Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
PENKOWA - Københavns Universitet har accepteret at betale Videnskabsministeriet 200.000 kroner, som Milena Penkowa modtog i personlig hæderspris. Universitetet var nemlig i ond tro, da Penkowa blev indstillet, fordi man vidste, at hun måske havde begået underslæb og dokumentfalsk og rejst falsk anklage mod en student. Det skriver Videnskabsministeriet i en redegørelse.
»Det er ministeriets konklusion, at der forelå ond tro hos både Milena Penkowa og Københavns Universitet på baggrund af begges viden om straffesagen,« skriver Videnskabsministeriet i et 19 sider langt brev om, hvorfor man har forlangt EliteForsk-prisen, som Milena Penkowa modtog i 2009, sendt retur.
En stor del af brevet handler om lovens betingelser for at tage hædersbevisninger tilbage, men resten hviler primært på den redegørelse, som Kammeradvokaten skrev om Penkowa-sagen til Københavns Universitet (KU) i foråret 2011.
Og her får KU med den ministerielle grovfil.
Universitetet indstillede nemlig Milena Penkowa til EliteForsk-prisen vel vidende, at hun var anklaget for underslæb. Og KU bremsede ikke prisindstillingen, selv om studentermedhjælp Kristian Kolind i december 2008 oplyste universitetet om, at Penkowa havde forsøgt at få ham hængt op på anklagen om underslæb ved hjælp af falske dokumenter baseret på oplysninger, som hun kunne skaffe, fordi hun var hans chef på KU.
»Københavns Universitet må have vidst, at man ikke kan være rollemodel for andre unge, der er på vej ind i en forskerkarriere, når man er politianmeldt for underslæb, dokumentfalsk og falsk anmeldelse,« skriver ministeriets chefkonsulent Jesper Schaumburg-Müller.
»Københavns Universitet har derfor på tidspunktet for indstillingen af 18. september 2008 været i ond tro om forholdene vedrørende dokumentfalsk og underslæb, og senest på tidspunktet for den studerendes orientering af 27. december 2008 i ond tro om forholdet vedrørende falsk anmeldelse.«
I ministeriet betragter man det som en tilståelsessag, når KU i dag beklager, at Penkowa blev indstillet og kalder det ‘et fejlskøn’.
»Universitetet erkender således, at det ved indstillingen af Milena Penkowa har begået en fejl og dermed handlet culpøst,« lyder det fra Videnskabsministeriets chefkonsulent, som også skriver, at ministeriet blev ført bag lyset af KU.
»Uagtet at Københavns Universitet havde kendskab til straffesagen på tidspunktet for universitetets indstilling af Milena Penkowa til EliteForsk-prisen, orienterede universitetet ikke ministeriet herom.«
Ministeriet accepterer ikke KU-rektor Ralf Hemmingsens forklaring om, at han i oktober 2008 telefonisk fortalte formanden for Det Frie Forskningsråd Jens Chr. Djurhuus om politianmeldelsen af Penkowa. Jens Chr. Djurhuus nægter nemlig at have fået denne viden af Hemmingsen. Det er Det Frie Forskningsråd, der vælger modtagere af EliteForsk-prisen mellem de kandidater, universiteterne indstiller.
Ministeriet konkluderer også, at KU’s bestyrelse heller ikke fik besked om Penkowas blakkede forhold – det fremgår i hvert fald ikke af bestyrelsens mødereferat fra november 2008.
Penkowa modtog 1,1 million kroner, hvoraf 900.000 var til forskning og 200.000 en personlig gave. De 900.000 kroner er anvendt til forskning, mener ministeriet, men man har valgt at indkradse de resterende 200.000 kroner hos Københavns Universitet, som i al stilfærdighed har lovet at betale.
Derfor vil ministeriet ikke rejse erstatningskrav over for Penkowa, som i øvrigt fortalte Universitetsavisen, at hun havde i sinde at bruge sine 200.000 kroner på koncertbilletter og formel 1-løb
Praktisk gennemføres tilbagebetalingen ved, at ministeriet modregner 200.000 kr. i førstkommende tilskudsudbetaling til Københavns Universitet.
chz@adm.ku.dk