Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
NEDSMELTNING - Alle KU's webtjenester gik på uanmeldt sommerferie i 15 timer fra tirsdag eftermiddag, da strømmen gik, og kølingen af et centralt serverrum på Panum gik i stå.
»Kølingen af universitetets serverrum fejler, og alle webtjenester (hjemmesider, KUnet, netværk osv.) er utilgængelige. Der arbejdes på højtryk for at løse problemet. Del gerne denne besked med medstuderende og kollegaer, så beskeden kan komme ud.«
Sådan lød den første melding klokken 15:16 tirsdag den 6. august på Københavns Universitets facebook-side, der 15 timer frem var den eneste informationskilde for ansatte og studerende, der forgæves forsøgte at logge på mails, intranet og hjemmesider.
Strømmen i et af universitetets to centrale serverrum var pludselig gået, hvilket resulterede i en total nedsmeltning af samtlige KU’s webbaserede it-systemer – heriblandt KUnet og e-learningssystemet Absalon, som mange studerende, der i disse dage forbereder eller er i gang med re- og sygeeksaminer, er afhængige af. Først klokken 06:50 onsdag meddelte it-afdelingen via facebook, at de fleste problemer var løst.
»Det er en stor glæde at kunne informere om, at vores folk i nat fik liv i den centrale netværkskomponent og dermed adgang til storage-systemerne. Herefter fik vi langt de fleste systemer i luften og har testet, at de vigtigste produktionssystemer fungerer efter en lang nat. Der kan være nogle enkelte services, som ikke er helt på plads her fra morgenstunden, men vi fortsætter arbejdet, til alt er på plads.«
It-medarbejdere i både indland og udland knoklede hele natten »på højtryk« for at løse problemerne, men i skrivende stund er følgende services stadig ustabile og usædvanligt langsomme: Outlook, ku.dk, KUnet Selvbetjening, ESDH/Captia, CMS’et, ØSS, STADS og ASKE/Fønix.
Serverrummene er tilsyneladende ikke gearet til at tolerere de mere ekstreme danske sommertemperaturer. Den 15. august 2012 oplevede brugerne et lignende sammenbrud, men siden da har Koncern-it arbejdet målrettet på at forbedre universitetets it-services, hvilket ifølge undersøgelser har resulteret i større tilfredshed blandt medarbejdere og studerende.
LÆS OGSÅ: It-afdelingen er (næsten) blevet populær.
På facebook er kommentarerne til tirsdagens nedbrud da også hovedsageligt positive, og universitetet får ros for løbende at holde deres knap 16.000 facebook-fans opdaterede om it-situationen.
It-afdelingens erklærede mål har siden sidste års sammenbrud været at skabe en mere stabil drift, der ikke giver udfald, som det igen skete tirsdag eftermiddag. Et af redskaberne har blandt andet været en såkaldt spejlet drift, hvor de to centrale serverrum og driftscentre på Panum og KUA skulle kunne tage over for hinanden, hvis et af de to skulle gå ned.
LÆS OGSÅ: Nu skal it-bøvlet stoppes.
Det lykkedes imidlertid ikke denne gang, hvilket it-medarbejder Michael Bendix Petersen forklarer i en kommentar på facebook:
»Serverrummet på KUA er ikke påvirket, men det er MPLS-netværket, så selv om der er masser af servere, der står og snurrer fint, er der ingen, der kan tilgå dem. Det er bare sur røv.«
Uniavisen har onsdag morgen forgæves forsøgt at få kontakt til it-vicedirektør Klaus Kvorning Hansen.
therese.hjorth@adm.ku.dk