Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Kvinder må ikke være præster, siger vores underviser på Teologi

Ligestilling — Hvordan kan Det Teologiske Fakultet ansætte en underviser, der ikke mener, kvinder må være præster, til at undervise kommende kvindelige præster?

Tør vi skrive om den nye underviser på Teologi? Hvordan gør vi det? Vi vil jo ikke ham noget ondt. Han stod ærligt frem og stod ved sin holdning. Det er der noget stærkt i, men samtidig gjorde han det i sin egenskab af underviser.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Fra første undervisningsgang meldte vores underviser ud, at han er kristen-konservativ. Et legitimt ståsted. Alligevel var det voldsomt at blive mødt med, at kvinder ikke må være præster. For det sagde vores underviser klart og tydeligt i undervisningslokalet, er hans holdning. Selvsamme underviser, der p.t. uddanner kvindelige teologer.

Hvorfor har I ansat ham?

Næste år fejrer vi 150-året for kvinders hårdt tilkæmpede adgang til universitetet. Det giver ifølge KU anledning til at reflektere over aktuelle problemstillinger for kvinder og andre minoriteter i universitetsverdenen.

Sådan en problemstilling vil vi gerne pege på: For kan det virkelig være rigtigt, at vi som kvinder på universitetet stadig i dag skal opleve følelsen af dehumanisering? At være mindre værd end vores mandlige medstuderende, alene fordi vi er kvinder?

Ifølge vores underviser må kvinder ikke være præster. Han har dog understreget, at han sagtens kan samarbejde med kvindelige præster. Andet ville selvfølgelig også være meget underligt. Han underviser jo en forsamling, hvoraf over halvdelen er kvinder, og mange af dem vil netop gerne være præster.

En ting er, at man som veluddannet, venligt og velfungerende menneske i Danmark i år 2024 kan mene, at Bibelens udsagn om, at kvinder ikke må undervise, skal fortolkes helt, helt bogstaveligt. Så bogstaveligt, at det bliver ens holdning. At man virkelig mener det.

En anden og vægtigere ting er, at Det Teologiske Fakultet har ansat en underviser med den holdning til at undervise i et fag, hvor spørgsmålet om kvinders egnethed til at undervise kommer op på side fire i pensum. I faget beskæftiger vi os med fortolkning af Bibelen og læser Første Timotheusbrev. Et brev, der indeholder afsnit, som bruges til at legitimere holdningen, at kvinder ikke må være præster.

Til eksamen på et håb om ligebehandling

I Danmark holder man endnu fast i, at det er muligt at afvise kvindelige præster og vielser af homoseksuelle, fordi man prioriterer en rummelig folkekirke, hvor der er også gives plads til en meget bogstavelig læsning af Bibelen.

Det Teologiske Fakultet må sikre en undervisning, hvor grundlæggende rettigheder, såsom kønnenes ligestilling, ikke udfordres.

Men i folkekirken kan man vælge sin lokale præst fra ved at løse sognebånd til en præst, man er mere enig med. Men vi kan ikke ’løse sognebånd’ på universitet. Faget er obligatorisk, og vi kan ikke vælge en anden underviser.

Vi skal derfor håbe, at vores undervisers holdning til kvindelige præster ikke skinner igennem til eksamen, og vi vurderes på samme vilkår som vores mandlige medstuderende. I eksamenssituationen har underviseren jo i kraft af sin magtposition som eksaminator i den grad mulighed for at påvirke vores fremtid – og altså vores mulighed for at blive præster. Noget han jo misbilliger.

Det er ikke i orden. Det Teologiske Fakultet må sikre en undervisning, hvor grundlæggende rettigheder, såsom kønnenes ligestilling, ikke udfordres.

Det ansvar vil vi gerne have, at fakultetet bliver sig bevidst og påtager sig. I kan lige nå det inden kvindernes 150-årsjubilæum her på KU. Ville det ikke være på sin plads?

Seneste