Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Kvantematematiker får 15 millioner til eget KU-team

Navne — En enkelt forsker på Københavns Universitet har i år modtaget Det Europæiske Forskningsråds Consolidator Grant. Det kan sætte skub i ny software til kvantecomputeren.

Der er mange, der investerer i udviklingen af en kvantecomputer, så den kan få et egentligt gennembrud.

Nu har kvantematematiker og professor Matthias Christiandl på Villum Centret QMATH på Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet, modtaget 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråds Consolidator Grant.

Matthias Christandl arbejder med kvanteinformationsteori, som er den bagvedliggende teori for, hvordan information kan transmitteres ved hjælp af kvanteteknologi. Hans forskningsområde er blandt andet relateret til udviklingen af fremtidens kvantecomputere.

Ny matematik til ny software

Matthias Christiandl tog sin ph.d. i 2006 fra University of Cambridge og kom til KU i 2014, og han kan nu med sit Consolidator Grant satse alt på at forske i ’effektiv konvertering af kvanteinformationsressourcer’ og gøre det med et forskerhold, han selv sammensætter.

Vi er stolte over, at vores kvantematematik-gruppe er så stærk, at et af dens medlemmer kan hjemtage en så prestigefuld bevilling

Institutleder Michael Sørensen, Institut for Matematiske Fag

En del af baggrunden for hans arbejde er, at fremtidens kvantecomputere bliver nødt til at indeholde en anden type hardware, som kræver en ny software for at kunne fungere. På QMATH arbejder han med at udvikle det matematiske grundlag for den nye software.

Indtil en kvantecomputer bliver i stand til effektivt at løse opgaver, som en konventionel supercomputer ikke kan løse, er Matthias Christiandl også en af flere forskere, der udvikler såkaldt tensor-matematik, som kan få konventionelle computere til at opføre sig på samme særlige måde som kvantecomputere. På den måde er det alligevel muligt at lave en form for tilnærmede kvanteberegninger.

Én ud af 291 forskere i 21 lande

Matthias Christiandl er for tiden i USA, men hans institutleder, Michael Sørensen, er godt tilfreds med, at ud af 291 forskere, som hvert år modtager et Consolidator Grant fra Den Europæiske Forskningsråd fra i alt 21 lande, har Matthias Christiandl haft succes med ansøgningen – som den eneste på KU.

»Vi er stolte over, at vores kvantematematikgruppe er så stærk, at et af dens medlemmer kan hjemtage en så prestigefuld bevilling,« siger Michael Sørensen.

Det Europæiske forskningsråd tildeler et Consolidator Grant til fremragende forskere syv til 12 år efter, de har opnået en ph.d.-grad. For at modtage bevillingen skal de have en lovende videnskabelig publikationsliste samt et projektforslag til ny potentielt banebrydende forskning.

Formålet med bevillingen er at gøre den enkelte forsker i stand til at konsolidere sig selv og sit forskerhold.

Seneste