Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
KULTURNAT - Det er som nytårsaften: Høj forventning, der langsomt fiser ud i mathed. Indtil man pludselig hvirvles ind i en uventet fest på vej hjem.
Vi har fundet de tykke striktrøjer og vinterjakkerne frem. Iført gule badges begiver vi os ud i kulturnatten sammen med resten af byen. Og en god del af provinsen. Det gør vi hvert år, min kæreste og jeg. Ligesom sidste år har vi bladret programmet igennem og sat æselører. Og bladret og tjekket rejseplan. Og sat flere æselører. Indtil vores ide om den ultimative kulturnat går op i en højere enhed med logistik, hapsere og åbningstider.
Luften er rå og kold, og himlen er allerede belyst af store blå lamper og grønne laser-mønstre. Der er en helt særlig stemning over kulturnat. Hele byen summer af liv og forventning. Det er næsten ligesom nytårsaften. Alle er på gaden. Og de små stræder og de åbne pladser emmer af traditioner og ritualer.
Det er de samme bygninger, der trækker lange haler af køer, de samme lyskegler på himlen, den samme farvemagi der pryder Botanisk Have, de samme boder med brændte mandler og kaffe to go foran Rundetårn.
Der er run på rundvisningerne i Universitetsfirkanten. Foto: Frederik Rogren
Vi spadserer fra Christianshavn forbi Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads og over Knippelsbro med kurs mod Indre By. Vi er selvfølgelig lidt efter planen. Det er vi faktisk hvert år, når jeg tænker over det. Men i år er det i det mindste lykkedes os at skaffe kulturpas på dagen uden at skulle en detour omkring Tårnby Torv.
Vi skal til Science Slam kl. 21.15, så vi må pænt takke nej (til gratis øl?!), da vi bliver budt på øl, burger og koncert på Kayak Bar. Til gengæld når vi lige at få et bord og en drink fra Studenterhusets biks i festsalen inden rummet på Frue Plads bliver fyldt op af mennesker med store jakker under armen og plastikkrus med vin i hånden.
Vi skal høre tre forskere gøre deres forskning tilgængelig på tre minutter. Hvis du ikke nåede med, kan jeg opsummere deres gode råd på tre linjer:
Ja, man kan knalde sig til god sundhed.
Hold dig gode venner med naboen.
Manden med leen har en tophastighed på 5 kilometer/time.
Hvis det ikke giver mening, er det nok fordi, man skulle have været der.
Vi krydser første punkt af på listen. Science Slam, tjek! Næste stop er KU’s fangekælder. Den er en del af rundvisningerne. Og alle rundvisningerne er udsolgt.
Det er så utrolig pænt, når Botanisk Haves træer og drivhuse iklæder sig nye farver i nattens anledning. Foto: Frederik Rogren
Vi taler om at tage forbi Torvehallerne for at få lidt at spise. Kvinden ved siden af os siger, at det skal vi endelig ikke gøre. Det er et håbløst projekt. Så vi bevæger os videre gennem tætpakkede Fiolstræde, over Nørreport mod Botanisk Have. På vejen falder vi over vores yndlingsbogudsalg, der har åbent hele natten. Men vi har en stram tidsplan. Så vi holder kursen.
Jeg begynder at forstå, hvorfor der er kaffe på hvert hjørne. Man har brug for et intravenøst koffein-drop, hvis man skal have energi til at kæmpe sig igennem steder som indgangen til Botanisk Have. Eller en god brandert. Sådan en kunne måske også hjælpe. Det virker faktisk som om en god del af københavnerne har valgt det sidste. Skraldespandene bugner allerede med krøllet McDonalds papir og tomme flasker.
Da vi farer vild i Botanisk Haves mørke for fjerde gang, giver jeg op. Jeg kan ikke finde den udgang, der tager os til Østervold Observatorium. Og jeg har fået nok kultur for i nat. Jeg har fået nok albuer i siden. Jeg har stået længe nok i kø. Jeg skal ikke have flere brændte mandler. Med vægt på brændte. Sortsvedne var de næsten.
Det var et drømmesyn, da bus 28 kom kørende forbi Nørreport durk ud af ‘Palle alene i verden’. Foto: Frederik Rogren
Nytårsreferencen holder stadig. Men det er ikke længere på grund af forventningens glæde og de stolte traditioner. Det er de trætte fødder og flade fornemmelser af alt det, det ikke blev. Følelsen af en stor romance, der blev til en fesen affære. Følelsen af at årets hyggeligste efterårsaften endelig er overstået. Og vi kan tillade os at gå hjem i seng.
På vej tilbage over Knippelsbro passerer vi igen Kayak Bar. Der er ikke mere gratis øl. Men der er den smukkeste klaverkoncert i gang midt på vandet. Faktisk har alle aftenens højdepunkter været dem, der ikke stod i planen.
De bedste oplevelser var ikke planlagt. Fx en klaverkoncert på Christianshavns Kanal. Foto: Frederik Rogren
Det var da vi fandt Lindegården bag Frue Plads i stedet for fangekælderen, det var da bus 28 passerede os på Nørreport som ud af en tidslomme, det var de mystiske afkroge i Botanisk Have, som vi egentlig aldrig skulle have fundet, og det var klaverkoncerten på hjemvejen. Næste år skrotter vi programmet, så der bliver tid til at få øje på, hvad byen har at byde på.
University Post præsenterer et billedgalleri fra kulturnatten herunder.
uni-avis@adm.ku.dk