Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU løber med årets ERC-forskningsmillioner

NAVNE - Fem danske forskere har opnået en af de eftertragtede kæmpebevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd på 1,5 mio. euro. Fire af dem er fra KU.

Fire KU-forskere har strøget en forskningsbevilling fra European Research Council efter at have dystet mod knap 3.000 topforskere fra hele verden. Med et cirka 11,2 millioner kroner stort ERC Grant er deres forskning sikret nogle år ud i fremtiden.

Julien Phillipe Duxin

Takket været sit Starting Grant fra Det Europæiske Forskningsråd kan Julien Phillipe Duxin fortsætte på KU med projektet DPC-REPAIR. Forskningen har fokus på de biologiske og molekylære mekanismer, der ligger bag reparation af dna-læsioner.

Julien Phillipe Duxin er lektor på Novo Nordisk Fondens Center for Protein Research, Det Sundhedsvidenskalbelige Fakultet. Foto: ufm.dk

Ødelagte dna-strukturer opstår på grund af påvirkninger fra fx miljø eller kemoterapi, og man mistænker, at de kan forårsage for tidlig aldring og kræft hos mennesker. I dag har forskerne utilstrækkelig viden om, hvordan læsionernes repareres.

Måske kan vi lære noget af frøerne, hvis æg har en bemærkelsesværdig evne til ’genom vedligeholdelse’, hvorfor Julien Phillipe Duxin vil studere et cellefrit system afledt af frøæg. Hans ambition er at kortlægge nogle af de centrale regulatorer af denne reparationsproces og forstå, hvordan defekter i denne proces forårsager kræft og aldring hos mennesker.

Peter Krogstrup

Med ERC-bevillingen får Peter Krogstrup nu tre år til at udforske, hvordan kvantemekaniske egenskaber kan bruges til at skabe fremtidens teknologiske løsninger. Hans fokus er især på kvantetilstandenes beskyttede natur, som er spået lange levetider, hvilket gør dem til ideelle kandidater til at styre information i fremtidens kvantecomputere.

Peter Krogstrup er adjunkt på Niels Bohr Institutet. Foto: nbi.ku.dk

Omdrejningspunktet i ERC-projektet HEMs DAM bliver at udvikle nye typer hybride materialer, der opfylder en lang række strenge krav for at de kan bære disse såkaldte topologisk beskyttede kvantetilstande.

For at realisere disse mål vil Peter Krogstrup opbygge et innovativt og tværvidenskabeligt forskningsmiljø med forskere fra materiale- og kvantevidenskaberne. Det sker fra næste år i Wien, hvor håbet er at fremstille prototyper på såkaldte information bits baseret på disse materialer og dermed komme et skridt nærmere fremtidens kvantecomputer.

Etienne Maisonneuve

Etienne Maisonneuve vil med projektet STRINGENCY undersøge bakteriers overlevelsesstrategi.

Etienne Maisonneuve er postdoc på Center for Bacterial Stress Response and Persistence. Foto: ufm.dk

Kroniske og tilbagevendende bakterielle infektioner er ofte svære at behandle, fordi bakterier danner persister-celler, der er tolerante over for lægemidler.

Etienne Maisonneuves mål er at analysere de molekylære mekanismer, der regulerer aktiviteten af proteinet spoT. Lykkes det at tilvejebringe ny grundlæggende indsigt i fysiologien bag bakteriel persistens, kan den ny viden blive en vigtig ressource til en bedre behandling af bakterielle infektioner.

Guus Kroonen

Guus Kroonens Starting Grant går til projektet EUROLITHIC, et bredt tværfagligt studium af Europas tidligste agerbrugers sprog. Landbrugets indtog fra Anatolien introducerede både nye mennesker og en ny levemåde.

Guus Kroonen er ekstern lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab. Foto: ufm.dk

Hvilket sprog talte disse neolitiske bønder? Uddøde deres sprog, da kvægnomader indvandrede med deres indoeuropæiske sprog? Eller er baskisk måske den sidste overlevende efterkommer af dette engang meget større sprogkontinuum?

Guus Kroonen håber at kunne besvare spørgsmål som disse med en stor undersøgelse af de forhistoriske låneord, som findes på tværs af Europas indoeuropæiske sprog. Resultaterne vil blive sammenholdt med palæo-botaniske data og nye arkæogenetiske gennembrud inden for studier af forhistoriske migrationer.

Også et grant til Syddansk

I alt fem danske forskere fik en af de eftertragtede EU-bevillinger i denne omgang. Den sidste modtager er lektor Anders Grøntved, der er forskningsleder ved Forskningsenhed for Exercise Epidemiology, Research in Childhood Health (RICH), Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Kilde: ufm.dk

gbg@adm.ku.dk

Seneste