) mødte de to hinanden på Institute of Cancer Research i London, hvor de også blev kærester. Grænsen mellem arbejde og fritid er hårfin, og det gavner forskningen, mener Rune Linding.

»Vi er begge to online-typen, der med en BlackBerry i hånden holder os opdaterede med vores internationale og globale netværk. Og så kan vi også diskutere ting på en anden og lidt mere temperamentsfuld måde, end hvis vi bare var kolleger,« griner Rune Linding.

CELL udkommer den 17. september 2015 med de to artikler.

arn@adm.ku.dk

Seneste