Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Kun få nye studiepladser på KU

OPTAG 2010 - Københavns Universitet har kun udvidet med meget få studiepladser efter videnskabsministeren skrev til universiteterne. Umuligt at sadle om med så kort varsel, lyder forklaringen fra studiechefen

Københavns Universitet (KU) kommer den 30. juli til at skuffe mange af de godt 16.000 håbefulde unge, der har søgt om at komme ind på landets største universitet.

Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K) skrev ellers til landets universiteter og opfordrede dem til at lukke flere ind, da det i starten af juli stod klart, at antallet af ansøgere i år ville slå alle rekorder.

Ifølge studiechef Claus Nielsen har KU kun lavet få og små ændringer i antallet af studiepladser, og anledningen er ikke brevet fra videnskabsministeren.

»Jeg har ikke en komplet liste over ændringerne, men der er tale om relativt marginale øgninger, så jeg vil kalde det justeringer. Det er ikke noget, der påvirker KU’s samlede optagelsestal væsentligt,« siger Claus Nielsen.

Han nævner, at optaget bliver øget på Forsikringsmatematik fra 40 til 48, og også på Idræt og Engelsk sker der en begrænset udbygning.

Kompleks proces

Claus Nielsen understreger, at det ikke skyldes uvilje mod at lytte til ministeren, men opfordringen kom med meget kort varsel, og så er det en yderst kompleks proces at ændre optaget.

Claus Nielsen forklarer, at Uddannelsesservice allerede november sidste år spurgte fakulteterne, hvilke uddannelser og hvor mange pladser de forventede at udbyde.

Beregningen af antal studiepladser bygger på en vurdering ud fra faktorer som antallet af potentielle ansøgere til en uddannelse, er der populære undervisere, der kunne tiltrække flere ansøgere til et fag? Kan der overhovedet skaffes undervisningskapacitet? Er der lokaler og laboratorier til rådighed? Og er det muligt at finde censorer og vejledere?

En politisk skinmanøvre

Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, kritiserer da også ministeren for at være alt for sent ude og kalder hendes brev til universiteterne for en »skinmanøvre«.

»Allerede sidste sommer stod vi i en tilsvarende situation, hvor ansøgertallet var rekordstort, og hvor 7.000-8.000 blev afvist i første runde. Allerede dengang opfordrede vi til at lægge en samlet strategi for at øge antallet af pladser – så jeg synes, det er meget sent ude, og jeg giver ikke meget for den skinmanøvre, hun er ude i her,« siger hun til Politiken.

Forståelse fra ministeren

Universiteterne har samlet fundet 70 ekstra pladser efter
Charlotte Sahl Madsen sendte sit brev, men hun afviser at være skuffet.

»Jeg har fuld forståelse for, at de får brevet så sent, at de allerede er i gang med at planlægge, og det vil jeg da godt tage på mig. Jeg ser lige så meget brevet som et oplæg til en dialog om, hvordan vi kommer i gang med at udvide til næste år, altså sensommeren 2011«, siger ministeren til Politiken.

De samlet 32.525 ansøgere, der vil ind på landets universiteter, får svar på, om de er blevet optaget fredag den 30. juli 2010.
clba@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste