Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
UNDERSLÆB - I 2008 blev Københavns Universitet gjort bekendt med, at en højtprofileret forsker tilsyneladende havde begået underslæb, men på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet forsøgte man at bremse sagen.
Den 24. juni 2008 blev medlemmerne i et videnskabeligt selskab, heriblandt KU’s rektor Ralf Hemmingsen, gjort opmærksom på, at selskabets kasserer, en kendt forsker fra Københavns Universitet, tilsyneladende havde begået underslæb for 28.000 kroner. Det skriver Politiken i en artikel på forsiden af dagens udgave.
Efter selv forgæves at have forsøgt at løse sagen i al mindelighed med den pågældende, meldte selskabets advokat hende til politiet. Tre dage senere ringede Erling Mellerup, som var leder af det institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, hvor kassereren var ansat som forsker, til selskabet og bad om at få trukket anmeldelsen tilbage.
Ifølge et notat fra telefonsamtalen handlede Erling Mellerup ikke på egen hånd. Fakultetets jurister og dekanen havde ‘beordret’ ham til at lukke sagen. Mellerup afviser denne udlægning, men siger ifølge Politiken:
»Det var min holdning, og det er det stadigvæk, at det var noget pjat at anmelde en forsker til politiet for 30.000 kroner. Der var så mange, der havde rod i deres fondsregnskaber. Så har det måske efterfølgende i denne sag vist sig, at det var værre, men dengang havde jeg indtryk af, at det bare var sjusk.«
Den underslæbsanklagede kasserer skød efterfølgende skylden på en 24-årig studerende, som arbejdede i hendes afdeling.
Ved hjælp af falske bilag fik hun det til at fremstå, som om den studerende havde fået overført penge fra selskabets konto. Dette kunne den studerende modbevise. I december 2010 blev kassereren idømt tre måneders betinget fængsel ved Københavns Byret. Sagen er nu anket, og den er fortsat omfattet af et navneforbud.
Allerede mellem jul og nytår 2008 skrev den studerende til Københavns Universitet og bad om, at få hjælp til at løse sagen. Den studerende var rystet over, at en forsker, som rejste falske anklager mod ham, kunne fortsætte i sin stilling som om intet var hændt.
I januar 2009 modtog den studerende et brev fra en af rektors nærmeste medarbejdere med besked om, at KU ikke kunne afgøre sagen.
En måned senere modtog den bedragerianklagede forsker en højtprofileret pris efter universitetets indstilling. Og i efteråret 2009 blev hun forfremmet.
chz@adm.ku.dk