Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
INGEN TO'ER - Dansk Folkepartis forskningsordfører er ikke just begejstret for burkarapporten fra Københavns Universitet. Han vil dog ikke have foretaget en ny undersøgelse
Da burkarapporten fra Københavns Universitet blev offentliggjort i januar, mødte den massiv kritik fra flere af folketingets partier. Rapporten blev kaldt utroværdig af blandt andre Dansk Folkepartis Martin Henriksen. Hans partiformand, Pia Kjærsgaard, satte trumf på og truede med at anmelde KU for videnskabelig uredelighed.
LÆS: rapporten som e-pages.
På trods af kritikken mener forskningsordfører i Dansk Folkeparti Jesper Langballe ikke, at undersøgelsen skal laves om.
»Der er ikke noget som helst behov for rapporter og undersøgelser. Det, der er behov for, er, at man siger, at en så modbydelig nedværdigelse af kvinder, hvor de skal være lukket inde i en sæk, når de er i det offentlige rum, det vil vi ikke have,« siger han.
Af Burkarapportens konklusion fremgår, at kun et meget lille antal kvinder i Danmark bærer burka eller en lignende heldækkende niqab. En konklusion, der af blandt andet Dansk Folkeparti blev beskyldt for at være det rene gætværk.
Alligevel kan Jesper Langballe bruge tallet som et argument for et burkaforbud.
»Man burde glæde sig over, at der ikke er så mange, der bruger burka i Danmark, og så skal vi tage det i opløbet og få gennemført en lov hurtigst muligt. Den dag, der er mange hundrede kvinder, der går med burka, så er det jo for sent. Så skal man til at rive burkaen af de pågældende kvinder, og det er jo noget mere brutalt end at vise rettidig omhu.«
Jesper Langballes kritik går dog ikke kun på forskernes metoder, men også på den del af aftalen, der gjorde, at forskerne ikke kunne udtale sig om rapporten ved offentliggørelsen.
»Universiteterne skal selv stå for offentliggørelse af forskningsresultaterne. Der skal myndighederne ikke komme og give mundkurv på,« siger forskningsordføreren, der dog ikke ser noget principielt problematisk i, at der bliver bestilt forskning på universiteterne som i tilfældet med burkarapporten.
Han understreger dog, at det skal sikres, at myndighederne ikke blot får de svar ud af undersøgelsen, som de gerne vil have.
»Når det er universiteterne, der står for det, så skal forskningen være fuldstændig fri, og når de får en opgave, må de fuldstændig selv om, hvordan de løser opgaven«, siger han.