Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
ÅBNE ARME - Det er ikke et problem, at nordiske studerende valfarter til blandt andet Københavns Universitet, mener formand for Studenterrådet ved KU Ea Busch-Petersen. Til gengæld burde vi selv sende flere ud.
Danmark er tilsyneladende et populært sted at bo, især hvis man er ung, studerende og kommer fra nordligere breddegrader. Men danske studerende har ikke samme passion for deres nabolande, og det skaber en skævvridning.
Uddannelsesinstitutionerne i Norge, Sverige, Island, Finland og Danmark forpligter sig nemlig gennem den nordiske samarbejdsaftale til at optage hinandens studerende på lige vilkår med egne studerende.
I studieåret 2008 til 2009 læste 5.176 nordiske studerende således på en uddannelse i Danmark, mens kun 538 danskere læste i andre nordiske lande. Dette ifølge Ugebrevet A4, der samtidig har beregnet, at denne skæve udveksling kostede Danmark knap 400 millioner kroner.
Ifølge Københavns Universitets hjemmeside i år optaget 106 studerende fra andre nordiske lande på Medicin ud af et samlet optag på 556.
Studenterrådet ved KU finder dog ikke den nordiske udvekslingsaftale problematisk.
»Umiddelbart byder vi det velkommen og ser den øgede internationaliseringen som en positiv udvikling,« siger Ea Busch-Petersen, formand for Studenterrådet og fortsætter:
»Specielt giver aftalen en god mulighed for, at de danske studerende kommer ud. Men det er også positivt, at de nordiske studerende kommer her med nye input. Skævheden er nok i høj grad afstedkommet af, at København er attraktiv at bo i, fordi det er den største by i Norden og samtidig er tættest på resten af Europa – det er ret svært at gøre noget ved.«
KU bør dog stadig forsøge at udligne skævheden, selv om den ifølge Studenterrådet primært bør håndteres politisk.
»Når man vil have flere danske studerende på udveksling, bør man prioritere det fra Videnskabsministeriets side og tackle sagen politisk,« siger Ea og fortsætter:
»Man kunne dog sagtens køre nogle kampagner fra KU’s side med fokus på muligheden for at tage på udveksling i Norden.«
»I det hele taget burde der gøres mere for at lette bureaukratiet i forbindelse med studieophold i udlandet. Lige nu er det en meget ugennemsigtig proces for de danske studerende, som for eksempel har svært ved at få overblik over samarbejdsaftaler med andre universiteter.«
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.