Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Kunsten at multifrygte

Lene Espersen fik på Københavns Universitet slået fast, at man godt kan være truet af klimaforandringer og islamisme på samme tid

I august gjorde hun sit bedste for at skræmme livet af Politikens læsere med de rædsler, den islamiske fundamentalisme nedkalder over verden og danskerne.

Lene Espersen udtalte i et interview til Politiken, at der ikke var tvivl om »at den største trussel – og det siger jeg selv om vi skal have klimakonference og alt muligt andet – er militant islamisk fundamentalisme og en undergravning af de frihedsrettigheder, som vi har kæmpet for i Vesten igennem mange hundrede år.«

Men i fredags, den 30. oktober, holdt den konservative vicestatsminister Climate Lecture i Københavns Universitets nye Green Lighthouse om at netop klimaforandringerne også er ret skræmmende. Ikke så skræmmende, dog, at vi skal glemme, at katastrofen har nogle spændende erhvervsmæssige perspektiver.

Den største udfordring

Lene Espersens ministerium, Økonomi- og Erhvervsministeriet, har netop udgivet en såkaldt erhvervsklimastrategi. (Den fortæller hun om her).

Problemerne er altid i andre lande, får vi at vide. Her i lille trygge Danmark, der ryster det lidt mere i træerne og vi får nogle våde vintre. Men klimaforandringerne truer også os.

»I første omgang måske kun i form af oversvømmelser i kældrene, højere forsikringspræmier og dyrere varer i supermarkederne.« Men det bliver værre, siger ministeren.

Lene Espersen tugter derhjemme sine egne børn, så de nu er holdt op med at bruge de farlige standby-knapper på deres elektroniske isenkram.

»Det handler om at handle. Vi skal have lavet en global klimaaftale,« siger hun.

Klimaforandringerne er ikke et problem. Det er der som bekendt intet i nydansk kommunikation der er. De er en udfordring. Men de er immervæk til gengæld »dette århundredes største globale udfordring,« ifølge Espersen.

Hov. Hvad så nu med islam? Er islam røget ned ad rangstigen? Det er et sidespring fra dagens egentlige program, men nu vi har hende lige her, ville det være tåbeligt ikke at forsøge at udrede, hvordan vicestatsministeren rangordner sin frygt. Så det spørger Universitetsavisen hende om.

»Efter den afsløring, der var forleden dag af det planlagte terrorangreb på Jyllands-Posten, tror jeg ikke, at der er ret mange danskere, der kan grine af, at det stadigvæk er en trussel,« begynder Lene Espersen med en henvisning til det amerikanske forbundspolitis arrestation af to mænd, som nu står anklaget for at have planlagt et terrorangreb mod blandt andre Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose.

Multifrygt

»Jeg blev godt nok lidt latterliggjort over, at jeg tillod mig at sige, at der stadigvæk er grupper, der har ondt i sinde rundt omkring i verden. Men da blev det i hvert fald bekræftet, at sådan er det. Og Danmark er i fokus på det område,« fortsætter hun.

Men Espersen tror ikke på enten-eller-frygt og hun synes, at medierne har en tendens til alle sammen at flytte sig i samme retning. Som en flok græshopper, siger hun.

»Det, der adskiller politikere fra organisationsfolk er, at vi gerne skulle kunne multi-taske og tænke i helheder og kunne være optaget af flere ting samtidig. Og jeg mener godt, at man kan være optaget af at bekæmpe militant ekstremisme ved at sende soldater til Afghanistan og samtidig gøre noget i forhold til klimatruslen, som også er en kæmpestor trussel.«

Klimatruslen er lettere at komme af med

»Det, der bare er forskellen på de to trusler,« mener Espersen, »er, at klimatruslen tror jeg faktisk man kan løse via globalt lederskab og politiske, bindende aftaler.«

»Den anden trussel, den tror jeg ikke kan løses alene af politikere. Og den kommer til at tage mange, mange, mange flere år. Fordi det er generationer på generationer på generationer, der har levet på en helt anden måde. Så den er vanskeligere.«

»Det er ikke bare noget med at underskrive en aftale i København,« forklarer Lene Espersen med hvad der må karakteriseres som optimisme på vegne af både klimaet og Connie Hedegaard forud for COP15-mødet i december.

chz@adm.ku.dk, ser@adm.ku.dk

Københavns Universitet har en særlig klimaside med en liste over besøgende forelæsningsholdere og dokumentation i form af papirer og webcasts.

Seneste