Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
FEDE BOGTIDER - Ernærings- og motionsforskning er blevet en folkeforlystelse. I hvert fald hvis den omsættes til menneskesprog, udgives på et mainstream-forlag og følges af et løfte om at fjerne en del af befolkningens overflødige fedtpolster.
Læge og professor Arne Astrups seneste bog ‘Verdens bedste kur’ går som varmt brød (formentlig af ølandshvede).
Bogen, der er skrevet i samarbejde med tv-sundhedsguru og cand.scient i human ernæring Christian Bitz, topper i øjeblikket bestsellerlisterne hos boghandlerkæderne Arnold Busck og Bog & Idé foruden hos onlineforretningen Saxo.dk.
Slankekursbogen med den let selvfede titel bygger på det meget omfattende koststudie Diogenes, som Arne Astrup stod i spidsen for. Efter at have testet fem forskellige kostplaner på 772 familier kunne Astrup og hans medarbejdere nemlig i slutningen af 2010 konkludere, at de gængse råd om sund kost trængte til et omfattende make-over. Bogens madopskrifter og råd er et resultat af denne nye viden.
I det hele taget er forskning fra Københavns Universitet usædvanlig salgbar for tiden. Nummer to på Arnold Buscks faglitterære bestsellerliste er kogebogen ‘Ny nordisk hverdagsmad’. Den er også forfattet af Arne Astrup, men denne gang i samarbejde med kokken Claus Meyer. De to har i længere tid udgjort et forskningsmæssigt makkerpar på KU’s Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.
Og indtil 18. januar var bestsellerlistens tredjeplads indtaget af endnu en læge, professor og motionsekspert Bente Klarlund Pedersen – som også er forskningsleder på KU – med bogen ‘Hva’ nu hvis jeg hader sport? – 100 spørgsmål til sundhedsprofessoren’. Den er skægt nok udkommet på journalist Poul Pilgaard Johnsens forlag Bianco Luno; det var Pilgaard Johnsen, der skrev de første afsløringer om Klarlund Pedersens tidligere samarbejdspartner Milena Penkowa.
En ny bog om (den i øvrigt slanke) dronning Margrethes kjoler har i skrivende stund henvist Bente Klarlunds Pedersens bog til fjerdepladsen, men hun har til gengæld skrevet adskillige titler, og en hurtig søgning på bibliotek.dk viser, at bibliotekerne anskaffer dem i stort tal, et godt mål for folkelig succes.
Arne Astrup har, trods sine bestsellere, ikke planer om at blive fuldtidsforfatter. Han oplyser, at Ny nordisk hverdagsmad – der har solgt omkring 35.000 eksemplarer – indbringer ham og hans medforfatter lidt under en halv million kroner til deling.
»Men min halvdel går ubeskåret ind på en KU-konto til OPUS-relateret forskning,« siger han. (OPUS står for ‘Optimal trivsel, udvikling og sundhed’. Det er et flerårigt forskningsprogram om ny nordisk hverdagsmad).
»Min tredje nye bog hedder ‘Adipositas’ og udkommer på Munksgaard,« fortsætter Arne Astrup. »Jeg er en af tre redaktører. Her er timelønnen 2,45 kroner eller årligt 2-3.000 kroner. Den sælger vel 1.500 eksemplarer om året, og det er en faglig tilfredsstillelse og noget, som jeg opfatter som en del af det at være professor inden for et fag.«
»Så, jo, hvis man kan udgive tre-fem bøger om året og få dem på bestsellerlisten, sådan som Claus Meyer kan, så kunne man nok leve af det. Men det er nok ikke det, man skal satse på,« siger Arne Astrup.
chz@adm.ku.dk