Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU vil af med spøgelser

Mere end 6.000 studerende på Københavns Universitet er så langt bagud med deres studier at de kan betegnes som spøgelsesstuderende. KU vil nu gøre op med problemet og jage spøgelserne på porten

Det skal nu være slut. Blandt andet på baggrund af et nyt lovkrav gennemfører KU for tiden en målrettet indsats for at komme af med de mere end 6.000 såkaldte spøgelses-studerende der for øjeblikket står indskrevet på universitetet.

Spøgelserne har eller vil i de kommende måneder modtage et brev fra deres fakultet med besked om at møde til en samtale med en studievejleder så de enten kan komme i gang med at studere igen eller melde sig helt ud af universitetet.

Ifølge vicedirektør for uddannelse Hanne Harmsen er der først og fremmest tale om et ‘oprydningsproblem’.

»Ser vi på dem der får kandidat- og bachelorgrader i dag, så bruger folk faktisk ikke så lang tid på det længere. Men der er stadig nogle der får en grad efter rigtig lang tid mens andre aldrig får den. Og det skal vi nu have ryddet op i,« lyder det fra Hanne Harmsen.

Ordre fra ministeren
Der har i den sidste tid både i medierne og fra politisk hold været stor fokus på gennemførelsestiden på de danske universiteter.

Fra årsskiftet udbetales en del af universiteternes taxametertilskud kun som en slags bonus hvis den studerende gennemfører bacheloruddannelsen på normeret tid plus ét år og kandidatuddannelsen på de normerede to år. Og nu har Videnskabsministeriet så pålagt de danske universiteter at opsøge studerende der er blevet mere end et år forsinkede.

Hanne Harmsen erkender da også at det politiske pres spiller en væsentlig rolle i bestræbelserne for at få ryddet op blandt spøgelserne:

»Det er skatteyderne der betaler for uddannelser i Danmark, så hvis det ser ud som om at et femårigt studie tager i gennemsnit syv eller ni år, så er der nogle der vil undre sig. Sørger vi ikke for at rense ud i dem der ikke er aktive, så står vi politisk med en meget dårlig sag.«

Hanne Harmsen tror dog også at den nye opmærksomhed på forsinkelser vil gavne de studerende.

»For de fleste der er langt bagud i studierne, er det en personlig falliterklæring. Det er vigtigt at gøre op med sig selv om man skal fortsætte eller finde på noget andet. Universitetet har dermed også et ansvar for at tage hensyn til dem der er fanget,« lyder det fra vicedirektøren.

Spøgelser på porten
Studenterrådet på KU har indædt kæmpet imod de nye strammede aktivitetskrav der er blevet indført rundt omkring på universitetet. Studenterrådet er dog positive overfor at de nævnte studerende bliver kontaktet og tilbudt en samtale.

»Vi synes det er rigtig godt at man giver hjælp til folk der har problemer med studiet. Fokus skulle gerne være på studerendes behov, og ikke på universitetets økonomi,« siger Mattias Jørgensen, formand for Studenterrådet.

Han er dog kraftig modstander af at universitetet nu kan smide de studerende på porten efter to års inaktivitet – en mulighed vicedirektør Hanne Harmsen ikke vil udelukke:
»Vi har ingen iver efter at smide folk ud. Vi har interesse i at de bliver færdige. Det er et spørgsmål om at hive fat i dem, og så se om man kan finde af at få dem videre. Men kan man ikke det, så må vores veje skilles,« siger hun.

mahp@adm.ku.dk

Seneste