Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
MAGTENS RUGEKASSE - Få et overblik over hvilke medlemmer af det danske Folketing, der har gået på Københavns Universitet. Og nej, de er ikke alle sammen statskundskabere.
Hvem vandt folketingsvalget? Det gjorde Københavns Universitet!
Med 42 folketingsmedlemmer fejede KU alle andre uddannelsesinstitutioner af banen og snuppede prisen som den primære leverandør af medlemmer til det danske Folketing.
Både forrige og nuværende statsminister har betrådt vores stolte gange, og den socialdemokratiske folketingsgruppe har efter valget den 18. juni KU’ere nok til at danne et helt fodboldhold.
Rune Stubager, der er professor i Statskundskab fra Aarhus Universitet, indrømmer, at tallene kan give anledning til lidt skulderklapperi og prestige, men han mener dog ikke, at de 42 MF’eres tilknytning til KU reelt har nogen betydning.
»Der kører løbende en diskussion om centralisering og akademisering. Mange MF’ere bor i København, og der er selvfølgelig også mange, der har været forbi Københavns Universitet. Men bare fordi man har en universitetsuddannelse fra KU, udelukker det jo ikke, at man som politiker kan relatere sig til andre vælgersegmenter, eksempelvis i den kreds, hvor man er opstillet.«
»Det er ikke givet, at man tænker eller handler på en bestemt måde, bare fordi man er uddannet fra Københavns Universitet,« siger Rune Stubager, som altså ikke er bekymret over de mange KU’ere på tinge.
På trods af at partierne fra blå blok med 90 mandater kan mønstre et ’rigtigt’ parlamentarisk flertal efter valget, er de målt på KU-dimittender og studerende i massivt undertal. Blot 15 ud af de 42 KU’ere er at finde i blå blok, mens de resterende KU’ere, inklusiv det færøske mandat Sjúrður Skaale, er med til at danne opposition i denne valgperiode.
Set med KU-briller ser det særligt slemt ud for himmelstormerne fra Dansk Folkeparti, der på trods af et historisk godt valg og 21,1% af vælgernes opbakning kun har to tidligere KU’ere i sin fold. Ud af 37 folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti er det nemlig kun Marie Krarup og Mikkel Dencker, der med sine studier på henholdsvis Øststatskundskab og Økonomi har været forbi Københavns Universitet.
Dermed bliver Dansk Folkeparti også partiet med det proportionelt laveste antal KU’ere; kun 8% af folketingsgruppen kan tale om KU-minder og immatrikulationsfester.
»Det giver højest anledning til lidt venskabelig konkurrence og drilleri universiteterne imellem.«
Omvendt kan politiske iagttagere med KU-hjerter kigge stolt ned over den socialdemokratiske folketingsgruppe. For første gang i siden valget i 1998 gik partiet frem, og det afspejles i KU-statistikken, hvor hele 12 af 47 folketingsmedlemmer har været forbi Københavns Universitet. Syv af disse har enten kandidat- eller bachelorgrader i statskundskab, så mon ikke der på de socialdemokratiske gruppemøder bliver delt gamle minder om våde aftener i den legendariske statskundskabsbar Jacques D?
Overblik: Her har MF’erne læst
Man har ført talt om en akademisering og djøfisering af Folketinget. Men måske er det snart på tide af tale om en KU’isering? Der er nemlig langt flere KU’ere i Folketinget end dimittender fra de konkurrerende uddannelsesinstitutioner.
Eksempelvis er 24 MF’ere fra Aarhus Universitet, 10 fra RUC og 9 fra Syddansk Universitet (inklusiv det tidligere Odense Universitet). Til dette skal dog nævnes, at mange af KU’erne har taget en bachelorgrad i eksempelvis Århus for derefter at læse kandidaten i København. Således vil der ud af 42 KU’ere og 24 AU’ere og være en række gengangere, hvis man har studeret begge steder.
At særligt politikeraspiranterne rykker teltpælene mod København skyldes især praktiske problemer med at bo langt fra den indflydelse, der rent politisk er at finde i hovedstaden, mener Rune Stubager.
»Det er selvsagt en del sværere at få en landspolitisk karriere stablet på benene i provinsen end i København,« siger han.
Hovedstaden og Københavns Universitet trækker altså i politikeraspiranterne, men ikke altid på grund af det uddannelsesmæssige.
»Folk søger mod København, fordi mulighederne ligger her. Det er i København, at partiernes og ungdomspartiernes hovedkontorer ligger, og så er det rent praktisk langt nemmere at bo der end at pendle frem og tilbage til møder med indflydelsesrige personer i hovedstaden,« siger Rune Stubager, der selv kender til flere politikerspirer fra Århus, der er søgt mod København efter endt bachelorgrad.
