Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU skal styrke decentral ledelse

MEDARBEJDERMAGT - Der skal mere handlekraft på KU's decentrale niveau. Og færre papirdynger. Det var nogle af pointerne på tirsdagens konference om fremtidens samarbejde og medarbejderindflydelse på KU.

Er den lovede medarbejderinddragelse i Universitetsloven fra 2011 blevet til noget? Og hvordan skal samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere på KU fungere i fremtiden?

Det diskuterede seks paneldeltagere og godt 70 tilhørere tirsdag den 1. april ved et åbent arrangement i Alexandersalen på Bispetorvet.

Henrik Holt Larsen, professor ved CBS og dagens oplægsholder, var grundlæggende positivt stemt:

»Universitetsloven siger lidt om medbestemmelse og inddragelse. Det står ikke massivt, men det er et godt udgangspunkt.«

Mere skeptisk var Dorte Brix fra HK Områdeklubben i sin introduktion til arrangementet:

»Vi kan se et dalende engagement fra kollegerne. Folk ønsker ikke at ytre sig med begrundelsen: “Hvad kan det nytte? Ledelsen bestemmer jo alt selv”.«

Mere handling decentralt

Fra sin plads i panelet genkendte rektor Ralf Hemmingsen ikke dette billede af samarbejdet:

»Vi har et godt samarbejde. Både i formelle fora som det nye Senat og i det daglige samarbejde mellem leder og medarbejder. Man skal huske, at meget medinddragelse foregår mellem møderne.«

Ifølge Ralf Hemmingsen er det en udfordring for fremtidens samarbejde og medarbejderindflydelsen at få styrket den decentrale ledelse:

»Det er nødvendigt, at initiativer har fokus på decentrale, mindre enheder. Ting kan ikke styres overordnet fra.«

Ud over Ralf Hemmingsen og Henrik Holt Larsen bestod panelet af formand for HK Kim Simonsen, formand for Dansk Magisterforening Jens Vraa-Jensen samt uddannelsesordførerne fra S og SF, Jeppe Bruus og Annette Vilhelmsen. Af dem var Jens Vraa-Jensen mest kritisk over for medbestemmelsen på KU:

»Universitetsloven er en af de eneste love, der nævner medarbejdernes medbestemmelse og medindflydelse. De står der begge to. Men hvor er medbestemmelsen, hvis man bare bruger de to ord i flæng?« spurgte han.

Status på medindflydelse

I sin opsummering pointerede Ingrid Kryhlmand, næstformand for Hovedsamarbejdsudvalget, at medarbejderinddragelsen ikke kun stiller krav ledelsen, men også til de enkelte medarbejdere:

»I ’68 kunne man let mobilisere alle ansatte. I dag kan man ikke samle særligt mange. Det er svært at få medindflydelse, men det er endnu sværere, hvis kollegarne ikke er med og siger: Vi VIL inddrages. Medindflydelse og inddragelse er noget, vi tager selv.«

Hun sluttede med at fremhæve en igangværende undersøgelse af medarbejderinddragelse på blandt andet KU, som Styrelsen for Videregående Uddannelser står bag:

»Gå hjem og deltag i undersøgelsen og tag medansvar for, at det bliver et sandfærdigt dokument.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste