Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
HÆDER - Ny teknologi til gavn for landbruget var det, der skulle til for at vinde Årets Danske Forskningsresultat 2012. Prisen gik til en forskningsgruppe fra Københavns Universitet, hvis resultater kan være med til at skabe bedre landbrugsfoder.
Hjemmesiden videnskab.dk uddeler hvert år prisen for Årets Danske Forskningsresultat. Det er læsere, forskere, universiteter og forskningsmiljøer, der indstiller forskere og forskningshold til den fornemme pris
Målet er at ‘hædre de hårdtarbejdende kloge hoveder, som hver dag året rundt producerer en konstant strøm af fremragende forskningsresultater’.
I år gik hæderen til en gruppe planteforskere fra Center for Dynamiske Molekylære Interaktioner (DynaMo) ved Københavns Universitet. Med professor Barbara Ann Halkier i spidsen har de udviklet en metode til at fjerne giftstoffer fra rapsplantens frø.
Det betyder at danske landmænd i fremtiden kan fodre deres dyr med ‘rapskage’, uden at give dem ondt i maven og hæmme dyrenes vækst. Et prisværdigt forskningsresultat i følge de flere end 3000 videnskab.dk-læsere, der har stemt forskningsgruppen frem til sejr foran ni andre nominerende.
Professor Barbara Ann Halkier er glad for prisen:
»Det er fantastisk, at vores resultat har fået den opmærksomhed og interesse. Vores forskningsresultat er et eksempel på, at grundforskningens lange seje træk kan føre til nye opdagelser med gavn for samfundet«
Forskningsholdet fra Københavns Universitet har da også formået at vække fodervirksomhedernes interesse.
Rapsfrøproducent Bayer Crop Science har således indgået et samarbejde med Københavns Universitet, hvor de bruger forskernes teknik på rapsplanter.
Med hjælp fra Barbara Ann Halkier og hendes team kan danske landmænd forhåbentlig inden længe droppe de ‘soyakager’, som tidligere har stået på menuen for svin og fjerkræ.
Læs mere om prisen på videnskab.dk
Læs mere om gruppens forskning på Institut for for Plante- og Miljøforsknings hjemmside