Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
SHHH! - Nyt stort interaktivt kunstværk på KU-institutbibliotek støjer. Derfor er det ikke længere interaktivt.
Kunstværket er en interaktiv, lydbaseret udsmykning af hele den fire etager høje væg, der støder op til Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab (INSS)’s institutbibliotek. For at bruge ordene fra den trætte bibliotekar, som Uniavisen mødte, er det ’et værre spektakel’.
Et spektakel som altså er placeret lige op ad biblioteket, der primært tjener som (ellers) stille læsesal for de studerende, men også er arbejdsplads for flere af de ansatte ved INSS, hvis kontorer ligger ud til det åbne rum, hvor kunstværket er placeret.
Værket består af en løbebane, hvor en lille bold kan trille med tyngdekraftens hjælp. Bag kuglebanen har teatermalere fra Det Kongelige Teater dekoreret væggen med dyr og mønstre.
På grund af støjen fra kunstværket, er de bolde, der ellers skulle suse lystigt ned ad væggen og skabe klange i det højloftede rum, blevet fjernet fra værket, og de samler nu støv på institutlederens kontor.
Hvad der nu skal ske med den aktive del af værket, er endnu ikke besluttet.
»Vi, på instituttet, skal finde en måde at bruge værket på. Måske det kunne køre morgen og aften eller ved særlige lejligheder. Eller det kunne være sådan, at man fik en indgraveret specialekugle – måske er det sjovere end de nuværende specialesmølfer (læs mere om disse smølfer her, red.). Men det er noget vi skal have diskuteret,« siger institutleder John E. Andersen.
Kunstværket er, trods problemerne, blevet anskaffet på instituttets eget initiativ.
»Nu er der jo kommet et KUA 2, så derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi ikke glemmer det her, som nu er blevet det gamle KUA,« siger John E. Andersen. »Det er også vigtigt, at vi har kunst af en høj kvalitet, og det er det her jo. Vi er meget glad for at Ny Carlsbergfondet har hjulpet til med det.«
Værket er et bestillingsarbejde udarbejdet af den internationalt anerkendte danske kunstner Kirstine Roepstorff, der blandt andet er repræsenteret i MoMas permanente udstilling i New York.
Det er, med andre ord, lidt et scoop, at INSS har fået udsmykket en hel væg af hende. Men måske ikke så gennemtænkt et projekt er der noget, der tyder på.
Institutleder John E. Andersen forklarer, at der er tale om, hvad der lyder som en misforståelse i beslutningsprocessen:
»Vi blev præsenteret for idéen med de her klange og syntes, det lød rigtig spændende. Men vi fik også en lovning på, at man ville kunne styre niveauet på lyden. Og ja, det er i hvert fald ikke blevet sådan, at man kan sidde inde på biblioteket, uden at man kan høre det.«
Kunstner Kirstine Roepstorff har forklarer, at hun har fået besked om, at kuglebanen i hendes kunstværk skal justeres, før værket kan tages i brug, men hun er ikke så velunderrettet om instituttets kvababbelser med lydniveau eller om de alternative måder, man overvejer at bruge kunstværket på.
»Min tanke er, at banen skal være tilgængelig for alle, men jeg ved ikke helt, hvordan instituttet forholder sig til kugleklangen. Jeg tror, der er delte meninger,« skriver Kirstine Roepstorff i en mail til Uniavisen.
Det er ikke første gang, anerkendte kunstneres udsmykninger af Københavns Universitet giver problemer.
I 2008 blev gulvmosaikken ’Biologisk mangfoldighed’ af Bjørn Nørgaard etableret på Science, men selve værket er så glat, at folk er faldet på det, hvorfor det i lange perioder har været afspærret.
Dertil kommer, at mosaikken er blevet vandaliseret af metaltyve, som har brækket dets kobber- og ståldele op og stjålet dem. Værket har stået i ødelagt stand i flere år, mens KU har overvejet, hvad man ville gøre.
LÆS OGSÅ: Om Bjørn Nørgaards ødelagte kunstværk på Science.
Kunstentusiastiske studerende på INSS kan imidlertid glæde sig over, at der i nærmeste fremtid bliver hængt to Scherfig-værker op på deres institut, nemlig de to (helt stille og inaktive) værker ’Jungle’ og ’Savanne’.
Uni-avis@adm.ku.dk