Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

KU's festligste dag

ÅRSFESTEN 2010 - Københavns Universitet fejrede sig selv med besøg fra dronningen og prinsgemalen, med priser, der blev uddelt i ét væk, med korsang og klap fra hundredvis af gæster. Mens rektor drog paralleller mellem krimien og universitetet.

Torsdag 18. november dannede festsalen på Københavns Universitet rammen om det ældgamle arrangement, årsfesten. Siden universitetet blev grundlagt i 1479 er grundlæggelsen blevet fejret ved en årlig fest.

De omkring 700 gæster med ledsager, der var inviteret til dagens arrangement talte alt fra universitetsledelsen til Studenterrådet, fra æresdoktorer til dronningen og prinsegemalen.

Årsfesten er prisernes fest, og der blev uddelt både guld- og sølvmedaljer, en porcelænsugle og 100.000 kroner under højtidelighederne i festsalen.

Årets Underviser

I år gik undervisningsprisen til studielektor Helle Winther fra Institut for Idræt på Det Naturvidenskabelige Fakultet, som fik prisen for at være »en dynamisk underviser og inspirator for sine studerende.«

»Jeg er utrolig glad og taknemmelig både på egne og Institut for Idræts vegne for at blive belønnet med netop denne pris. Undervisning handler for mig om at skabe et levende, inspirerende og udfordrende rum med en konstant samklang af faglighed og menneskelighed. Det er i det nærværende og uforudsigelige møde med de studerende, at det forunderlige kan ske,« siger Helle Winther.

Udover titlen ‘Årets Underviser’ fik Helle Winther en check på 25.000 kroner og en uglestatuette i porcelæn.

Den Internationale Studiemiljøpris

Prisen for det bedste internationale studiemiljø gik til De Studerendes Råd på Det Biovidenskabelige Fakultet – Life, der har »skabt nye standarder for det sociale studiemiljø – et miljø, hvor der ikke bliver gjort forskel på internationale og danske studerende.«

Med Den Internationale Studiemiljøpris 2010 fulgte en check på 100.000 kroner.

Der blev også udnævnt otte æresdoktorer til årsfesten. Æresdoktorerne er førende forskere, der er kommet med afgørende bidrag til forskning inden for deres felt.

Rektor debuterer som krimiforfatter

Ingen årsfest uden en tale fra rektor. Ralf Hemmingsen havde i år valgt krimien som metaforisk ramme for sin tale, nok i håb om at genrens popularitet ville have en afsmittende effekt.

Det var et godt valg.

På den måde kom både Umberto Eco, Stieg Larsson og Martin Beck med til årsfest på Københavns Universitet, og krimi-billedsproget gav rektor mulighed for at lave vittige karikaturer, for eksempel af aktuelle konflikter på uddannelsesområdet:

»Evigheds-student på 30 år er stadig ikke dukket op på arbejdsmarkedet. Han blev sidst set i fredagsbaren med alt for mange cafépenge på lommen.«

LÆS: rektors tale

De studerendes kritiske stemme

Studenterrådsformand indtil for ganske nylig Anne Bie Hansen var de studerendes stemme ved festen. Hendes tale handlede især om demokrati, medbestemmelse og de studerendes betingelser:

»I ’de gode gamle dage’ ville jeg aldrig kunne have fået lov til at stå på denne talerstol. Før 1877 måtte kvinder jo slet ikke studere på universitetet. Og det er ikke mange årtier siden at vi studerende var nægtet adgang til denne talerstol, indtil vi – skal vi sige – inviterede os selv.«

I sin tale havde hun mange direkte henvendelser til politikerne, som ifølge Studenterrådet gør hvad de kan for at forringe universiteternes frihed:

»(…) det (vækker) undren, når regeringen bevidst laver benspænd for udviklingen. Politikerne på Christiansborg, herunder især vores minister, må også komme ind i kampen og vise, at de reelt opprioriterer et videnssamfund. Årets finanslov vidner mere om en nedprioritering af videnssamfundet.«

LÆS: Studenterrådets tale

Årsfesten blev således et broget miks af viser sunget af mandskor; studenteropsang til politikerne og hædersbevisninger til fremragende studerende, undervisere og udenlandske doktorer. Alt sammen i en ramme, der minder om Harry Potters troldmandsskole Hogwarts, som KU Kommunikation skrev i en pressemeddelelse.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste