Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

KUA er ikke bygget til wifi

IT – Det er svært at lære om digital kommunikation, hvis man ikke kan gå på nettet imens.

»Det her er et holdrum,« siger Jonas Lomholdt, som studerer kommunikation og it. »Og herinde har vi aldrig internet.«

Vi er på anden sal i bygning 24, midt i huset, ikke langt fra noget. Kun, åbenbart, boksen med internet.

Jonas Lomholdt har skrevet til Uniavisen på Facebook og bedt os »bringe en artikel om hvor elendigt internettet er på KUA«. Hans opslag er blevet fulgt af kommentarer fra andre studerende, der stemmer i med wifi-frustrationer.

»Der er simpelthen ikke forbindelse mellem kl. 8 og 16,« skriver Anna. Og Asbjørn tilføjer: »Det er også en kæmpe hæmsko for undervisere, der ikke kan vise de klip, som de skal på nettet. Kæft, vi bruger meget tid på at vente på Youtube-klip.«

Studerende betaler netværk over telefonen selv

Vi skal have syn for sagn. Uniavisen har medbragt bærbar og smartphone for at dobbelttjekke. Begge er sat op til at springe på universitetsnetværket Eduroam, men der er intet wifi at få.

»Så har vi jo også et netværk, der hedder SC Guest, der er åbent for alle. Men der er heller ikke forbindelse,« bemærker Jonas Lomholdt.

Til gengæld dukker der en masse iPhones op, da Uniavisens computer leder efter tilgængelige netværk.

»Ja, det er nemlig sjovt,« siger Jonas. »Man sidder og tænker: jeg kan ikke gå på nettet, men så kan jeg jo dele det fra min iPhone. Og trykker du på netværk her, vælter det frem med iPhones – Cecilies iPhone, Charlies iPhone, alle mulige iPhones og androids. Når folk ikke kan gå på nettet, begynder de jo at åbne deres telefoner.«

»Det sjove ved det her lokale er, at vi får undervisning i audiovisuel kommunikation herinde. Alt det vi koncentrerer os om foregår digitalt. Vi havde en øvelsestime for nylig, hvor vi ingenting lavede. Vi skulle analysere hjemmesider, men det gik i vasken, fordi læreren ikke kunne vise os siderne, og vi ikke kunne logge på dem,« siger Jonas, som tilføjer, at Humanioras generelle pladsproblemer gør det svært at flytte holdet sådan uden videre.

»I sidste ende er det penge ud i vasken fra KU’s side.«

Fremtiden er lysere

Men måske er der håb for de digitale studerende på KUA. I fremtiden vil der nemlig være wifi over hele Humaniora, skriver fakultetsdirektør Kristian Boye Petersen til Uniavisen. Det snart indflytningsklare KUA 2 langs Njalsgade er født med wifi, også i undervisningslokalerne.

Men KUA 1 – det ’nye’ KUA langs kanalerne – er planlagt i en tid, hvor man åbenbart ikke ventede sig så meget af det der internet.

»Alt i alt udspringer netværksudfordringerne i KUA 1 af, at man på byggetidspunktet ikke forudså behovet for altdækkende trådløse netværk, og at disse derfor har skullet etableres efterfølgende. Og at der også har skullet findes penge til dette,« skriver Kristian Boye Petersen.

Læreren kan låne en boks med wifi

På nye KUA har man prioriteret at få netværksadgang i fællesområderne, men fakultetet har også et antal transportable wifispots – såkaldte accesspunkter – som undervisere kan låne i Humanioras AV-afdeling, lyder det fra direktøren.

Han tilføjer, at fakultetets it-afdeling er begyndt at sætte wifi op til institutter med et udtalt behov på KUA 1.

Jonas Lomholdts institutleder, Maja Horst, ønskede ikke at drøfte wifi med Uniavisen, så vi ved ikke, hvorfor Jonas’ undervisere ikke er udstyret med accesspunkter, eller om Institut for Medier og Erkendelse er opmærksomme på, at deres studerende ikke kan komme på nettet.

Under FAQ på Kommunikation og its side på Ku.dk findes spørgsmålet Skal man have sin egen computer, når man starter?
Svar: »Ja, det er nødvendigt at have en bærbar computer for at gå på uddannelsen. Dette kan være både en Mac og en PC, det eneste krav er, at der skal være netadgang til computeren.«

chz@adm.ku.dk

Seneste