Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Lad være at satse på de gamle

FREMTID - Universiteterne skal med regeringens genopretningsplan spare næsten 10 procent af den årlige omsætning fra 2013. Det er en kortsigtet løsning, der rammer universiteterne hårdt, mener formanden for Danske Universiteter, der håber, at politikerne bliver klogere

Da regeringen tirsdag fremlagde planen, der skal genoprette den danske økonomi, var det med store besparelser på universiteterne. Ifølge regeringens plan skal universitetssektoren spare henholdsvis 328 millioner i 2012 og 998 millioner kroner i 2013 ved tilpasning af universiteternes administration samt tilpasning af forskningsbevillingerne til 1 procent af BNP.

Derudover forsvinder en milliard kroner fra forskningsbudgettet i 2013. Det sker, når en ekstraordinær bevilling til investeringer i laboratorier i 2010-12 udløber. Pengene blev, forklarer Jens Oddershede, hentet i den forskningspulje, der blev oprettet ved globaliseringsforliget i 2006, og som nu bliver fjernet helt i regeringens genoprettelsesplan.

Ifølge Videnskabsministeriet var det aldrig meningen, at den sparede milliard i 2013 skulle gives til universiteterne. Ministeriet henviser til globaliseringsforliget, der kun indeholdt en plan om bevillinger til laboratorier i tre år. Men sådan ser Jens Oddershede ikke på det.

»Det har altid været vores opfattelse, at de milliarder, man i tre år ville bruge til laboratoriefornyelse, var forskningspenge, som skulle vende tilbage til forskningspuljen, når man ikke længere skulle bruge dem til laboratoriefornyelse,« siger formand for Danske Universiteter Jens Oddershede.

Kan ikke undgå at få konsekvenser

Når universiteterne skal spare så meget, kan det ikke undgå at få konsekvenser, mener Oddershede.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at man kan foretage sig så mange besparelser i 2013 uden at ramme personalet på universiteterne,« siger formanden. En udmelding fra Københavns Universitet lyder da også, at 400-700 stillinger forventeligt skal nedlægges over de nærmeste år.

Jens Oddershede mener, at besparelser gør det svært at opbygge internationalt konkurrencedygtige forsknings- og uddannelsesmiljøer.

»Det er svært at se, at disse besparelsesforslag harmonerer med ønsket om universiteter i verdensklasse.«

Politikerne bliver klogere

Af regeringens genopretningsplan fremgår det, at man ønsker at investere fem milliarder kroner i at få flere danskere i uddannelse, men forslaget er ikke yderligere specificeret.

»Forslaget om at investere i at få flere i uddannelse lyder godt, men for universiteterne er det fugle på taget, og vi ved ikke, om de afsættes til at løfte de i forvejen lave uddannelsestaxametre ved universiteterne. De fugle, vi har i hånden, forsvinder, og det er dem, vi planlægger efter,« siger formanden.

Han tror dog, at politikerne bliver klogere inden 2013 og indser, at det er meget kortsigtet at spare på forskning og uddannelse.

»Jeg synes, at vi har en god sag. Det er et spørgsmål om at satse lidt på fremtiden og lade være med at satse på os, der er gamle, men at satse på vores børn og børnebørn og den kommende generation.«

peri@adm.ku.dk

Seneste