Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
AKTIER – Københavns Universitet vil investere 170 millioner kroner i aktier, og det risikerer at blive i virksomheder inden for olie-, kul- og gasindustrien.
Københavns Universitet (KU) har som mål at blive et af de mest bæredygtige universiteter i verden, men de grønne intentioner gælder måske ikke, når det kommer til placeringen af universitets formue.
KU vil investere 170 millioner kroner i aktier, men bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen kan ikke garantere, at det ikke bliver i ´beskidt energi´, altså i virksomheder, der producerer kul, olie og gas.
»Vi kan ikke investere alle pengene i solenergi, fordi vi skal sikre et fornuftigt afkast. Det er illusorisk overhovedet ikke at ville have noget med olie og benzin at gøre, da verden ikke har noget alternativ på energiområdet her og nu. Vi har haft en grundig diskussion i bestyrelsen, så vi går ind i det her med åbne øjne,« siger Nils Strandberg Pedersen.
»De globale klimaforandringer og den voksende ressourceknaphed nødvendiggør, at vi alle tager ansvar for at nedbringe de negative påvirkninger fra vores aktiviteter på klima og miljø. Som Universitet og rollemodel ønsker Københavns Universitet at gå forrest og vise vejen for realiseringen af miljøbevidst drift og adfærd.«- KUs Grøn Campus hjemmeside.
Bestyrelsesformanden tilføjer, at investeringerne skal være så miljøvenlige som muligt, men det er vanskeligt at sikre, at de er 100 procent grønne, da de store aktieporteføljer indeholder en lang række aktier inden for forskellige brancher.
Han spørger, om det for eksempel er ok at investere i en transportvirksomhed eller i en bilproducent?
»KU kan umuligt være en troværdig ambassadør for en grøn udvikling, hvis vi samtidig har aktier i kul, olie og gas.« – lektor Thomas Meinert Larsen
Til gengæld besluttede KUs bestyrelse på mødet den 8. december sidste år, at der skal tages etiske hensyn, og at man vil følge FNs retningslinjer.
KU siger derfor nej til at sætte penge i våben, tobak og spil.
Thomas Meinert Larsen er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på KU og medlem af netværket AnsvarligFremtid, der kæmper for at få pensionsselskaberne til at droppe investeringerne i kul-, gas- og olieselskaber.
Han vil blive »stærkt forarget«, hvis universitetet investerer i beskidt energi.
»Jeg forventer, at KU går forrest, så jeg vil kæmpe med næb og kløer for at overbevise ledelsen om, at det er forkert. KU kan umuligt være en troværdig ambassadør for en grøn udvikling, hvis vi samtidig har aktier i kul, olie og gas,« siger han.
Thomas Meinert Larsen peger på, at universitetet bryster sig af at have en miljøvenlig profil på Grøn Campus hjemmesiden, hvor der blandt andet står:
»De globale klimaforandringer og den voksende ressourceknaphed nødvendiggør, at vi alle tager ansvar for at nedbringe de negative påvirkninger fra vores aktiviteter på klima og miljø. Som Universitet og rollemodel ønsker Københavns Universitet at gå forrest og vise vejen for realiseringen af miljøbevidst drift og adfærd.«
Også Studenterrådet vil have KU til at leve op til sine grønne intentioner.
Formand Malou Astrup peger på, at mange store universiteter i både England, USA og Sverige har forpligtet sig til ikke at investere direkte i kul-, olie- og gasindustrien.
»Det synes kun naturligt, at KU følger efter – især når vi tidligere har opstillet en vision om at blive et af de mest bæredygtige universiteter i verden. Skal vi være mere end ’grøn campus’ af navn, skal vi ikke modarbejde visionen ved at investere i sorte industrier,« siger hun og fortsætter:
»Hvis universitetet vil til at investere penge i aktier, er det mindste da at sikre, at vi ikke direkte forurener og skader vores miljø for de penge – og i universitetets navn. Alt andet vil være hyklerisk. Vi bærer et stort ansvar for at finde og formidle de nye, bæredygtige løsninger i forskningen, og det bør vores egne handlinger jo ikke spænde ben for.«
Ifølge Søren Axel Petersen, studentervalgt medlem af bestyrelsen, er det aftalen, at medlemmerne skal diskutere sagen på ny, når KU skal i gang med aktieinvesteringerne, og mulighederne for at stille krav er kendt.
»Jeg fremhævede, da vi startede diskussionen, og vil gøre det igen, at vi som et offentligt universitet bør sætte høje standarder og gå forrest med vores investeringer. Både når det handler om etiske- og miljømæssige hensyn og så selvfølgelig den risiko, vi tager for skattekroner,« siger han.
»Hvis universitetet vil til at investere penge i aktier, er det mindste da at sikre, at vi ikke direkte forurener og skader vores miljø for de penge – og i universitetets navn. Alt andet vil være hyklerisk.« – Malou Astrup, formand for Studenterrådet
Thomas Buchvald Vind, vicedirektør for økonomi på KU, har tidligere udtalt i Uniavisen:
»Vi skal udarbejde en finansiel strategi i løbet af efteråret, og i den forbindelse forudser jeg en ny drøftelse i KUs ledelse og formentligt også i bestyrelsen. Vi har behov for, at vi bliver tydeligere på, hvor vi vil investere vores penge.«
Ifølge Thomas Meinert Larsen findes der ikke længere praktiske undskyldninger for ikke at stoppe investeringerne i kul, olie og gas.
Kapitalforvaltere som Danske Invest og Jyske Invest er nemlig netop begyndt at tilbyde investeringspakker, som er renset for selskaber inden for kul, olie og gas.
Det er sket efter pres fra kommuner som Roskilde, Fredericia, Stevns, Frederikssund og København, der har vedtaget at blive fossil-frie investorer.
»En del større kunder har udtrykt ønske om det her, så vi tilbyder nu en ekstra aktieafdeling, hvor vi frasorterer fossile brændsler i vores globale aktier. Over tid forventer vi ikke, at det vil påvirke afkastet«, udtalte investeringschef Jens Christian Thellesen fra Jyske Invest til Ritzau den 24. september.
Enhedslistens uddannelses- og forskningsordfører Eva Flyvholm mener, at det er afgørende, at offentlige institutioner som KU har et vandtæt etisk regelsæt med fokus på menneskerettigheder, arbejdstageres rettigheder og miljø.
»Vi mener bestemt ikke, at det er i orden at investere i kul, olie og gas,« siger hun.
Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Liberal Alliance vil derimod ikke blande sig i KUs aktiekøb.
clba@adm.ku.dk