Spørger man Rune Stubager, vil københavneriet fortsætte den kommende tid. Ikke mindst på grund af den omdiskuterede fremdriftsreform.
»Fremdriftsreformen vil i de kommende år rent praktisk gøre det endnu sværere at være tæt på det politiske netværk i København, hvis man er studerende i provinsen.«
»Dog kan netværket fra ens universitet have en betydning. I Aarhus er det offentlig kendt, at Jens Joel, Dan Jørgensen og Nicolai Wammen kender hinanden gennem Frit Forum (Socialdemokratisk Studenterforening, red.), så jeg skal da ikke afvise, at mange af KU’erne i Folketinget måske kender hinanden gennem studenterforeninger og studieliv.«
På trods af de flotte KU-tal er der dog ingen jalousi at spore hos professoren fra Aarhus Universitet.
»Det giver højest anledning til lidt venskabelig konkurrence og drilleri universiteterne imellem. Ellers er det ikke noget der påvirker vores hverdag synderligt,« griner Rune Stubager.
Socialdemokratiet:
Kaare Dybvad – Cand.scient i geografi og geoinformatik.
Nick Hækkerup – Kandidatgrad i jura, efterfulgt af en ph.d.-grad.
Simon Kollerup – Kandidatgrad i statskundskab.
Lea Wermelin – Kandidatgrad i statskundskab.
Thomas Jensen – Bachelor i statskundskab.
Rasmus Horn Langhoff – Cand. mag. i historie og medier og kultur.
Mogens Lykketoft – Kandidatgrad i økonomi.
Mette Frederiksen – Er oprindeligt bachelor i administration og samfundsfag fra Aalborg Universitet, har suppleret med en masteruddannelse i afrikastudier fra KU.
Jesper Petersen – Bachelor i statskundskab.
Helle Thorning-Schmidt – Kandidatgrad i statskundskab.
Pernille Rosenkrantz-Theil – Bachelor i statskundskab.
Ane Halsboe-Jørgensen – Kandidatgrad i statskundskab.
Radikale Venstre:
Ida Auken – Kandidatgrad i teologi.
Sofie Carsten Nielsen – Kandidatgrad i statskundskab.
Lotte Rod – Kandidatgrad i statskundskab.
Zenia Stampe – Kandidatgrad i statskundskab.
SF:
Trine Torp – Kandidatgrad i psykologi.
Pia Olsen Dyhr – Læste statskundskab på KU fra 1992-2000, men har ifølge Folketingets hjemmeside været på orlov fra 2000-2010. Hvem sagde fremdriftsreform?
Holger K. Nielsen – Cand.mag. i samfundsfag og dansk.
Liberal Alliance:
Merete Riisager – Cand.mag. i pædagogik.
Henrik Dahl – Kandidatgrad i sociologi.
Villum Christensen – Cand.phil.
Konservative:
Brian Mikkelsen – Kandidatgrad i statskundskab.
Naser Khader – Kandidatgrad i økonomi.
Venstre:
Esben Lunde Larsen – Kandidatgrad i teologi efterfulgt af en ph.d.-grad.
Søren Pind – Kandidatgrad i jura.
Ellen Trane Nørby – Cand.mag. i kunsthistorie og sidefag i samfundsfag.
Louise Schack Elholm – Kandidatgrad i økonomi.
Torsten Schack Pedersen – Kandidatgrad i økonomi.
Lars Løkke Rasmussen – Kandidatgrad i jura.
Eva Kjer Hansen – Kandidatgrad i økonomi.
Jan E. Jørgensen – Kandidatgrad i jura.
Enhedslisten:
Pernille Skipper – Kandidatgrad i jura.
Nikolaj Villumsen – Bachelor i historie.
Stine Brix – Lægestuderende siden 2006.
Rune Lund – Kandidatgrad i statskundskab.
Alternativet:
Carolina Magdalene Maier – Kandidatgrad i sociologi.
René Gade – Bachelor i dansk og medievidenskab fra Aarhus Universitet. Kandidatstuderende i film- og medievidenskab på KU fra 2005 til 2006.
Ulla Sandbæk – Kandidatgrad i teologi.
Dansk Folkeparti:
Marie Krarup – Cand.mag. i øststatskundskab og samfundsfag.
Mikkel Dencker – Læste økonomi på KU fra 1996-2000.
Javnaðarflokkurin (færøsk mandat):
Sjúrður Skaale – Kandidatgrad i statskundskab.
uni-avis@adm.ku.dk