Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Redaktionen anbefaler: KU på Folkemødet

Folkemøde — Med mere end 3.000 arrangementer på plakaten kan det være svært at finde hoved og hale i virvaret af arrangører og arrangementer på årets Folkemøde. Vi har startet i det hjemmevante og udvalgt otte KU-debatter, som du ikke må gå glip af.

For Københavns Universitets rektor, Henrik C. Wegener, er målet med at tage på Folkemødet at være modspil til tendenser som fake news, postfaktualitet og spin. I en video-optakt til folkemødet siger han:

»Jeg synes, at vi er i en tid, hvor mange stiller spørgsmålstegn ved, om viden faktisk er viden. Vi vil gerne gøre op med, at enhver kan have sin egen sandhed, bare fordi det passer ind i et ideologisk eller politisk sigte.«

I flere år har KU indirekte været repræsenteret på Folkemødet via universitetets forskere og studerende, men i år er første gang, KU tager på Folkemødet med eget telt og program.

Big data, robotter og rødbeder

Folkemødet afholder i år over 3.000 arrangementer, og KUs program alene indeholder omkring 35 forskellige debatter. I universitetets telt debatteres alt fra aldring, naturpolitik og big data til robotter, rødbeder og flygtningekriser.

Det er umuligt at nå alle de spændende arrangementer, men her giver redaktionen otte bud på-KU arrangementer, som vi i hvert fald ville tage til:

1. Forskerens nye rolle i demokratiet

Frisk på en debat om forskning og fake news? I KU’s telt vil unge forskere, journaliststuderende og ungdomspolitikere diskutere, hvad de ville gøre, hvis de fik muligheden for at forme samfundsdebatten om forskningens rolle i demokratiet. Diskussionen vil også involvere et panel med nogle af dem, der bestemmer i dag – heriblandt Københavns Universitets rektor Henrik C. Wegener, Informations direktør Stine Carsten Kendal og direktør Lia Leffland fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Torsdag 15. juni 2017, kl. 15:15-16:00

2. Plantesnak der giver røde ører

KU-teltet lægger lummert ud fredag med en morgensnak med  Peter Lund Madsen og professor i plantefysiologi Michael Palmgren. Emnet: ‘sex – mennesker versus planter’.

Fredag 16. juni 2017, kl. 08:00-08:55

3. Oprør fra udkanten

Guf til de politisk interesserede: Danmark er i politisk forandring. Debatten forsøger at svare på spørgsmålet om, hvorfor vælgere skifter parti og forskellene mellem land og by vokser.

Jens Ringberg, politisk analytiker ved DR Nyheder, er ordstyrer, og blandt deltagerne kan du blandt finde Pia Kjærsgaard (DF), formand for Folketinget, Johanne Schmidt-Nielsen (EL), medlem af Folketinget og Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker fra Københavns Universitet.

Fredag 16. juni 2017, kl. 11:25-12:10

4. Fra vugge til krukke – Science slam om lighed i sundhed

Det korte science slam-format gør sig godt på Folkemødet. I ‘Fra vugge til krukke vil otte KU-forskere på skift give deres perspektiv på spørgsmålet: Er der lighed i sundhed for alle i Danmark? Du kan se listen over deltagerne her.

Fredag 16. juni 2017, kl. 13:30-14:15

5. Er Luther lutter lagkage?

Når du er færdig med at gnægge over arrangementstitlen, kan du blive klogere på, hvordan vi mærker reformationens spor 500 år efter. Politologen Jørn Henrik Petersen og samtidssteologen Niels Henrik Gregersen kommer med deres bud på, hvorfor Luther er værd at fejre i dag og lægger op til åben debat.

Fredag 16. juni 2017, kl. 15:15-16:00

6. Er vi klar til et moderne filosofikum?

Ministeren vil have et moderne filosofikum. Her i Uniavisens spalter har forslaget skabt undren blandt kritikere, som mener, at nutidens studerende er godt dækket ind gennem videnskabsteoretiske fag. Hvad skal et nyt filosofikum indeholde? Kom tættere på svaret i en stor universitetspolitisk debat med Søren Pind, tre universitetsrektorer (fra KU, CBS og DTU) og Studenterrådet.

Lørdag 17. juni 2017, kl. 13:30-14:15

7. Bruger universitetsstuderende tiden fornuftigt?

I kølvandet på flere omgange fremdrift vil undervisere, ledelse og Studenterrådet diskutere, om studerende bruger nok tid på at studere, og ikke mindst – om de bruger tiden rigtigt. Kom og giv dit besyv med!

Uddannelsesredaktør på Politiken Jacob Fuglsang er ordstyrer. Og debatdeltagere er Lars Ulriksen, professor ved Institut for Naturfagenes didaktik, professor Peter Harder fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk og Maja Horst, institutleder ved Institut for Medier, Erkendelse og formidling. Derudover vil Jakob Rathlev fra Danmarks Evalueringsinstitut og Marie Thomsen, Næstformand i Studenterrådet også være en del af panelet.

Lørdag 17. juni 2017, kl. 14:25-15:05

8. Har du Folkemødets skarpeste hjerne?

Peter Lund Madsen er quizmaster i vidensdysten mellem dig, dine venner, forskere og rektor fra KU. Der vil være præmier og muligheden for at vinde over  nogle af de helt store KU-profiler, for rektor Henrik Wegener, sundhedsforsker Bente Klarlund, etnologen Aske Juul Lassen, teolog Thomas Hoffman og valgforskeren Kasper Møller Hansen deltager i quizzen.

Lørdag 17. juni 2017, kl. 19:30-21:00

Du kan finde KU-teltet på Indermolen i Allinge Havn (teltplads G25) og se hele KUs program her

Seneste