Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU-professor anklaget for spionage

NYHEDSOVERBLIK FREDAG - Fredsforsker mistænkt for spionage - Timo Kivimäki suspenderet for mere end et år siden - Udleverede data om danske militæreksperter - Mistænkt talentspejder - Russerne ville hverve spioner på universitetet - Skal dømmes ved hemmelig retssag.

Fredsforsker mistænkt for spionage

En 49-årig prominent KU-professor er anklaget i en enestående sag om russisk agentvirksomhed i Danmark. Efter flere års overvågning med skjulte mikrofoner på pizzeriaer og under skriveborde anholdt PET allerede i 2010 den finskfødte fredsforsker Timi Kivimäki. Kinimäki mistænkes for at have hjulpet russiske spioner i Danmark og er i dybeste hemmelighed blevet anholdt og tiltalt for overtrædelse af Straffelovens paragraf 108, også kaldet »den milde spionparagraf«. Paragraffen tager sigte på personer, der – uden direkte at have afsløret statshemmeligheder – har hjulpet et fremmed lands efterretningsvæsen til at kunne operere i Danmark. Straffen er fængsel i op til seks år. Professoren afviser alle anklager og siger selv, at han blot leverede “vurderinger, analyser og argumenter, som kunne stå i enhver videnskabelig artikel inden for mit område”.
Weekendavisen, side 1, fredag 13. april 2012

Timo Kivamäkii suspenderet fra universitetet

Professor Timo Kivamäkii er ansat ved Institut for Statskundskab og er ekspert i Sydøstasien. Han har tidligere været knyttet til Nordisk Institut for Asien Studier, NIAS. KU har suspenderet professor Kivimäki for over et år siden da han af Vestegnens Politi blev sigtet for overtrædelse af straffeloven. Det er almindelig procedure at suspendere en medarbejder, der er sigtet i en straffesag, og Kivimäki har således holdt sin forskning og formidling på et vågeblus, mens sagen har været efterforsket, skriver KU Nyheder.

Udleverede data om danske militæreksperter

Professor Timo Kivimäki er, ifølge anklageskriftet, anklaget for spionage efter at have udleveret oplysninger om “personer med tilknytning til Center for Militære Studier” til fire “russiske efterretningsofficerer.” Ifølge Informations oplysninger henvendte Timo Kivimäki sig selv til russerne. Timo Kivimäki erkender over for avisen at have udleveret oplysninger om personer, som kunne hverves til videnskabelige seminarer, og som kunne blive inviteret til at forske i disse emner. Han erkender samtidig, at det “ikke var en god ide.”
Information side 1, fredag 13. april 2012.

Mistænkt talentspejder

Hvis tiltalen mod den spionmistænkte forsker Timo Kivimäki holder, har han været dygtig til dobbeltspil, siger kollegaerne på Institut for Statskundskab. – Det lyder bizart, hvordan han skulle kunne hjælpe russerne med fordækte oplysninger om danske sikkerhedsforhold, siger en kollega annonymt til Politiken. Ifølge PET skulle Kivimäki have fungeret som en slags talentspejder for russerne ved at have udleveret navne på danske studerende, der kunne tænkes at lade sig hverve og få store stillinger i fremtiden.
Politiken, side 5, fredag 13. april 2012

Russerne ville hverve spioner på universitetet

Det var egnet spionmateriale blandt de studerende på Københavns Universitet, som den finske professor Timo Kivimäki var i gang med at forsyne russiske agenter fra ambassaden i København, da han den 8. september 2010 blev anholdt i et tog af Politiets Efterretningstjeneste (PET). Igennem otte år havde PET fulgt Timo Kivimäkis kontakt med russerne. Frem til 2010 nåede han at holde omkring en snes møder med fire forskellige russiske ambassadefolk, der på lyssky mødesteder betalte ham nogle tusinde kroner i kontanter i små kuverter, erfarer Politiken.

Skal dømmes bag lukkede døre

Står det til anklagemyndigheden skal retssagen mod Timo Kivimäki foregå bag dobbeltlukkede døre, så både selve retssagen og det forudgående retsmøde er lukket for offentligheden. Derudover er sagen mørklagt for alle implicerede, og det er kun, hvad Timo Kivimäki selv har valgt at fortælle til Weekendavisen, der er kommet frem. Sagen har været hemmeligholdt siden Kivimäki kortvarigt blev anholdt i 2010, men sidste år blev han suspenderet fra sit job ved KU’s Institut for Statskundskab på grund af sagen. Statsadvokat Gyrithe Ulrich ønsker ikke at udlevere anklageskriftet eller kommentere sagen. Kivimäki nægter sig skyldig og har hyret den kendte advokat Anders Németh som sin forsvarer.
Ekstra Bladet, side 7, fredag 13. april 2012

Seneste