Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

KU-studerende modtager pris for sit arbejde med ligestilling af minoritetsetniske danskere

Navne — Statskundskabsstuderende Nadeen Aiche modtager Nordic Pioneer Price, der gives til initiativrige unge, der har gjort noget ekstraordinært for deres lokalsamfund. Hun får den for sin deltagelse i den offentlige debat og sin rolle som forperson i Mino Danmark.

Hvem er hun?

Nadeen Aiche er 21 år gammel og læser på Københavns Universitet på tredje semester.

»Jeg studerer primært statskundskab,« forklarer hun og lægger tryk på ’primært’, for Nadeen Aiche har mere travlt end de fleste. Blandt andre ting har hun ved siden af sit studie siden 2021 været forperson i interesseorganisationen Mino Danmark, der arbejder for at ligestille minoritetsetniske danskere i samfundet.

»Som forperson motiverer det mig, at se så mange andre etniske minoritetsborgere strømme til organisationen og få vildt meget selvtillid af at få nogle klap på skuldrene og mærke, at der er et fællesskab, der rent faktisk griber dem, når de har behov for det.«

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Fordi Nadeen Aiche sammen med fire andre unge den 29. september modtager Nordic Pioneer Prize, som hvert år uddeles af non-profit organisationen Nordic Safe Cities – en organisation, der blandt andet har Nordisk Ministerråd i ryggen. Prisuddelingen finder sted på Odd Fellow Palæet i Indre By og gives til unge under 25, der har gjort en særlig indsats for at forbedre deres lokalsamfund.

Faktisk kendte Nadeen Aiche slet ikke til prisen, før hun blev nomineret. »Jeg modtog bare en mail, hvor der stod, at jeg var nomineret, og så nåede jeg lige at tænke ’hvad fanden er det her for noget?’« fortæller hun med et smil og tilføjer, at hun senere fandt ud af, at hun var blevet indstillet af en tidligere kollega.

Sammen med æren følger også en pengepræmie på 25.000 kroner. Dog er Nadeen Aiche mest interesseret i æren.

»Det er faktisk min allerførste pris, så det er ret stort for mig. Det er en kæmpe anerkendelse at vinde den, og jeg håber også, at den kan være med til at inspirere andre,« siger hun og giver et råd videre til fremtidige pionerer.

»Det har givet mig helt vildt meget ikke bare at læne mig tilbage og håbe på, at en eller anden forandring kommer, men rent faktisk engagere mig i fremdriften af den. Det gad jeg godt, at flere gjorde, for jeg tror også, at der er behov for, at vi løfter i flok.«

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Hvis du har åbnet Dagbladet Information for nylig, er du måske stødt på et lille sort-hvidt billede af Nadeen Aiche. Her skriver hun nemlig regelmæssigt klummer og debatindlæg om alt fra jobcentre og flyselskaber til diskrimination af minoritetsetniske danskere.

Og så blev hun i april fast panelist i TV 2-programmet NEWS & Co., hvor hun i selskab med værter og gæster går i dybden med nogle af tidens største historier.

»Jeg er nok den yngste, der nogensinde har siddet i panelet. Det i sig selv er jo et vist pres, og nu skal jeg pludselig forholde mig til både udenrigspolitiske spørgsmål, sexismesager og Zoologisk Haves nye pandababyer. Det er sjovt at blive presset ud i de bredere dagsordener, som rækker ud over minoritetsspørgsmålet.«

Skal jeg gøre noget?

Hvis du er blevet interesseret i Nadeen Aiches arbejde, er det oplagt at følge med i Information og på TV 2. Og så er hun glad for Instagram, hvor hun ofte skriver om især sit arbejde, men også sit private liv.

»Mine venner giver mig lidt hug for at være boomer-agtig på Instagram, men jeg gør det altså så godt, som jeg kan,« griner hun.

Seneste