Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Kubulus tager en bid af det store æble

ALUMNER - Københavns Universitet kickstarter dansk netværk i New York.

En mand i sort habit træder ud af svingdøren. Under armen har han en kvinde i sylespidse stiletter. Et guldbelagt skilt er diskret placeret til højre for indgangen. ”Dresscode required” står der printet med skinnende bogstaver. I foyeren er tre lyshårede piger ved at aflevere deres overtøj i garderoben.

»Hvad har I taget på?« spørger den ene og retter på blazerjakken.

»Jeg ved ikke, om den her nederdel er lang nok,« erklærer en anden, hvorefter de alle tre studerer den grå figursyede nederdel.

Jeg må indrømme, at jeg også kiggede i spejlet en ekstra gang, inden jeg tog subwayen til Penn Station. Det er nemlig ikke hver dag, at Københavns Universitet (KU) inviterer til reception, der kræver en særlig påklædning. Men når mødestedet er den fornemme Yale Club på Manhattans East Side, så er jeans og kondisko altså bandlyst.

Udsolgt reception

En torsdag aften i april har en gruppe danske studerende og kandidater – alle bosiddende i New York – derfor fundet habitten frem for at mødes i ’klubhuset’ hos et af de ældste universiteter i USA. Bag invitationen står KU’s alumneforening Kubulus. Kubulus’ formål er at styrke tilknytningen til KU blandt studerende og kandidater.

Receptionen i New York er et led i planen om at skabe et internationalt netværk blandt KU’ere, og interessen har været stor. Siden foreningen så dagens lys i 2007, har den fået over 10.000 medlemmer. Det nye tiltag i New York har 60 tilknyttede personer, hvoraf 30 er mødt velfriserede op denne aften.

Ralf Hemmingsen er fløjet over, og det er en begejstret rektor, som byder velkommen.

»Vi har simpelt hen udsolgt i aften. Det lover godt for fremtiden, og for netværket,« indleder Ralf Hemmingsen. »Vi er glade for at se så mange med så forskellig baggrund.«

Det ligner også en blandet forsamling i det eksklusive møderum på 21. etage. Alderen vidner om, at nogle stadig må være studerende, mens det er et par grå hår siden, at andre sad til forelæsninger.

Hvorfor Yale?

To tjenere cirkulerer tavse rundt blandt de lyttende med mini-mad på sølvfade. De kigger uforstående da forsamlingen bryder ud i latter over rektors sammenligning mellem præsidenter fra Yale og statsministre fra KU.

»Yale kan bryste sig med at have 4 ud af de sidste 7 præsidenter. Jeg kan i al beskedenhed konstatere, at 5 ud af de sidste 7 danske statsministre har en uddannelse fra KU.«

Ralf Hemmingsen forklarer desuden, hvorfor KU netop har valgt Yale som samlingssted denne aften.

»Grunden til, at vi har fået lov til at låne dette overdådige sted, er vores venskabelige forbindelser til Yale University, og vi er rigtig glade for at få denne mulighed.«

Forbindelsen til Yale har også betydning for det nyopstartede netværk i New York. Kubulus har nemlig sørget for, at de danske medlemmer har mulighed for at deltage i arrangementer, der hører under Yale Klubben. Således er det danske netværk under vingerne på en større og mere organiseret gruppe fra begyndelsen.

Kan man spotte en KU’er?

Folk står i klynger med vinglas i hånden og opmærksomheden rettet mod rektor. Jeg spejder rundt mellem ansigterne, men ikke et eneste virker bekendt. Jeg har boet i New York i halvandet år, og det overrasker mig, at så mange KU’ere har slået sig ned på den anden side af Atlanten. Der findes netværk som Sømandskirken og Danish American Society for danskere i New York, men deres interesseområder ligger langt fra mine egne. Jeg har ikke tidligere deltaget i ’danskersamlinger’ som denne.

Hvorfor kan KU’s alumnenetværk så få mig ud af døren en kold regnvejrsaften? Svaret er, at jeg har manglet det.

Jeg har skrevet mit speciale fra Brooklyn, og jeg har i perioder følt mig meget langt væk fra den Amagerkanske beton og kaffebaren på KUA. Jeg har længdes efter en specialegruppe, et specialekontor og en pauseven at gå i kantinen med. I en by med over otte millioner mennesker kan det være svært at spotte en KU-alumne.

Og det er netop det, som netværket i New York kan bruges til. At finde hinanden. Der er mulighed for at skabe et fagligt netværk, hvor man kan drage nytte af hinandens kompetencer og erfaringer på kryds og tværs. Derudover kan netværket bruges socialt til at annoncere ting som arrangementer, gæsteforelæsninger, kulturelle begivenheder, og hvor man kan købe Haribo.

Bolden kastes videre

Ralf Hemmingsen er ved at slutte af.

»Det er også op til jer at bestemme, hvor aktivt netværket skal være,« siger han og kaster på den måde netværkets fremtid videre til forsamlingen. »Jeg vil selvfølgelig også opfordre jer til at mingle, som de siger over here.«

Og så skal vi på amerikansk vis cirkulere rundt blandt hinanden og udveksle erfaringer og visitkort. Blikkene flyver rundt i lokalet, men min sidemand har prøvet det før, og han åbner høfligt for samtalen. Han beretter, at han engang for mange år siden har gået på Film & Medievidenskab.

Nu står han i spidsen for en stor dansk designvirksomhed, der vinder ind på det amerikanske marked. Og sådan glider samtalen videre blandt ph.d-studerende, postdoc’er, forretningsmænd, konsulatfolk og KU’studerende, der besøger byernes by for et enkelt semester. Udadtil er vi vidt forskellige, men en fællesnævner binder os sammen – nemlig relationen til KU. Det varer derfor ikke længe før samtalerne bliver dybere og stemningen mere løssluppen. Da gong gongen lyder, synes to timer at være fløjet forbi.

Næste gang på græs

»Vi skal være ude om ti minutter, så det er nu, at den sidste tur i baren skal nås,« bliver der annonceret.

Og så minder den plankpolerede bar i Yale Klubben om enhver anden dansk bar lige før lukketid.

Der er ingen tvivl om, at et fælles KU netværk har været manglet i New York. Kubulus har lavet forarbejdet ved at samle kontakterne, og nu afhænger New York afdelingens succes af de enkelte medlemmer og koordinatorer.

På vej ud følges jeg med en pige, der arbejder for FN. Hun er iført jeans og T-shirt.

»Jeg havde slet ikke set, at der var en dresscode! Men der var heldigvis ingen, der sagde noget, da jeg skulle ind.«

Amerikanerne er altså ikke så strenge med etiketten, som det lyder. Af frygt for at miste nogen ved indgangen foreslår jeg dog, at næste møde i det nye alumnenetværk foregår i shorts og t-shirt i Central Park. Islands Brygge bliver nok for lang en tur.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste